Pâinea noastră cea de toate zilele. Meseria de brutar este pe cale de dispariție
Meseria de brutar este pe cale de dispariție, nu doar în România, peste tot în lume. Din păcate nici în țări în care meseria are un istoric îndelungat, cum sunt Franța sau Italia, tinerii nu mai vor să continue tradiția. Nu mai e nimic interesant în a te trezi la trei dimineața să coci pâine pentru semenii tăi. Prin urmare, ce se poate face pentru a acoperi penuria de specialiști din această industrie?
Pentru a acoperi necesarul de forță de muncă, Puratos – un grup internațional care vinde produse, materii prime și expertiză practică în brutărie, patiserie și industria ciocolatei – înființează școli de brutărie și patiserie în țările în care activează.
Până acum au ales India, Brazilia, în 2018 au deschis în Mexic și în curând urmează Africa de Sud. În aceste țări iau în special copii din medii defavorizate și-i pregătesc ca bucătar, cofetar sau ciocolatier. Îi învață cum se prepară o pâine, dar și cum să își facă un business cunoscând această meserie. Tinerii sunt angajati la finalul cursurilor fie de grup, fie de clienți ai grupului care au nevoie de personal calificat în fabricile lor.
Anul acesta, Puratos va înființa o școală și în țara noastră. Este vorba de acest bakery school care există deja la nivel global. „În luna octombrie vom avea deschiderea oficială și în România. S-a înțeles că suntem în fața unei crize a forței de muncă atât noi cât și clienții noștri. Întreaga piață se confruntă cu așa ceva. Este o muncă pe care noi am depus-o timp de doi ani pentru a înființa această școală. Vor avea și un curs de antreprenoriat, cursuri de limba engleză. Vrem să le dăm toate mijloacele necesare pentru a-și deschide și o mică afacere celor care își doresc”, spune Gabriela Bereș, directorul regional Puratos (Europa Centrală și de Est).
Meseria de brutar îți poate aduce și o carieră internațională
Gabriel Barbu este Supervisor al echipei de consilieri tehnici (brutărie & cofetărie) și Innovation Centers Manager la Puratos România. Sau mai precis era, pentru că de săptămâna viitoare va lucra în Madrid, la divizia grupului din Spania.
Gabriel a lucrat 11 ani pentru compania din România. A început pe pozitia de consilier tehnic – brutărie (de profesie este brutar) și în timp, în urma mai multor stagii de pregătire în Belgia, a ajuns la poziția pe care o are în acest moment și care l-a ajutat să plece în afară. Va pleca cu întreaga familie în Spania și va fi transferat în Madrid, în subsidiara Puratos Spania unde se va ocupa de deschiderea unui nou Centru de Inovatie în Madrid (va ocupa pozitia de Innovation Center Manager pentru centrul din Madrid).
Gabriela Bereș spune că nu e suficient să știi să pregătești pâine sau produse de patiserie. Trebuie să știi și să vorbești în timp ce faci demonstrații atât de cofetărie, cât și de patiserie: „Deficitul de forță de muncă există. De multe ori căutăm oameni și nu găsim ceea ce ne trebuie. De multe ori angajăm ceea ce găsim. Ca număr noi avem nevoie de câteva persoane, dar există un deficit mare de talente”.
Gabriela Bereș crede că brutăriile clasice de la care omul se ducea pentru a-și lua doar pâine, în timp, vor dispărea. Cele noi care au apărut sunt mai degrabă cafenele sau bistro-uri care vând și produse de panificație și patiserie.
Comoara din borcan: maiaua
Gabriela Bereș îmi povestește că în urmă cu 3 ani a cunoscut un client care avea o brutărie în cunoscuta zonă Altamura din Italia. Deși avea un fiu, acesta nu își mai dorea să continue afacerea. Așa se face că brutarul italian a trimis maiaua la Biblioteca de Maiele – Library Sourdough, din Sankt-Vith, Belgia, acolo unde firma are Centrul Aromelor de Pâine.
„Biblioteca de Maiele deține practic o colecție unică de maiele din toată lumea. Ele vin din China, Statele Unite, Italia. Acolo cercetătorii noștri au grijă de aceste maiele să nu moară. Trebuie hrănite zi de zi. De ce am făcut această bibliotecă de maiele? Meseria de brutar este o meserie pe cale de dispariție, nu doar în România, peste tot în lume. Din păcate și în țări în care brutăria are un istoric, cum sunt Franța sau Italia. Acești clienți au moștenit afacerea din tată în fiu. Au moștenit și maiaua odată cu business-urile lor. Din păcate mulți dintre ei nu mai au cui să transmită acest business pentru că noua generație nu este atât de încântată de meseria de brutar”.