Experienta „Romania“, utila in bagajul unui expat
Desi era implicat in businessul de asigurari de viata si pensii si in alte organizatii din cadrul Grupului, primul rol de CEO obtinut de Rouf a fost in Romania. Dupa trei ani de mandat, in ciuda conditiilor economice, managerul se declara multumit de realizarile companiei. „Aviva Romania a avut un an foarte bun (poate cel mai bun de la intrarea pe piata din Romania). Suntem una dintre cele doua companii care au reusit sa creasca in 2009 si sunt multumit ca las in urma o companie performanta. Lansarea businessului de pensii private obligatorii este de departe cea mai importanta realizare din acesti trei ani si a stat la baza transformarii si a performantelor companiei locale”, spune Rouf.
Chiar si asa, orice reusita presupune si sacrificiu. Managerul precizeaza ca au fost cele mai intense 12 luni (din punct de vedere al muncii depuse) din intreaga lui cariera, o perioada de care isi va aminti mereu cu placere. Multumirea sa cea mai mare se leaga insa de rezultate. Au reusit sa atraga un numar de 350.000 de clienti la unul dintre cele mai mici costuri de achizitie (per client) de pe piata.
O alta realizare din timpul mandatului sau este cresterea business-ului inregistrata in anul 2009, in conditiile in care cateva dintre companiile concurente au avut probleme financiare, ceea ce a determinat o scadere semnificativa a cotei lor de piata. Si pentru ca am ajuns la criza si climat economic instabil, sa ne amintim ca Rouf a preluat conducerea filialei locale in 2006, anul in care Romania adera la UE, economia crestea intr-un ritm alert, companiile inregistrau cresteri importante. Cu alte cuvinte, era mult mai usor pentru o companie „sa iasa pe plus”.
Finalul de mandat coincide cu sfarsitul primului an de criza din Romania, fenomen care a afectat si sectorul pensiilor si al asigurarilor. Acest fapt l-a determinat pe Rouf sa le transmita constant managerilor din echipa mesajul ca nu exista o stare de echilibru. „Mediul este intotdeauna dificil si dinamic. Jucatori importanti din industria serviciilor financiare internationale s-au prabusit sau au avut mari probleme financiare si au solicitat sprijin, in timp ce altii au beneficiat de pe urma politicii prudente desfasurate pana in acel moment. Sunt multe lectii de invatat pentru o economie asa de tanara precum cea din Romania si sper sa nu le uitam prea repede”, spune el.
Pentru un expat, timpul petrecut la conducerea unei companii din alta tara decat cea de origine, nu se limiteaza doar la cele opt ore din programul de lucru. Astfel, multi dintre expatii relocati aici ajung sa se familiarizeze cu istoria tarii, cu traditiile si locurile. Este si cazul lui Rouf, care si-a schimbat in timp perceptia despre Romania. „Cred ca perceptia mea asupra Romaniei a devenit in acest timp similara celei a unui roman get-beget. Sunt foarte sincer in privinta lucrurilor care ne lipsesc ca natiune si doresc sa imbunatatesc situatia si sa fac lucrurile mai bine”.
In situatiile in care reprezenta filiala din Romania la sediul central din Londra, cea mai mare parte a timpului o dedica prezentarii tarii. Rouf spune ca exista foarte multe lucruri de povestit despre Romania si ca de fiecare data reusea sa isi uimeasca audienta. „Cred ca sunt cel mai bun PR-ist al lui Henry Coanda!”, spune managerul.
In 2010, drumul sau in cadrul organizatiei duce catre Sri Lanka, o tara cu aproximativ acelasi numar de locuitori ca Romania, dar cu o suprafata cu 30% mai mica si o cultura mult diferita. „Aviva Sri Lanka este un business profitabil, ocupa locul doi pe piata de asigurari de viata si are o mica divizie de asigurari generale. Sunt nerabdator sa incerc sa contribui la cresterea profitabilitatii si sa duc compania pe primul loc in top. In acelasi timp va fi o provocare pentru mine sa conduc iarasi un business cu o divizie de asigurari generale; asa am inceput sa lucrez in aceasta companie, in asigurari generale”.
Asa cum spuneam si mai sus, cariera unui expat presupune mai multe aspecte complexe, unul dintre cele mai importante fiind relocarea.Aceasta pune uneori presiune si pe membrii familiei. In cazul de fata, la cateva luni dupa preluarea mandatului din Romania, Shah Rouf povestea intr-un interviu acordat revistei Cariere cum si-a convins cele doua fiice sa se mute aici: spunandu-le ca ninge, desi temperatura inregistra 20 de grade Celsius.
Cum le-a convins de data aceasta sa se mute in Sri Lanka? Spunandu-le ca nu ninge niciodata si este vara tot timpul anului. Pe langa experienta de business si amintirile adunate, Rouf si-a luat din Romania si un caine pe care putin a lipsit sa-l boteze „Decebal”. Dovada ca anii petrecuti in tara noastra l-au marcat si il vor marca si de-acum incolo.