EY: Salariul minim ar putea să crească la 1900 de lei net, potrivit recomandărilor UE
Reprezentanții Comisiei Europene încearcă să stabilească zilele acestea o formulă de calcul a salariului minim la nivel european. Conform uneia dintre variantele vehiculate, acesta ar urma să reprezinte circa 60% din salariul mediu la nivel național, potrivit Mihaelei Mitroi, Partener în cadrul EY România. Creșterea salariului minim nu va fi însă suficientă pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor, este de părere consultantul fiscal.
„Legea bugetului stabilește un salariu mediu brut de 5.429 lei, adică 3.176 lei net. În acest context, pentru a ajunge la 60% din salariul mediu net, salariul minim ar trebui să crească cu 559 lei, ajungând la 1.905 lei net”, remarcă specialistul.
În opinia Mihaelei Mitroi, la nivelul angajatorilor, creșterea salariului minim s-ar transpune într-o ușoară creștere a costurilor cu angajații. Totodată, în condițiile în care costurile salariale în UE s-ar majora considerabil, un efect pe care am putea să îl vedem este migrarea companiilor în alte state non-UE cu un cost favorabil al forței de muncă. „Însă, trebuie să avem în vedere faptul că, în momentul în care o companie decide să facă o investiție sau o dezinvestiție, costurile salariale nu sunt singurul factor de analizat”, mai spune reprezentantul EY.
Totodată, creșterea salariului minim nu va garata îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor. Astfel, majorarea veniturilor va conduce automat la creșterea prețurilor și la o scădere a beneficiilor sociale, pentru că nu s-ar mai îndeplini criteriile de eligibilitate pentru anumite forme de sprijin.
Ce alte măsuri ar trebui luate, așa încât bunăstarea socială să crească? „Studii recente au demonstrat că politicile care încurajează rate mai mari de economisire și reducerea costurilor de construcție pentru gospodării pot oferi o mai bună securitate economică familiilor aflate în dificultate. În plus, trebuie îmbunătățit accesul la educație și la programe de formare profesională. Investițiile în capitalul uman reprezintă cea mai bună modalitate de a crește bunăstarea individuală și de a îmbunătăți forța de muncă. Echitatea în educație ar putea aduce un standard minim de bunăstare”, este de părere Mihaela Mitroi.
România are cel mai mare procent de angajați cu salariul minim
În România, salariul minim se situează mult sub media salariilor statelor membre. Dacă ne uităm la datele Eurostat, la 1 iulie 2019, salariile minime lunare variau considerabil între statele membre, de la 286 euro în Bulgaria, la 2.071 euro în Luxemburg, media europeană fiind de 932 euro.
Datele prezentate de CE ne arată că ponderea lucrătorilor care câștigă salariul minim în UE este estimată la niveluri care variază de la sub 5% (de exemplu, în Malta, Belgia, Cehia) până la aproximativ 25% (în România). Prin urmare, România se află pe ultima poziție în rândul statelor membre în ceea ce privește proporția angajaților care au fost plătiți cu salariul minim la nivel național.