FMI: Pietele muncii se afla intr-o stare alarmanta
Potrivit FMI, stimulul fiscal justifica datoriile suplimentare pe care le creaza daca ajuta la reducerea somajului pe termen lung, care reprezinta o povara si mai grea asupra societatii, deoarece muncitorii se simt descurajati, isi pierd economiile de-o viata sau parasesc piata muncii. Costurile umane si sociale ale somajului sunt mai puternice decat pierderea temporara si imediata a venitului, sustine raportul Fondului, citat de Reuters.
„Daca stimulul fiscal ajuta la reducerea somajului si astfel la evitarea cresterii somajului structural, isi va compensa in mare parte costurile, ducand doar la o crestere mica a datoriilor, fata de alternativa reprezentata din neluarea nici unei masuri”, a afirmat economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard.
FMI a cerut de asemenea si o prelungire a ajutoarelor de somaj pentru a mentine la cote ridicate consumul si starea de spirit a somerilor, dar si o extindere a programelor de munca pe termen scurt, prin care se acorda stimulente firmelor pentru a pastra mai multi angajati, insa cu salarii si program de lucru reduse.