Mentor, coach, psiholog, trainer, antrenor – asemănări, diferențe, delimitări, confuzii (III)
În fiecare zi citesc articole despre coaching, training sau răsfoiesc cărți semnate de astfel de specialiști. Rețele sociale sunt pline de persoane care au titulatura de coach, cu variațiuni precum life/business/executive/health coach. La multe evenimente îi și văd și ascult, dar din ceea ce am sesizat în timpul discuțiilor, mai ales cele de după conferințe, încă se fac deseori confuzii între statutul de mentor, coach, psiholog, trainer, antrenor, consultant chiar. De aceea, am invitat câțiva specialiști care să ne ajute să înțelegem mai bine aceste profesii care, deși au multe în comun, sunt totuși diferite.
Deseori mentorii sunt confundați cu profesioniști din medii recent statutate și la noi – coach, psiholog, trainer, antrenor, consultant – cu care au câteva caracteristici comune, dar de care se diferențiază major.
De aceea, am invitat câțiva specialiști care să ne ajute să înțelegem mai bine aceste profesii care, deși au multe în comun, sunt totuși diferite. În această a treia parte, avem intervenția unui trainer și coach.
Marius Mardale – Trainer&Coach, Open Umbrella
Ca să aducem mai multă înțelegere, aș începe cu coaching-ul pentru că este o abilitate dragă mie și pe care o folosesc cu plăcere atunci când mi se cere. Coachingul este un proces de schimbare și de dezvoltare personală; oamenii nu trebuie să aibă probleme severe. Coachingul permite oamenilor să găsească un răspuns la situațiile „provocatoare” actuale din viața lor. Coachingul are, așadar, ca rezultat modificări ale credințelor, presupunerilor, percepțiilor, gândurilor și sentimentelor asociate.
Schimbarea din procesul de coaching derivă din utilizarea puterii de imaginație a clientului și din schimbarea gândurilor care îi limitează posibilitatea de a vedea ceea ce poate realiza.
Coachingul lucrează cu trei aspecte:
– percepția despre sine și despre ceea ce contează pentru ei;
– cu ideea de a avea/obține un sentiment mai mare de împlinire;
– cu gândurile negative care-i împiedică.
Coachingului i se reproșează că ar încuraja lăcomia și așteptările nerealiste. Ideea ar fi să nu ne dorim omnipotență (atât din prisma specialistului în coaching, cât și a celui care trece prin procesul de coaching), ci mai degrabă o abordare realistă.
Ce pot face clienții prin coaching este să influențeze modul în care se desfășoară viața lor, făcând alegeri diferite și descoperind căi noi în acord cu valorile lor. Ca o concluzie, coachingul este un proces de încurajare în care clienții realizează că au opțiuni și pot schimba anumite lucruri, inclusiv credințele, care sunt niște constructe, nu niște adevăruri general valabile.
Un aspect foarte important este ASUMAREA RESPONSABILITĂȚII pentru situația în care se găsește și pentru ceea ce își dorește clientul. Adică dacă nu recunoaște că are și el o parte de implicare și responsabilitate, e degeaba, pentru că el consideră că totul este în altă parte.
Alte aspecte ale coachingului se referă la:
– crearea de dorințe și posibilități;
– sentimentul că ai capacitatea de a schimba circumstanțe;
– voință și abilități – ambele sunt necesare pentru a obține rezultate;
– luarea de decizii;
– trecerea la acțiune și învățare.
Mentor, coach, psiholog, trainer, antrenor, consultant – asemănări, diferențe, delimitări, confuzii
Diferențe între coaching și terapie
– Coachingul este mai puțin strict ca la terapie, unde este important să fie un proces, nu să vină clientul din când în când;
– Coachingul folosește elemente din terapia cognitiv comportamentală, orientate pe rezolvarea simptomului.
– În cazul terapiei psihanalitice, se merge pe psihologia inconștientului – adică analiza cauzelor din trecutul familial din care provine clientul.
Coachingul este despre a-l însoți – clientul știe, coach-ul nu știe.
Mentoring – clientul știe și el, despre domeniul în care activează mentorul, dar alege să învețe de la un profesionist pentru că îl apreciază cu totul în viață lui.
Consultantul – vine și dă soluții l a o problemă concretă de business
Trainerul – livrează o informație bine structurată, într-un cadru stabilit.
Ce au în comun mentoratul, coachingul, trainingul? Ajută oamenii să fie mai buni la ceea ce fac