Firmele italiene din vestul țării se plâng de lipsa de personal
Ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, s-a aflat, miercuri, într-o vizită la Timişoara şi s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, cu care a discutat despre problemele cu care se confruntă firmele italiene din vestul ţării.
Directorul executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiş a atras atenţia că, din cauza lipsei forţei de muncă, există riscul ca mari companii să-şi mute activitatea în alte ţări.
“Există riscul să plece firme din judeţul Timiş din cauza lipsei forţei de muncă, şi pentru asta ne zbatem noi, Camera de Comerţ Timiş, să găsim soluţii. Există două firme germane şi una italiană care doresc să îşi desfăşoarea activitatea în altă parte, în sensul că nu închid fabricile din judeţul Timiş, dar îşi deschid şi în alte ţări. Ar fi vrut la noi, dar nu pot din cauza lipsei forţei de muncă”, a mai precizat Florica Chiriţă, potrivit Mediafax.
Autoritățile locale spun există mai multe mai multe soluţii pentru criza forţei de muncă, printre care transferul persoanelor disponibilizate din alte zone ale ţării cu șomaj ridicat. O altă soluție ar fi învăţământul dual care deja este dezvoltat de cele mai multe firme prezente pe piața din România. De asemenea, este luată în calcul retehnologizarea firmelor din domeniul producţiei dar pentru acest lucru este nevoie de investiții importante.
Nu este prima oară când firmele din vestul țării se plâng de lipsa de personal. Marius Cristescu, un om de afaceri din vest, a propus ca variantă de acoperi deficitul de personal calificat angajarea etnicilor români care locuiesc în statele de la graniță ca Serbia, Ungaria, Ucraina sau Republica Moldova, care sunt vorbitori de limba română şi care au cazierul curat. Pentru aceștia ar trebui diminuată perioada de obținere a permisului de muncă, care în prezent este de 3-4 luni.