Mihaela Miroiu: „Pensionarea înseamnă pentru mine să pot munci divers, ce vreau și când vreau”
Pornind de la studii pe tema legăturii dintre vârsta de pensionare și speranța de viață, am inițiat un serial în care am invitat experți în resurse umane, leadership, comunicare, medicină, psihologie, sociologie care vor demonta sau confirma mituri legate de longevitate intelectuală și profesională, învățare continuă și felul în care facem față unei vârste înaintate în câmpul muncii. Intenția este cea de a dezbate din perspective diferite modul în care prelungirea vârstei de pensionare va afecta calitatea vieții celor vizați, care sunt efectele în plan fizic, emoțional, afectiv și cum ne poate ajuta medicina modernă. Vom găsi împreună soluții pentru a preveni sau atenua temerile legate de faptul că nu vom mai putea munci până la vârsta pensionării, că nu vom mai fi utili pe piața muncii, că nu vom ține pasul cu tehnologia și cu un stil de viață dinamic. Toate în paradigma învățării continue care să ne mențină viabili în câmpul muncii, dar și în viață.
La acest link vei putea vedea și graficul descreșterii speranței de viață pe măsură ce crește vârsta de pensionare, așa cum a fost elaborat de dr. Ephrem Cheng.
Puteți consulta datele și puteți descărca un alt studiu pe această temă, efectuat în Olanda, AICI
Azi, vorbim pe această temă cu Mihaela Miroiu, profesoară universitară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) conducătoare de doctorat în Științe Politice. Predă cursurile Ideologii politice actuale, Etica în relații internaționale, Teorii politice feministe.
Probabil că peste 10 ani se va prelungi vârsta de pensionare
Exodul de talente cu care ne confruntăm afectează în primul rând PIB-ul și, odată cu acesta, nivelul salariilor și pensiilor. Cred că bugetul de pensii mai rezistă, cât de cât, până încă 12 ani, când încep să se pensioneze decrețeii, generația cea mai numeroasă din România. Abia atunci prăbușirea demografică va deveni foarte vizibilă. De aceea cred că rezonabil și înțelept este ca statul, companiile, instituțiile de diverse tipuri să acționeze preventiv în micul interval rămas. Probabil că peste 10 ani se va prelungi vârsta de pensionare.
Pentru unii pensia este libertate, pentru alții, pensia este un vid existențial
Cât despre felul în care va afecta prelungirea vârstei de pensionare calitatea vieții celor vizați, depinde ce și-au dorit. Depinde de concepția lor despre identitatea proprie, despre reușită și sens al vieții. Dacă ei se identifică cu profesia, vor mai mulți bani și acces mai mare la consum sau să lase moșteniri, o să aibă, subiectiv vorbind, o bună calitate a vieții. Posibil însă să fie mai scurtă. Posibil ca această opțiune a lor să blocheze accesul celor mai tineri la posturile pe care ei le ocupă.
Pentru unii pensia este libertate. Deci se simt bine (mai ales femeile, că rămân cu un singur loc de muncă, cel de acasă). Pentru alții, pensia este un vid existențial, căci nu mai știu ce să facă cu ei, mai ales dacă aveau serviciu fix de 8 ore și toată munca lor era la locul de muncă. Din punct de vedere fizic, prelungirea vârstei de pensionare crește probabilitatea accidentelor vasculare și a infarcturilor. Stresul de muncă se așază pe trupuri mult mai șubrede.
E bine să știm să facem mai multe lucruri care ne pot fi utile într-un fel sau altul.
Se poate vorbi despre un fenomen de anxietate legat de vârsta pensionării. În principal cauzat de două motive: depresia legată de pierderea rostului în viață și reducerea mare a puterii de cumpărare. Ca să prevenim sau să mai atenuăm din temerile legate de faptul că nu vom mai putea munci până la vârsta pensionării, că nu vom mai fi utili pe piața muncii, că nu vom mai ține pasul cu tehnologia și cu un stil de viață dinamic, cred că ar trebui să fim prudenți și să ne facem un fond de rezervă atâta timp cât putem munci, astfel încât să nu disperăm radical din cauza scăderii dramatice a veniturilor. Cred că ar trebui să ne manifestăm solidar cu membri familiei atunci când ei sunt în impas, ca să putem spera că o vor face și ei atunci când noi suntem în impas. Cred că trebuie să nu fim monomani. Să știm să facem mai multe lucruri care ne pot fi utile într-un fel sau altul. (Monomanie – Stare patologică manifestată prin obsesia unui singur gând; idee fixă – n.r.)
Îmi doresc să pot trăi măcar 10-15 ani valizi experiența eliberării de instituții și de „Trebuie”
Am în minte un plan personal de muncă post-pensionare și este din ce în ce mai concretizat. Mă voi pensiona în a doua parte a anului viitor. O fac fiindcă doresc. Ce anume îmi doresc acum, la 64 de ani? Să pot trăi măcar 10-15 ani valizi experiența eliberării de instituții și de „Trebuie”. Pensionarea înseamnă pentru mine să pot munci divers, ce vreau și când vreau, chiar și pro-bono. Înseamnă să scriu ce și cum vreau. Să rămân în Agora, cu mintea de acum. Să îi învăț ceea ce știu pe cei care chiar vor să învețe. Înseamnă să am timp să mă întâlnesc cu oamenii dragi în spațiul real. Să plec aiurea, acolo unde-mi cere sufletul. Să pot îmbrățișa pe oricine. Să mai iau piciorul de pe accelerația minții și să îl pun pe cea a sensibilității. Să respir traiul într-un oraș normal, încărcat de istorie și cultură, locuit de oameni cu bun simț. Prin urmare, în Sibiu. Deja mi-am făcut cuibul libertății în Normalstadt, cum îmi place să-i spun noului meu oraș. Să fiu mai aproape de Hunedoara și de șura bunicilor din Sâncrai.
Cum putem continua procesul de învățare continuă și după pensionare?
Învățăm continuu și în mod spontan, fiindcă ne adaptăm. Știm însă că profesiile ne îngustează dramatic dreptul la curiozitate, explorare, diversitate. Poate că pensionarea e binecuvântata vreme când ne putem face de cap dând curs învățărilor pe care le-am iubit, dar le-am părăsit ca să fim profesioniști serioși. Pentru mine asta se leagă de dimensiunea artistică. Vreau să mă întorc în atelier, să simt iarăși mirosul de ulei de in, de terebentină, de pânză proaspăt întinsă, să pipăi și să modelez lutul moale. Și poate să dansez până ce cântecul se va sfârși.
Eu am scris ce vreau. Restul este destin.
Foto: Paul Buciuta
Citește și articolele anterioare ale acestui serial: