IT-iştii, angajaţii care câştigă mai bine ca managerii lor
Absolvenţii facultăţilor din zona IT sunt printre puţinii care nu trebuie să-şi facă probleme că nu-şi vor găsi un loc de muncă după terminarea şcolii. În fapt, mulţi se angajează încă dinainte de absolvire, iar unele companii investesc în pregătirea celor care urmează să le fie angajaţi. Există, în cadrul universităţilor tehnice, laboratoare realizate din sponsorizări ale companiilor private şi chiar masterate unde practica se poate face direct la firma interesată să angajeze.
Mai mult decât atât, este un segment în care competitivitatea salariilor şi a beneficiilor acordate este una dintre cele mai ridicate, după cum arată datele studiului AIMS SalaryMap IT. Pentru anul 2014, companiile participante la studiu au anunţat o creştere medie a bugetelor salariale de 8,55%, o cifră semnificativ mai mare decât prognoza inflaţiei, dar şi decât media pieţei pentru companiile din producţie.
Dacă salariile au crescut cu adevărat nu pot spune decât angajaţii, unii dintre cei mai greu de recrutat, mai ales dacă vorbim despre poziţii de top sau despre specialişti mai greu de găsit. Care sunt acestea?
Şerban Mrejeriu, consultant AIMS, spune că domeniul software development este cel mai bine plătit şi, prin urmare, mulţi absolvenţi de Politehnică sau Informatică se specializează pe această nişă de piaţă.
„În acest moment, este un nivel constant de cerere pentru poziţii de software developeri, iar salariul mediu din branşă este de peste 1.000 de euro net. Un senior developer poate câştiga bine peste 2.000 de euro net/lună”, adaugă Şerban Mrejeriu.
Raluca Tănase, Recruitment Consultant în cadrul branch-ului din Bucureşti al companiei Trenkwalder, spune că cele mai bine plătite joburi din domeniul IT sunt cele de PHP Developer şi Java Developer. Şi, deoarece limbajul de programare PHP este foarte căutat, developerii ajung să primească şi cinci oferte pe săptămână, poate şi mai multe.
Nevoia de developeri este confirmată şi de Alexandra Buzoianu, HR Partner, România/Central Europe/Baltic Delivery Center & IBM Services Centers for Europe, care spune că, datorită interesului crescut din partea clienţilor IBM pentru dezvoltarea ariilor precum Mobile, Cloud şi servicii Web, precum şi parteneriatelor recent anunţate cu Apple şi SAP, atenţia echipei de recrutare se îndreaptă către candidaţi cu expertiză şi cu potenţial de creştere în aceste arii.
Citește și Zece principii pentru alegerea unui CEO
„Piaţa de Mobile prinde din ce în ce mai mult contur în România, cu accent sporit pe tehnologiile native (iOS, Android). Totodată, observăm un trend ascendent şi în cererea de capabilităţi tehnice pe zona de Cloud, Business Inteligence (BI), Smarter Commerce şi Enterprise Applications”, spune Alexandra Buzoianu.
IBM oferă programe de stagii de practică şi pentru tinerii absolvenţi, în cadrul cărora aceştia au şansa de a-şi îmbogăţi cunoştinţele tehnice, dar şi pe cele de comunicare, prezentare, lucru în echipă etc. La finalul stagiului de practică au posibilitatea de a rămâne în organizaţie ca angajaţi IBM.
Soft, dar şi hard
Dar nu numai domeniul software are căutare. De asemenea, domeniul de hardware engineering (electronică) este tot mai solicitat, după cum spune specialistul AIMS, care precizează că în firmele care fac dezvoltare de produs există o criză constantă de angajaţi în aceste poziţii. „Sunt multe firme de R&D (Research&Development) în care un specialist senior câştigă mai bine ca managerul direct sau ca un şef de departament HR sau Financiar, lucru care nu se întâmplă prea des într-o firmă de producţie”, spune Şerban Mrejeriu.
Deşi este clar că developerii sunt printre cei mai căutaţi pe piaţă, există şi diferenţe legate de zona în care lucrează şi de background-ul pe care îl au. De exemplu, în Timişoara există un important hub în industria auto şi se caută specialişti cu background în tehnologiile cu memorii mici (embeded software) – în această zonă cererea de ingineri electronişti sau ingineri proiectanţi este foarte mare. În zona Cluj, celălalt hub important din vestul ţării, se caută mai mult programatori pentru aplicaţii desktop sau aplicaţii pe android, deoarece acolo zona de electronică sau automatizări este mai puţin dezvoltată.
De aceea majoritatea companiilor de profil oferă numeroase beneficii atractive pentru developeri, cum ar fi spaţiile de relaxare (unde aceştia au posibilitatea de a se juca fussball, darts, billiard, Xbox), iar după perioada de probă unele companii oferă posibilitatea angajaţilor de a lucra de acasă, o zi pe săptămână, după cum explică Raluca Tănase.
Specialiştii pe business, mai greu de găsit
Potrivit specialiştilor de la firmele de recrutare, poziţia de Business Analyst este greu de acoperit, deoarece pe piaţă nu sunt multe persoane specializate pe acest domeniu. De asemenea, inginerii hardware, inginerii proiectanţi mecanici şi inginerii proiectanţi pe partea electrică sunt tot mai greu de găsit, ca şi inginerii specializaţi în zona de telecomunicaţii.
Dar, în general, la nivel de specialişti, cei care au terminat facultatea într-un centru universitar primesc rapid oferte de job la nivel local şi se stabilesc acolo. În Romania, relocarea este mai mult pentru nivelurile de management sau atunci când este dictată de dezechilibre economice, adică atunci când oamenii din zonele mai puţin dezvoltate pleacă în oraşele mari. Cu puţine excepţii, în IT specialiştii se mută când este vorba despre plecat în străinătate.
Trendul este confirmat şi de reprezentanţii companiei IMB, care spun că în prezent recrutează intensiv în România, deoarece piaţa este generoasă şi există mulţi candidaţi bine pregătiţi. Astfel nu a fost nevoie să îşi extindă căutările în alte ţări. „Având în vedere nivelul ridicat de expertiză al consultanţilor IBM, susţinut de programele interne de instruire, cât şi de numărul sporit de proiecte livrate cu precădere în Europa, echipa de recrutare caută activ profesionişti care să deţină un nivel foarte bun de cunoştinţe tehnice, astfel încât să se integreze uşor în echipe complexe de proiect, în care lucrează cu colegi IBM din întreaga lume”, spune Alexandra Buzoianu.
Previziuni pentru 2015
Pentru anul viitor se preconizează o cerere sporită pentru capabilităţi tehnice care să răspundă principalelor arii de interes, aşa cum s-au regăsit şi în 2014: Cloud, Analytics, Mobile, Social & Security.
La nivel naţional, se creează multe locuri noi de muncă în domeniu şi există deja o criză de specialişti. Această criză se va acutiza în următorii 3-5 ani, după cum spune specialistul AIMS, şi va duce la o accelerare a nivelului de creştere a salariilor. „Deşi la prima vedere acest fenomen pare un lucru bun (duce la creşterea nivelului de trai), o creştere prea mare a salariilor versus nivelul de productivitate poate duce la efecte negative: unele firme se vor închide sau pot alege să se mute în ţări mai ieftine, fapt care va avea efecte pe termen lung”, spune Şerban Mrejeriu.
Poziţia Salariul lunar
Database Developer 600-1.800 de euro
System Administrator 500-1.700 de euro
System Arhitect 1.000-2.000 de euro
Software Development Manager 1.800-3.000 de euro
Senior Web Designer 600-1.200 de euro
Hardware Engineer 400-1.200 de euro
Hardware Designer 700-1.500 de euro
Project Manager Software Implementation 1.000-2.500 de euro
Sursa: Ghidul angajatorilor www.brainspotting.ro
TESTIMONIALE
„Sunt programator în Php, lucrez cinci zile pe săptămână şi câştig lunar 1.500 de euro. În afară de salariu şi de zilele libere, mai primesc bonuri de masă, parcare gratuită la serviciu (o reală facilitate, deoarece altfel ar trebui să plătesc circa 100 de lei pe lună), precum şi posibilitatea de a participa la traininguri şi team-buildinguri”, Ioan B., programator la o firmă din Iaşi
„Ca web designer nu câştig la fel de mult ca un programator, dar un salariu de 1.000 de euro mi se pare decent. Lucrez la aceeaşi firmă de aproximativ cinci ani, am fost la mai multe interviuri în perioada asta, tot timpul încearcă să ne recruteze la o altă firmă care se deschide, dar prefer să rămân aici deocamdată.” Cristina C., web designer la o companie din Bucureşti