Mii de joburi pentru medicii români care vor să lucreze peste hotare. Lefuri de 9.000 de lire pe lună
Cei mai râvniţi de către angajatori sunt anesteziştii, chirurgii seniori, însă şanse bune de angajare au şi rezidenţii, iar oportunităţi excelente sunt şi pentru stomatologii care dorescă să lucreze în ţările nordice: Damemarca, Suedia şi Norvegia. Foarte căutate sunt şi asistentele, însă, în cazul lor salariul oferit se ridică la doar 1.500 – 2.000 de euro pe lună. „Cele mai mari lefuri sunt în UK. Specialiştii de nişă au şanse să câştige până la 10.000 de euro pe lună. De exemplu, cei care au specializare pe proteze de şold, dar şi experienţă, vor fi remuneraţi cu 9.000 de lire pe lună. În cadrul târgului vor fi vacante şi posturi pentru rezidenţi şi studenţi în ultimul an la Medicină, în Germania. Aici salariile pornesc de la 2.500 de euro, ţinând cont că încă mai studiază este o leafă bună. Angajatorii din ţările în care se vorbeşte limba germană caută să recruteze masiv însă întâmpină dificultăţi mari: nu găsesc persoane care să cunoască limba ori să fie dispuşi să înveţe, deşi nu se cere ceva foarte greu. Este necesară cunoaşterea limbii germane la nivel B2, iar aici se poate ajunge destul de lejer, în doar câteva luni”, spune Silvia Pandrea, Marketing and Sales Director MedPharm Group România.
Cum arată candidatul ideal
Pe lângă cunoştinţele specifice fiecărui post disponibil, candidatul ideal – în viziunea angajatorilor, este o persoană deschisă, dispusă să înveţe lucruri noi. „Chiar dacă au o experienţă vastă şi au senzaţia că au ajuns la un anumit nivel, candidaţii trebuie să-şi dorească să se adapteze la un nou sistem de lucru şi să fie permisiv în a primi noi informaţii şi să nu se simtă jigniţi pentru că sunt trainuiţi. În plus, se caută persoane care să ştie să comunice foarte bine. În străinătate, medicii discută foarte mult cu pacienţii, spre deosebire de cum stau lucurile la noi. În plus, este esenţial ca medicul să zâmbească atunci când poartă o conversaţie cu un pacient. În România, doctorii sunt foarte competenţi, dar sunt extrem de rigizi şi de multe ori cei care vin pentru tratament se simt stingheriţi”, adaugă Pandrea, care este de părere că medicii români pleacă peste hotare pentru că îşi doresc un sistem mai civilizat, dar şi pentru că îşi doresc să fie respectaţi de statul pentru care lucrează şi de către pacienţi. „Din cauza faptului că la noi salariile sunt foarte mici, medicii acceptă şi onorarii neoficiale, dar asta duce şi la mai puţin respect din partea tuturor. Nici partea financiară nu trebuie neglijată. Gândiţi-vă că în România un medic specialist în primul an câştigă 1.200 de lei fără gărzi, în afară se pleacă de la 4.000-5.000 de euro”, afirmă Pandrea.
Seminarii gratuite, CV video şi consiliere
Vizitatorii evenimentului vor putea participa şi la seminarii gratuite, dar vor avea ocazia şi să înregistreze un CV video şi să-l posteze pe cea mai mare platformă de locuri de muncă din domeniul medical şi nu în ultimul rând vor primi consultanţă directă de la recrutori.
„La această ediţie vom pune accentul pe seminariile de limbi străine, terminologia medicală şi sfaturi practice pentru adaptarea la munca în străinătate. În cadrul tuturor târgurilor de locuri de muncă din cele opt oraşe, vizitatorii pot participa la seminarii gratuite care pun în discuţie diversitatea oportunităţilor de angajare şi de training în Europa. Organizatorul, dr. Grzegorz Chodkowski, va susţine o parte dintre aceste seminarii tematice. Însă, punctul de atracţie al evenimentelor va fi din nou posibilitatea participanţilor de a-şi înregistra gratuit Video Curriculum Vitae. Astfel, angajatorul va putea să vadă cât de bine vorbeşte candidatul, dar şi care sunt cele mai bune rezultate pe care le-a avut în carieră şi atitudinea acestuia”, conchide Pandrea.
EXODUL MEDICILOR, DE NEOPRIT?
Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) spun că, în 2011, au solicitat certificate profesionale curente, pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, 2.841 de medici. Dintre aceştia, 835 au ales să lucreze ca medici în Germania, 611 în Marea Britanie şi 560 în Franţa. Cei mai mulţi medici care au solicitat certificate profesionale pentru a putea lucra în străinătate sunt din Bucureşti, respectiv 733, urmaţi de cei din judeţele Cluj – 427, Timiş – 394, Iaşi – 256. Majoritatea sunt medici de medicină generală.
„Suntem unici în Europa în privinţa acestui fenomen”
În perioada 2007-2012, din România au plecat peste 11.000 de medici. În acelaşi interval, din universităţile de medicină au ieşit 7.000 de rezidenţi. „11.200 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani, exodul medicilor români a luat o tendinţă îngrijorătoare. România «a pierdut» aproximativ trei miliarde de lei numai cu cheltuielile de educaţie pentru aceşti medici.”, trage un semnal de alarmă şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae
În plus, Astărăstoae a mai declarat că s-a ajuns ca în unele spitale să nu existe măcar un singur medic specialist într-un anumit domeniu. „În privinţa acestui fenomen suntem unici în Europa. Printre motivele care stau la baza plecării medicilor din ţară sunt blamarea corpului medical şi lipsa de respect pentru această categorie profesională, veniturile mici, politizarea excesivă a sistemului sanitar care nu permite realizarea sau dezvoltarea unei cariere profesionale, frica de malpraxis în condiţiile în care medicii sunt nevoiţi să improvizeze de la o zi la alta în lipsa unor dotări sau asigurării medicamentelor necesare tratării pacienţilor”, a mai spus preşedintele CMR.
„Nu ai şansa unei cariere strălucite în medicină decât dacă la început un specialist te ia sub aripa lui”
Mihai S, student în ultimul an la Universitatea de Farmacie şi Medicină „Carol Davila” din Capitală îşi doreşte să plece în Germania şi să facă acolo rezidenţiatul. „În România, pe lângă faptul că ai un salariu de nimic, nu prea ai şansa la o carieră strălucită în acest domeniu decât dacă reuşeşti să intri în pielea unui specialist care să te ia sub aripa lui. Aşa că, m-am decis să merg la târg şi să-mi încerc norocul pentru posturile destinate studenţilor în ultimul an de facultate”, precizează Mihai, care ştie că a lucra peste hotare nu înseamnă nu numai mai mulţi bani, dar şi mult mai multă muncă, însă crede cu adevărat că are şansa să avanseze în carieră dacă dovedeşte că este competent. „Nu mai ai nevoie de pile, recomandări, nu mai stai la mâna nimănui, eşti tu cu tine, iar competenţele şi rezultatele tale vorbesc despre tine”, adaugă tânărul.
Programul târgului de joburi medicale
Bucureşti, 29 septembrie – Locaţia:Ramada Majestic Bucharest Hotel; Orar: între orele11:00 şi 18:00.
Braşov, 30 septembrie – Locaţia: Hotel Ambient; Orar:între orele11:00 şi 18:00.
Sibiu, 1 octombrie – Locaţia: Hotel Ramada; Orar: între orele 13:00 şi 19:00.
Târgu Mureş, 2 octombrie – Locaţia: Grand Hotel; Orar: între orele13:00 şi 19:00.
Cluj-Napoca, 2 octombrie – Locaţia: Hotel Golden Tulip Ana Dome; Orar: între orele13:00 şi 19:00.
Oradea, 3 octombrie – Locaţia: Hotel Ramada; Orar: între orele 13:00 şi 19:00.
Baia Mare, 9 octombrie – Locaţia: Hotel Mara ***; Orar: între orele 13:00 şi 19:00.
Timişoara, 10 octombrie – Locaţia: Hotel Timişoara; Orar: între orele 13:00 şi 19:00.
Intrarea este gratuită!