În căutarea primului job. Cu ce calități sau abilități poți compensa lipsa de experiență
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Pentru studenți sau absolvenții acestui ciclu de învățământ, căutarea primului loc de muncă reprezintă o provocare. Unii și-au luat deja primul job din timpul facultății, dar nu au ținut cont de provocările lui și s-au trezit că au probleme în a-și finaliza studiile. Alții însă, au fost mai precauți, au ales internshipurile în domeniu sau au decis să se canalizeze doar pe studiu în acești ani. Cine a greșit, cine a procedat corect? De fapt, cât de mult valoarează facultatea când tinerii fără experiență vor să se angajaze? Pe ce ar trebui să pună accent pentru a avea succes în căutarea primului job, unul care să îi ajute în carieră, nu să le îngreuneze traseul profesional? Ce competențe și abilități urmărește un angajator atunci când are în față un angajat la început de drum? La toate aceste întrebări și multe altele avem astăzi răspunsuri oferite de Marian Crăciun, directorul Departamentului de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității București și Cristina Scărlătescu, Recruitment Manager, Bia Human Resource Management Services.
Tinerii preferă joburile care au legătură cu domeniul facultății absolvite
“După datele statistice din 2018, cam un sfert dintre studenții ciclului I și cam trei sferturi dintre cei ai ciclului al II-lea sunt angajaţi. Aproximativ jumătate dintre studenții de la licență, care lucrează, au o poziție în domeniul studiilor pe care le urmează; în cazul masteranzilor, două treimi urmează un master care coincide cu domeniul în care sunt angajați. Un alt aspect relevant este cel al antreprenorilor, mulți dintre studenții noștri, fie de la master, fie de la licență, având propriile afaceri. În anul 2019, datele statistice nu sunt cu mult diferite”, ne-a prezentat un tablou general Marian Crăciun.
Acesta ne-a explicat că nu au statistici exacte cu privire la angajabilitatea studenților, pentru că job-urile din timpul facultății au mai puțină legătură cu domeniile de studii, dar a subliniat că, indiferent de locul în care lucrează, slujbele din timpul studenției sunt foarte importante, pentru că dezvoltă anumite abilități, comportamente, rutine, relevante pentru un angajator.
De-a lungul timpului, Universitatea București a încercat să le fie alături studenților în carieră, prin mai multe programe, parteneriate cu firme private, care facilitează programe de practică și internship, dar și prin târgul de joburi “Zilele carierei”. Pe lângă acestea, Universitatea mai organizează training-uri de dezvoltare personală pentru studenți și chiar ședințe de consiliere individuală.
Se pare că tineri și-au dat seama de importanța pe care o au consilieri și psihologii când vine vorba despre pași pe care trebuie să îi urmeze în carieră. “Din păcate, numărul de consilieri și de psihologi este mult prea mic, față de cererea față de acest tip de servicii, aflată în continuă creștere,” afirmă Marian Crăciun.
Universitatea București stă bine la capitolul angajabilitatea studentilor, o arată și prezența în topul QS – Employability 2020, cu o poziționare de marjă 301-500. Topul arată calitatea învățământului, reputația, parteneriatele cu angajatorii, conexiunile dintre angajator și studenți și rata angajabilități studenților. În acest top, mai este prezentă și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Tânăr „ușor de angajat” din perspectiva studentului sau a absolventului
Marian Crăciun este de părere că a fi „ușor de angajat“, din perspectiva unui student sau a unui proaspăt absolvent, „ține, într-o anumită măsură, de tine, de cum te-ai dezvoltat și de ce ai învățat la facultate. Dar realitatea ne arată că mai depinde și de reputația instituțională (a facultății sau a universității), în fața angajatorului, cât și de rezultatele celor care au absolvit acea instituție și care, în calitate de angajați, au făcut performanță, de parteneriatele cu angajatorii, de conexiunile dintre angajatori și studenți, create instituțional”.
Ceea ce înseamnă că vorbim despre un mixt de informații, de parteneriate, de atitudini față de angajare. Baza este reprezentată de facultatea urmată, de parteneriate cu angajatori, însă decizia va fi luată în funcție de determinarea studentului. Iar programele de practică sau internshipurile, cu ajutorul facultăților sau nu, pot reprezenta plusurile care fac diferența în fața angajatorului. Ele arată că tânărul își dorește să lucreze într-un anumit domeniu sau că prin intermediul acelor programe a reușit să-și însușească abilități de care va avea nevoie în noul job.
„În mod cert, dacă ne raportăm la un singur moment, cel al absolvirii, al terminării facultății, cei care au o experiență anterioară sunt preferați. Atenție, însă, această experiență nu provine numai din simpla angajare. Nu îți va da nimeni pe mână reactorul de la Cernavodă, dacă ai terminat Facultatea de Fizică și ai lucrat între timp ca expert IT sau ca operator call-center. Dar ai putea fi un extrem de bun agent de vânzări pentru echipamente de explorare medicală (cunosc un caz real, de altfel), cu o carieră de invidiat”, atenționează directorul Departamentului de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității București
Ce caută un student sau un absolvent la primul loc de muncă
Dar ce îl determină pe un student să își caute un loc de muncă? Marian Crăciun ne-a vorbit despre un profil al studentului și al absolventului „angajabil“ din România. El ne-a prezentat concluzia unei lucrări realizate chiar de el, intitulată „Contribuţia consilierii de carieră la integrarea studenţilor în comunitate“. Aici a studiat pe larg abilităbțile și competențele care îl fac pe student eligibil pentru un loc de muncă, dar și motivațiile acestuia.
Concluzia studiului arată că “pentru foarte puțini dintre ei, banii reprezintă o valoare reală. Nici programul nu e o motivație reală, deși cei care lucrează deja în timpul studiilor întâmpină uneori greutăți în privința asta. Doar că aceste lucruri se rezolvă natural, prin compatibilizare, cu ajutorul unora dintre abilitățile și competențele pe care orice organizație le apreciază: integritatea, respectul faţă de ceilalţi, corectitudinea, asumarea rolului de membru în echipă, capacitatea de învățare, de adaptare la nou, rezistența la stres”.
Sfaturi pentru studenți sau absolvenți
Dar ce trebuie să facă studenții pentru a ajunge să aibă un job, unde să se simtă împliniți? Potrivit lui Marian Crăciun, „soluția de a ocupa un loc de muncă în domeniul visat încă din timpul facultăţii ar putea să fie pentru unul cheia succesului în carieră, iar pentru altul, motivul celui mai deprimant eșec. Cariera este legată de alegeri, inclusiv cele de viață – facultate, loc de muncă, valori, căsătorie, copii, priorități personale. Îmi doresc foarte tare ca cei mai mulți dintre studenți să facă alegerile care să îi facă fericiți și împliniți”.
Însă, tinerii trebuie să fie atenți pentru că pot plăti reușita de la job, dar și alegerea greșită a domeniului de studiu, cu abandonul universitar și peste ani își vor da seama că lipsa unei forme se studiu le pune piedici în carieră.
Piața forței de muncă pentru studenti
Și totuși, cum arată piața forței de muncă pentru tinerii aflați la început de drum? Cristina Scărlătescu, Recruitment Manager la Bia Human Resource Management Services, ne-a explicat că pandemia de Coronavirus va influența semnificativ și apariția joburilor pentru studenți și tineri absolvenți.
În mod obișnuit, susține Cristina Scărlătescu, “în perioada vara – toamnă, multe companii se focusau pe crearea de oportunități pentru aceasta categorie, însă în acest moment, astfel de proiecte sunt amânate pe perioadă nedeterminată. Rămân totuși companiile de IT și call center, unde nevoia de tineri este încă mare. Astfel de joburi sunt remunerate cu sume nete cuprinse între 1500 – 4000 lei, la care se adaugă diverse beneficii”.
Iar tinerii sunt din ce în ce mai dornici de muncă, de afirmare în domeniul profesional, asta o arată cifrele din ultimi ani. Cristina Scărlătescu ne-a vorbit despre două categorii de studenți, unii care sunt deschiși către joburi care nu au legătură cu domeniul pe care îl studiază, în detrimentul beneficiului financiar, și alții care “vânează” oportunități de joburi sau programe de internship (de preferat plătit) numai din domeniul pe care îl studiază.
Specialistul în resurse umane îi încurajează pe studenți pentru ambele variante, întrucât orice experiență îi va ajuta pe traseul către jobul visat.
Absolventul “ușor de angajat” din perspectiva angajatorului
Dar cum ajungi să ocupi un job, fără să ai vechime în muncă? Sunt tineri care reușesc asta de la primul interviu. CV-ul și scrisoarea de intenție pot fi primele lucruri care să încline balanța în favoarea unui candidat, pentru asta este nevoie de acodarea unei atenții deosebite pentru elaborarea lor.
Următorul pas va fi unul decisiv, este vorba despre interacțiunea directă cu angajatorul. Cristina Scărlătescu a explicat această etapă, unde angajatorul “îi va aprecia pe cei care au o motivație consistentă pentru domeniu, capacitate de a comunica și lucra în echipă, dorința de învățare și dezvoltare profesională, dar și loialitate și integritate. Dacă un angajator descoperă în urma interviului cele menționate mai sus, acesta va trece peste lipsa de experiență a candidatului sau peste detaliile referitoare la studii”.
Sfaturi pentru tinerii la început de drum în carieră
Cristina Scărlătescu are și câteva recomandări pentru studenții care vor să se angajeze, dar și pentru tinerii absolvenți. Pentru primii, împărțirea corectă a timpului este cea mai importantă, pentru a putea participa și la cursurile de la facultate, dar și pentru a avea timp de job. Iar pentru a doua categorie, cea a absolvenților, recomandarea este să aplice doar la joburile care li se potrivesc.
Sfatul general dat de specialistul în recrutare pentru obținerea unui job „este acela de a acorda o foarte mare atenție fiecarei etape a unui proces de recrutare, și anume:
- Întocmire CV și scrisoare de intenție;
- Creare de conturi de candidat pe platformele de recrutare;
- Creare de conexiuni prin intermediul LinkedIn;
- Pregătire pentru participarea la un interviu;
- Susținerea interviului/urilor;
- Comunicare post interviu/uri cu angajatorul.
Pe lângă acestea, tinerii trebuie să fie atenți și la alte aspecte, care îl vor face pe angajator să îi recruteze. Seriozitatea, profesionalismul, răbdarea, dar și atitudinea pozitivă sunt caracteristici pe care pun accent companiile când sunt în cautare de angajați.