Impresionează-ți șeful și obține promovarea mult visată. Cum poți să faci acest lucru
Dacă vrei cu adevărat să îți impresionezi șeful, să crești în ochii lui, iată câteva metode simple care ți-ar putea fi de folos în atingerea scopului tău:
Tu și seful tău alcătuiți o echipă: o echipă de doi oameni parte a unei mai mari echipe și parte a organizației – o echipă călăuzită mereu de aceleași obiective. Tu și șeful tau conlucrați spre aceleași scopuri generale: creșterea productivității și a profitabilității companiei. Odată ce devii conștient de aceste interese comune, va trebui să îți asumi anagjamentul unei relații reciproc benefice cu managerul tău. Calitatea relației cu șeful va avea un impact considerabil asupra performanței organizaționale în ansamblu, precum și asupra succesului propriei tale cariere: capacitatea de a câștiga resurse, de a primi cele mai bune sarcini și proiecte și de a obține promovarea mult așteptată. Să nu mai vorbim că atunci când te înțelegi bine cu șeful tău, vei vedea beneficii și asupra vieții și echilibrului tău personal.
Acestea fiind spuse, iată sfaturile noastre:
Fii pregătit să-ți „vinzi” ideea
A influența pe cineva e ca și cum ai vinde un produs sau serviciu unui client. Clienții nu cumpără pur și simplu, nu cumpără pentru că așa vrei tu. Clienții trebuie să devină conștienți de faptul că au nevoie de acele produse sau servicii. Au nevoie să fie informați, educați, vrăjiți chiar și convinși. Misiunea ta este să-i faci să-și dorească produsul tău. Este responsabilitatea ta să vinzi, nu a lor să cumpere.
Așadar, atunci când încerci să obții acordul factorilor de decizie, trebuie să îți prezinți ideile într-o manieră tipică de vânzare. Iar primul pas în vânzarea inițiativei tale este să-l educi pe manager, să-l informezi, să-l faci să-ți înțeleagă ideea. Amintește-ți că managerii de astăzi nu mai sunt într-o poziție omniscientă. Într-o economie a cunoașterii, este de datoria specialistului să își asume responsabilitatea de a explica într-o manieră accesibilă caracteristicile și beneficiile soluției propuse. Un influențator bun este totodată un bun profesor.
Câștigă încrederea șefului tău
Pentru a reuși să convingi pe cineva, trebuie mai întâi să câștigi încrederea acelei persoane. Vei câștiga încrederea managerului tău prin dovezi concrete – arătându-i cine ești. Primul pas este să-ți îndeplinești îndatoririle cât mai bine cu putință. Să furnizezi rezultate de calitate la timp și încadrându-te într-un anumit buget. În afară de competență profesională, va trebui, de asemenea, să demonstrezi caracter, angajament, deschidere și bunăvoință.
Arată-ți interesul
Când îți dai toată silința la lucru și totuși nu este destul pentru a ieși în evidență, înseamnă că ai nevoie de o abordare mai „moale” pentru a îmblânzi și cel mai rece șef. Un mod simplu este acela de a-i arăta că îți pasă. Află-i interesele și task-urile pe care pune el/ea accent și transformă-le în prioritatea ta nr. 1. Trebuie să fii atent/ă doar să nu depășești limita dintre profesional și personal.
Îndrăznește să îl contrazici
Până acum ai făcut întocmai așa cum ți-a spus șeful, fără să îi spui propriul punct de vedere? Ei bine, de acum poți începe să-l contrazici atunci când ai impresia că propunerile lui nu pot fi realizate sau atunci când pot fi îmbunătățite. Contrar a ceea ce se crede, șeful nu vrea să fie aprobat în toate situațiile. Uneori, până și el simte nevoia să aibă o a doua părere în ceea ce privește deciziile pe care le ia. Dacă este cazul să îl contrazici, fă acest lucru, însă într-un mod diplomat. Cu siguranță îți va aprecia efortul și implicarea.
Concentrează-te asupra sarcinilor
Când ești la muncă, telefonul poate reprezenta cel mai aprig dușman al tău. Încearcă să lași deoparte activitățile sociale și să te concentrezi pe muncă, pentru că nimic nu este mai rău decât să te prindă șeful chat-uind pe facebook. Este nevoie doar de o singură greșeală pentru a strica impresia sefului despre tine. A scăpa de tentația de a verifica noutățile de pe Fb, te va ajuta să ieși în evidență ca un angajat dedicat.
Adoptă o atitudine pozitivă
Pentru a fi productiv trebuie să îți placă ceea ce faci. Așa că este foarte important să ai la servici o atitudine pozitivă și veselă. Trebuie să fii un coleg/o colegă bună și să îi ajuți pe ceilalți (dar într-o limită care să nu te pună pe tine în dezavantaj). Vei ieși în evidența șefului dacă colegii au o părere bună despre tine, pentru că oriune „bârfa” merge în ambele sensuri, adică publicitate pozitivă sau negativă.
Economisește banii companiei
În aceste vremuri afectate de criza financiară, companiile încearcă să facă economii. Vrei să-ți impresionezi șeful? Atunci nu-i cere o mărire de salariu, deși ești conștient că o meriți și că muncești din greu pentru a câștiga mai mulți bani. Chiar dacă nu îți spune, șeful tău apreciază efortul pe care îl depui pentru bunul mers al companiei. La momentul potrivit, vei fi răsplătit mai mult pentru munca pe care o depui în sânul firmei.
Lasă-l pe șef să fie “eroul”
Ai o idee interesantă pe care dorești să o pui în aplicare în organizație. Poți să demonstrezi că această idee va avea un ROI bun. Ai obținut acordul echipei tale și al tuturor părților interesate. Reușești în cele din urmă să transformi ideea într-un produs /serviciu concret. Șeful tău este impresionat și mândru de performanța ta. Meriți pe bună dreptate laurii pentru această realizare. Obții promovarea mult dorită și câștigi aprecierea tuturor celor din jurul tău. Dar suntem siguri că undeva, înăuntrul tău, ești conștient de faptul că fiecare mare realizare este un efort de echipă, că ai realizat ceea ce ai realizat nu doar prin propriile resurse (talent, abilități, experiență), dar și cu ajutorul resurselor puse la dispoziție de către organizație. Și mai presus de toate, cu îndrumarea și mentoratul managerului tău.
Nu uita să-i mulțumești șefului pentru sprijinul lui necondiționat și coachingul oferit de-a lungul misiunii.