Legea salarizării unitare ascute lupta dintre stat și privat. Devine mai rentabil să muncești la stat?
„Noi ne dorim să pornim de la o bază de calcul de 1750 de lei” a anunțat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, intențiile guvernului în ce privește legea salarizării unitare. Dar creșterea salariului minim nu va fi obligatorie și pentru mediul privat. Așadar, guvernul admite că încă o majorare de salariu minim nu ar mai putea fi suportată de sectorul privat.
Octavian Bădescu, un antreprenor din curierat, cu 150 de angajati, afirmă că statul devine din ce în ce mai mult un competitor pentru privat. „Și așa e lipsă de forță de muncă. De exemplu, numai avantajul cu zilele libere. Fiecare guvern care vine mai dă câte o zi liberă. Asta pune presiune și pe zona privată. Eu cred că devine mai comod să lucrezi la stat pentru că media câștigurilor e mai mare decât la privat”.
Bădescu spune că majorarea de 20% aplicată deja pentru personalul din administrațiile locale nu se justifică. „ De ce, care e performanța? 80% din administrațiile locale din România nu se susțin, nici măcar salariile nu și le realizează din propriile venituri”. Comunele, de exemplu, spune Bădescu, ar trebui comasate în condițiile în care populația la sate este în scădere. Și astfel am avea un număr mai mic de funcționari, mai competenți și mai bine plătiți. „O chestiune de fond e deficitul bugetar. Noi an de an ieșim pe minus. Preocuparea principală trebuie să fie cum scădem cheltuielile statului. Cred că e mai bine să fii șofer la stat decât șofer în curierat.Un taximetrist nu vine să se angajeze în curierat, deci el câștigă bine, deși e tot șofer. Sau câștigă la fel dar munca e mai simplă”.
Antreprenorii nu sunt pregătiți să concureze cu statul, pentru că statul poate să se imprumute și să facă angajări dar un antreprenor nu își permite să plătească salarii dacă nu produce. Cel mai recent studiu PwC, HR Barometru, arată că sectorul privat estimează că va crește anul acesta salariile, în medie, cu 4%. De asemenea, același studiu indică o creştere a ratei de încetare a contractelor de muncă în comparaţie cu anul precedent (20 % versus 18,7%). Această dinamică mai accentuată a forţei de muncă este, de asemenea, un fenomen care pune presiune pe creşterile salariale, companiile fiind nevoite să își adapteze bugetele şi politicile pentru a atrage forţa de muncă de care au nevoie pentru a îşi îndeplini obiectivele. Salariul minim pe economie în ţara noastră a fost majorat în mai 2016 de la 1.050 de lei la 1.250 de lei, iar apoi in februarie 2017 a ajuns la 1.450 de lei pe lună, aplicat atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Cu noua lege a salarizării unitare va ajunge la 1750 de lei.