Mai sunt cercetători în România?
Inovația este motorul care duce o companie către succes, iar oamenii care pun umărul la acest salt în dezvoltarea unor noi produse sunt resurse inestimabile pentru afacere. Domeniul bunurilor de larg consum este unul care trebuie să acorde o atenție sporită atât cercetării, cât și testării noilor lansări, astfel încât acestea să nu aibă un impact negativ asupra afacerii. Ce presupune activitatea de inovare în acest sector ne spune Nesho Marinov, Manager Cercetare și Dezvoltare Danone pentru Europa de Sud- Est. „Una dintre marile provocări de care îmi aduc aminte este iaurtul Cremosso; de la idee și până la implementare au trecut 3 luni, iar în mod normal un produs se dezvoltă în minimum 6 luni”, afirmă specialistul, care lucrează de 14 ani în domeniul cercetării.
Cum decurge un proces de fabricare al unui nou produs? „După ce este agreată ideea, primul pas pentru dezvoltarea unui iaurt este să înțelegi obiectivul lansării unui produs: cum își imaginează echipa de marketing produsul și să-l înțelegi pe consumator. La pasul doi trebuie să găsești soluția (cum să dezvolți produsul pe măsura așteptărilor consumatorului: în cazul Cremosso, aveam nevoie de un produs cremos, cu bucăți mari de fructe). Pasul trei este să creezi un prototip și să-l testezi cu consumatorul. Iar, în final, să-l produci și să-l lansezi”, povestește Nesho Marinov.
În cazul său, întâlnirea cu domeniul a fost dragoste la prima vedere. „Am avut nevoie de doar două zile ca să îmi dau seama că în Cercetare și Dezvoltare se întâmplă de fapt… magia. M-am îndrăgostit de acest domeniu imediat și m-am simțit ca un copil care vede pentru prima dată zăpada. Pentru că aici creezi și nu există rutină.”
Persoanele interesate de un job în cercetare în FMCG trebuie să fie absolvenți de biologie, chimie, industria alimentară, să dețină o diplomă de inginer chimist. „Orice legat de științe naturale te ajută să lucrezi în industrie, dar mai ales calitățile personale”, afirmă Nesho Marinov.
Care sunt principalele satisfacții pe care le aduce un astfel de job? „Faptul că îți vezi produsul la raft și îl vezi pe consumator cumpărând. Faptul că ajungi să fii întrebat: «Care e produsul tău?», «A fost ideea ta?», că după atâta efort oamenii vin și îți spun «E un produs grozav»!” conchide specialistul.
De la pasiunea din copilărie la un job
Fascinaţia pentru computere şi electronice te poate ajuta să îţi găseşti un job în zona de cercetare software. Este şi cazul lui Andrei-Mihai Mihoci, Junior Software Embedded Engineer în cadrul Ceragon România. „Eram interesat, în special, de ceea ce se află în spatele interfeţei şi de modul în care funcţiona programul în realitate. Pentru mine, să-mi construiesc o carieră în cercetare şi dezvoltare şi să învăţ cum să dezvolt funcţionalităţi specifice în sisteme integrate sunt lucruri pe care le-am simţit ca pe o evoluţie firească a pasiunii mele”, afirmă Andrei.
Ce face un Software Embedded Engineer? „În esenţă, la Ceragon mă preocupă descoperirea unor moduri creative de a genera noi funcţionalităţi, ceea ce înseamnă că fiecare zi vine cu propriile provocări! Îmi place ca nimic din ceea ce fac să nu intre în rutină, munca fiind mereu interesantă: învăţ lucruri noi şi caut moduri noi de abordare a proiectelor mele”, ne spune tânărul.
Ca orice domeniu care necesită o pregătire de nivel superior, pentru a lucra ca inginer software este nevoie de studii universitare. „Eu, de exemplu, sunt licenţiat în Electronică Aplicată, la Universitatea Gheorghe Asachi din România şi am urmat un masterat de doi ani în Sisteme Informatice Integrate la Universitatea Tehnologică Delft, din Olanda”, ne mai spune Andrei-Mihai Mihoci.
Atunci când aduce vorba despre satisfacţii, tânărul afirmă că nimic nu se compară cu „materializarea contribuţiei tale într-o funcţionalitate reală în produse de clasă mondială despre care ştii că sunt vândute şi implementate în toată lumea.”
Internship-ul, primul pas spre o carieră în domeniu
Companiile de IT prezente în România oferă multe oportunităţi de angajare pentru tineri, iar un punct de plecare îl poate reprezenta un internship. Un astfel de start în carieră a avut şi Cristiana Voicu care, după un 18 luni de practică în cadrul Intel România Software Research and Development, ocupă în prezent poziţia de inginer software în echipa Yocto a companiei.
„Mi-am dorit să lucrez la Intel, pentru că mi-am dat seama că aceasta e şansa mea de a intra în contact cu tehnologia de ultimă generaţie, într-o companie multinaţională, de a mă familiariza cu domeniul şi de a-mi lărgi orizontul pentru o viitoare carieră în cercetare”, afirmă tânăra.
Pentru a ocupa un post în cadrul centrului de dezvoltare Intel, candidaţii trebuie să aibă „cunoştinţele tehnice temeinice, dorinţa de învăţare. Atracţia pentru cercetare/inovare şi dedicarea sunt atuuri importante pentru un asemenea job. În general, avem angajaţi absolvenţi ai facultăţilor tehnice (Automatică, Matematică-Informatică, Electronică)” precizează Mihai Constantin-Pau, managerul echipei Yocto. Totodată, un job în cercetare şi dezvoltare presupune creativitate, disciplină, abilităţi foarte bune de comunicare, aptitudini de leadership în a-ţi prezenta şi susţine iniţiativele şi răbdare pentru a avea rezultatele dorite.
Provocările unui job într-un sector atât de dinamic sunt multiple. „Permanent trebuie să fii cu 10 paşi înaintea industriei, motiv pentru care e foarte important să fii conectat la ceea ce se întâmplă în industrie, să citeşti articole ştiinţifice. O altă provocare se referă la comunicarea şi colaborarea în echipă, cu atât mai mult cu cât Intel este o companie globală în care lucrăm pe proiecte cu echipe regionale”, ne spune Cristiana Voicu. „Ca manager în acest gen de echipă întâmpin şi alte provocări: dezvoltarea fiecărui membru al echipei, susţinerea lor în mod constant şi înlăturarea oricăror bariere ce pot apărea, dezvoltarea unei strategii pe termen lung şi, nu în ultimul rând, construirea şi consolidarea imaginii companiei pe piaţă”, precizează Mihai Constantin-Pau.
Dacă pentru un tânăr aflat la debut de carieră satisfacţiile ţin de acces la toată baza de tool-uri pentru a face performanţă, lucrul într-un domeniu care se reinventează şi lipsa monotoniei, pentru un manager cele mai mari satisfacţii vin când echipa sa „livrează muncă de calitate şi primeşte recunoaştere, când angajaţii capătă un cuvânt din ce în ce mai greu în proiect şi când centrul din România, ca întreg, se consolidează”, conchide managerul Yocto.
Descoperirea unor noi remedii, o provocare de nerefuzat
Domeniul farma este unul dintre cele mai inovative, în care cercetarea ocupă un loc de frunte. Provocările te întâmpină la tot pasul, iar frustrarea poate fi un adversar de temut, mai ales că marile descoperiri vin ca urmare a multor încercări negative. Totuși, este tot ceea ce și-a dorit Anca Cârje, angajat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, unde susține seminarii de cercetare, și farmacist în cadrul Farmaciilor Dona.
„Fiind un domeniu care mi-a stârnit mereu curiozitatea, între structura chimică a medicamentelor și acțiunea lor terapeutică existând o strânsă legătură, am acceptat imediat propunerea de a-mi continua cercetarea întreprinsă în cadrul lucrării de licență (Chimia fizică a medicamentului) în cadrul unui doctorat la Universitatea din Târgu-Mureș”, afirmă Anca.
Deși procesul de cercetare presupune o documentare amănunțită în domeniu și multe experimente nereușite până la obținerea rezultatului dorit, Anca Cârje afirmă că jobul ei nu este unul stresant. Totuși, „cunoașterea și anticiparea tuturor relațiilor existente între proprietățiile fizico-chimice, structura chimică și activitatea terapeutică sunt extrem de importante și reprezintă o provocare continuă.”
Satisfacția de a contribui, chiar dacă la început în mai mică măsură, la descoperirea unor noi substanțe medicamentoase sau chimice, care pot ajuta în industria farmaceutică, precum şi „momentele în care premisele inițiale îți sunt confirmate și realizezi că munca depusă nu a fost în zadar” sunt doar câteva dintre motivele pentru care Anca va continua să își facă jobul cu plăcere.
Așa că urmați-vă pasiunea și puneți umărul la dezvoltarea sectorului R&D din România.
Articol preluat din Revista Cariere de august. Pentru detalii legate de abonare, click aici