La intenții stăm bine. Angajatorii au cele mai puternice intenții de angajare din ultimii opt ani
Potrivit studiului Manpower, perspectivele de angajare din primele trei luni ale anului viitor sunt optimiste indiferent de dimensiunea organizației. Dintre cei 625 de angajatori din România intervievați de Manpower, 19% preconizează creșteri ale numărului total de angajați, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare. Intențiile de angajare se consolidează atât comparativ cu trimestrul IV, cât și comparativ cu trimestrul I/2016.
"Angajatorii au continuat să fie optimiști vreme de mai multe trimestre consecutiv, raportând Previziuni Nete de Angajare din două cifre în ultimele șase trimestre, ceea ce denotă o piață a muncii alertă, de un dinamism susținut. Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiției pentru angajați, pe o piață care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente. Este posibil să vedem o multiplicare a inițiativelor de formare a competențelor personalului existent și o mobilitate internă sporită a potențialilor angajați, pe măsură ce angajatorii încearcă să găsească un echilibru între planurile lor ambițioase privind forța de muncă și disponibilitatea scăzută a acesteia,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.
Care sunt sectoarele în care sunt prevăzute cele mai multe angajări
În intervalul ianuarie – martie 2017 este de așteptat ca numărul total de angajați să crească în opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate și în șapte din cele opt regiuni ale țării. Industria prelucrătoare formulează și de această dată cea mai puternică prognoză din toate cele raportate la nivel de sector, Previziunea Netă de Angajare de +33% consolidându-se cu 1 punct procentual comparativ cu trimestrul IV/2014 și cu 13 puncte procentuale comparativ cu trim. I/2016, cea mai semnificativă îmbunătățire de la an la an raportată în această ediție a studiului.
Oportunitățile de angajare vor fi favorabile și în alte sectoare, îndeosebi în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +26%, cea mai puternică prognoză din al treilea trimestru al anului 2008 până în prezent. Sectorul în care intențiile de angajare scad considerabil, atât comparativ cu anul anterior, cât și comparativ cu trim. IV/2016 este industria extractivă, angajatorii raportând un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale. Previziunea Netă de Angajare din acest sector este de -1%, cea mai slabă raportată din trimestrul doi 2012 până în prezent.
Pentru al optulea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze raportează o Previziune Netă de Angajare negativă, (-2%) fiind totuși mai puternică față de cea raportată pentru trim. IV/2016 cu 10 puncte procentuale, iar față de cea raportată în trim. I/2016 cu 2 puncte procentuale.
Pe regiuni în topul angajărilor este regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare de +22% raportată de angajatorii din regiune este cea mai puternică din ultimii aproape doi ani, urmată de Nord-Vest (+16%). În regiunea Sud-Vest însă, intențiile de angajare slăbesc abrupt comparativ cu trim I/2016, Previziunea Netă de Angajare fiind de -5%, cea mai puțin optimistă și singura negativă din țară.