Insuficient de calificat/a pentru jobul visurilor tale? Iata cum sa te angajezi oricum
Desigur, scrisorile de recomandare pot fi utile, la fel pot fi relatiile. Din fericire, sa te potrivesti pentru un post e mai important decat sa ai experienta, scrie brazencareerist. Iata ce trebuie sa faci daca vrei sa eviti tot zgomotul care se formeaza in jurul unui job ravnit de multi.
Renunta sa mai aplici pentru joburi la intamplare
Multe posturi anuntate de companii sunt piste false. Majoritatea companiilor mari au programe speciale care cauta cateva cuvinte cheie in CV-urile pe care le primesc. Asta inseamna ca ai putine sanse sa obtii acel job. E ca si cum ai juca la Loto. In loc sa faci asta, mai bine conecteaza-te pe LinkedIn cu cateva companii la care ti-ar placea sa lucrezi. Apoi, incearca sa te imprietenesti cu cineva care luceaza acolo. Suna imposibil, dar nu e. Si e de preferat ca “relatia” sa treaca de cateva aprecieri in retelele sociale. Trebuie sa evolueze la conversatii, fie la telefon, fie fata in fata, spun jurnalistii de la brazencareerist. Daca stii pe cineva dispus sa te recomande intr-o companie, atunci ai mai multe sanse. Mai mult decat atat, cele mai multe job-uri nici macar nu sunt anuntate. Asa ca daca nu ai pe cineva in interior, nu vei afla niciodata ca sunt posturi disponibile.
Sapa mai adanc
Daca iti doresti foarte mult sa lucrezi pentru o companie anume, e bine sa te documentezi inainte. Sigur, e important sa cauti toate resursele pe care le gasesti online, insa toata lumea face asta. Vorbeste cu cel pe care il cunosti acolo sau cu cineva care lucreaza in acelasi domeniu. Afla care sunt cele mai arzatoare probleme pe care le au si incerca sa foloseste acest atu in avantajul tau. Poate sa treci ceva in CV-ul tau sau in scrisoare de intentie, ceva ce i-ar putea interesa. Si nu uita ca nu doar abilitatile tale conteaza. E foarte important sa te potrivesti cultural cu acea companie. Sa-i intelegi produsele si sa-ti dai bine seama daca ti-ar placea sa lucrezi acolo. Sa intelegi ce fel de oameni cauta. Daca nu te intereseaza asta, atunci nu merita sa trimiti CV-ul.
Comporta-te ca si cum esti deja angajat
E important sa te pozitionezi ca si cum ai fi cea mai buna solutie a lor. Daca te cheama la interviu, nu insista cu povestile care spun cat de grozav esti. Multi specialisti recomanda sa vorbesti mai intai despre tine si sa pui intrebari la final. Insa nu e neaparat cea mai buna strategie. Poti sa pui si tu intrebari, sa faci o conversatie relevanta, important este ca cel care iti ia interviu sa simta ca esti persoana potrivita.
Daca apoi le trimiti si un mail de multumire, incearca sa trimiti si cateva linkuri care i-ar putea ajuta cu problemele pe care le au. Daca, sa spunem, au nevoie de un logo nou si poti sa-l faci tu, merita sa incerci. Daca nu poti sa-l faci, incearca sa le recomanzi pe cineva care ar putea sa-l faca. Ideea e sa incepi sa lucrezi cumva pentru ei, ca sa le poti pune piciorul in usa. Si nu incepe sa negociezi decat dupa ce ti-ai demonstrat valoarea. Dupa ce isi vor da seama de ce esti in stare, vor fi flexibili cu cerintele tale (salariu, program, beneficii).
Concluzii
Daca faci ce fac toti ceilalti care isi cauta job, s-ar putea sa ai parte de rezultate proaste. Incearca sa fii diferit, incearca sa-ti faci cateva relatii in interior si sa afli care-s lucrurile de care au nevoie. Lumea e mare, plina de oportunitati, insa si concurenta e la fel de mare. Actioneaza inteligent si consistent daca vrei sa ai parte de job-ul mult visat.