Ghostingul profesional în România: tot mai mulţi candidaţi susţin că recrutorii dispar după prima rundă de interviuri
Evenimentele înfricoșătoare nu-şi fac simţită prezenţa doar în filmele horror. De o bună perioadă de timp, pe piața muncii din România se poate observa cu uşurinţă apariţia unui fenomen care generează o senzaţie de nelinişte chiar şi celor mai curajoşi dintre noi, anume „ghostingul profesional”.
Potrivit unui sondaj de pe o platforma de recrutare din Romania, 87% dintre candidaţii participanţi au avut parte de „interviuri fantomă”, adică, deși iniţial din discuția purtată cu recrutorul reieşea că există un numitor comun, ulterior, nu au mai primit răspuns după respectiva întâlnire. Totodată, 88% au relatat că li s-a întâmplat cel puțin o dată să aplice la un job și să nu fie contactați deloc, simţind practic că interacționează cu „organizaţii fantomă”.
Ce înseamnă ghosting profesional?
Din perspectivă etimologică, termenul de „ghosting” este împrumutat din mediul online, făcând referire la oprirea comunicării subit fără…nicio notificare. Astfel, când ne raportăm la piaţa muncii, prin „ghosting profesional„(cel puţin în varianta prezentată) se înţelege situația în care recrutorul (companie sau persoană din exterior) după ce îşi manifestă interesul faţă de un anumit candidat întrerupe brusc procesul de selecţie.
În principiu, fenomenul apare fie atunci când posibilul viitor angajat aşteaptă un răspuns după interviu, trece printr-o fază de testare sau în orice alt moment în care candidatul nu ştie încă exact dacă va semna contractul sau nu.
Cum poţi face faţă mai uşor ghostingului din partea angajatorului?
Deoarece nu este o situaţie tocmai plăcută care de cele mai multe ori poate genera şi o stare demoralizantă, există totuşi câteva recomandări utile la care poţi apela pentru a gestiona mult mai uşor astfel de scenarii, respectiv:
Citește articolul integral pe RisCo.ro