Femeile câștigă mai puțin decât bărbații. Statistic vorbind
Printre principalele domenii de activitate în care diferențele salariale sunt vizibile și prezente în mod constant pe piața muncii din România se numără transporturile aeriene (diferență de 41%) dar și sectorul bancar, cu un decalaj de 31% între venitul salarial al femeilor față de cel al bărbaților. Șocant, nu?
Sectorul industrial este un alt punct slab al forței de muncă feminine, care, ca și în cazul domeniului aviatic, ține cont și de structura genetică a femeii. Cu toate acestea, bărbații sunt remunerați cu circa 23% mai mult decât femeile când vorbim de industrie.
La cealaltă extremă întâlnim domenii precum cel al activităţilor de servicii administrative şi activităţi de servicii suport sau în captarea, tratarea şi distribuţia apei, unde femeile câştigă, în medie, cu 28%, respectiv cu 24% mai mult decât bărbaţii.
Alte sectoare în care femeile sunt mai bine plătite decât bărbaţii sunt construcţiile (+21%), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (+19%) sau chiar administraţia publică (+8,6%).
Citește și Preferi să ai drept şef o femeie sau un bărbat?
Lucrurile stau un pic altfel în afara țării. În 2013, Facultatea Stanford School of Medicine din faimoasa universitate Stanford a lansat un program menit să crească numărul de femei din conducerea sa. Rădăcinile programului se află în nişte date cu care ar trebui să rezoneze orice companie sau profesie în care categoria persoanelor aflate în funcţii de conducere include foarte puţine femei.
Facultatea şi-a dat seama că, pentru a combate ameninţările la adresa standardelor de excelenţă şi a dezvoltării sale, va trebui să aibă o reacţie mult mai puternică şi mai extinsă. Recunoscând faptul că sprijinul şi implicarea conducerii reprezintă un factor fundamental pentru succesul oricărei schimbări în cultură, facultatea a demarat acest efort cu angajamentul deplin al liderilor din întreaga universitate.
Citește aici întregul articol despre inițiativa Harvard Business School.