Mai multe ore de muncă nu înseamnă productivitate mai mare. Datele oficiale confirmă ideea
Mexicanii lucrează cel mai multe ore dintre cele 35 de naţiuni membre OCDE, iar la polul opus se află germanii. Totuşi, nemţii sunt cei mai productivi. Deci nu e musai să muncim mai mult, ci trebuie să muncim mai inteligent.
Dar să vedem ce spun datele citate de World Economic Forum.
În medie, un mexican petrece 2.255 de ore la job pe an. Adică 42 de ore pe săptămână, respectiv 8,4 ore pe zi. Grecii sunt campionii Europei, cu o medie de 2.035 de ore lucrate.
De partea cealaltă, germanii muncesc, în medie, 1.363 de ore într-un an. Adică cu 892 mai puţine ca mexicanii! Statele Unite se află pe la mijlocul clasamentului realizat de OCDE, cu 1.783 de ore.
Dar cum se explică aceste diferenţe semnificative?
Cultura şi diverşi factori socio-economici joacă un rol semnificativ în numărul de ore pe care un angajator dintr-o anumită ţară se aşteaptă să fie lucrate de angajaţii săi.
În Mexic a existat mult timp teama de a rămâne fără job, la care se adaugă legi relaxate privind piaţa muncii. Pe de altă parte, cei din Coreea de Sud lucrează mai mult ca vecinii lor pentru a impulsiona creşterea economică.
În ciuda faptului că japonezii au un cuvânt care descrie "moartea cauzată de suprasolicitare prin muncă", anume "karoshi", aceştia se află sub media OCDE în ceea ce priveşte numărul orelor lucrate, adică 1.713 pe an.
Concluzia pe care o tragem de aici? Nu trebuie neapărat să munceşti mai mult, ci mai bine.
România nu este un stat membru OCDE, însă ne putem uita la alte statistici pentru a ne face o idee despre situaţia noastră.
Potrivit Guvernului ţării noastre, în 2018 se ia în considerare o medie de 166 de ore lucrate pe lună, adică 1.992 pe an. Cu această valoare, ne-am fi clasat pe locul al cincilea în topul OCDE, imediat în spatele grecilor.
Evident, stăm prost la capitolul productivitate. Productivitatea unui angajat român este 62% din media europeană. Doar bulgarii au rezultate mai slabe decât noi. Irlandezii sunt de trei ori mai eficienți la locul de muncă, iar belgienii și austriecii de două ori, arată datele Eurostat.
Relaţia defectuoasă cu şeful este unul dintre motivele pentru care nu ne vine să mergem cu drag şi spor. 35% dintre angajații români care au participat la un studiu realizat de eJobs spun că au o relație tensionată cu șeful lor, principalele motive fiind, din punctul lor de vedere, lipsa respectului (89%), lipsa comunicării (88%), favoritismul și subaprecierea (86% fiecare).
Pentru aproape 80% dintre aceștia, relația defectuoasă cu șeful le influențează productivitatea, iar 88% susțin că acest aspect le afectează inclusiv viața personală, arată cercetarea de piaţă.
CITEŞTE ŞI: Cum reușesc anumite persoane să realizeze atât de multe într-o zi? Iluzia „nu am timp”
Evident, mai sunt şi alte probleme, printre care se numără programul clasic de muncă şi lipsa flexibilităţii.