Exista sau nu un deficit de ingineri pe piata din Romania?
Este aceasta tendinta prezenta la nivelul tuturor industriilor sau doar in unele? Ce ar trebui facut pentru a reduce acest decalaj intre nevoia angajatorilor si numarul de specialisti din piata?
In urma reorganizarilor si inchiderii marilor combinate in anii ’90, am asistat la un surplus de ingineri pe piata muncii, oameni calificati care au fost nevoiti sa se orienteze catre alte meserii, in special catre comert. „Astfel, valoarea pe piata muncii a inginerilor a scazut foarte mult, determinand generatiile tinere sa evite intr-o oarecare masura specializarile aferente Politehnicii, acesta fiind si motivul pentru care astazi ne confruntam cu aceasta penurie de ingineri si specialisti Hight Tech”, afirma Mihaela Susanu, Director Resurse Umane al Adrem Invest, companie romaneasca specializata in domeniile industrial şi energetic.
O alta cauza pentru lipsa de talente din acest sector o reprezinta faptul ca multe dintre persoanele specializate in inginerie au ales sa isi caute de lucru in strainatate. „Cei mai buni dintre ingineri au gasit oportunitati de lucru mult mai atractive in strainatate si au plecat din proprie initiativa sau au fost recrutati in cadrul companiilor multinationale prezente in Romania, care le-au oferit sansa unei cariere internationale in cadrul grupului”, adauga Mihaela Susanu. Specialistul constata insa si un nivel scazut al cunostintelor tehnice ale absolventilor din ultimii 10 ani. Aceasta stare de fapt a fost determinata de o serie de factori precum lipsa concurentei pe piata muncii locale, interesul scazut acordat studiului, dar si discrepanta intre asteptarile pe care le au companiile de la tinerii ingineri si ceea ce invata acestia efectiv in facultate.
Pe de alta parte, Deutsche Bank Global Technology, companie care a deschis recent primul centru de tehnologie al bancii germane din Europa Centrala si de Est la Bucuresti, considera ca piata locala ofera o multitudine de ingineri IT specializati, care sa se plieze pe cerintele business-ului. Compania intentioneaza sa creeze pana la 500 de locuri de munca in domeniul IT&C pana la finalul anului 2016. „Noi continuam implementarea procesului de recrutare si inregistram progrese in a ne completa echipa cu romani talentati, care sa ne sprijine business-ul global”, precizeaza Iulia Cirmaciu, Head of HR in cadrul DB Global Technology.
Oficialii Alstom Network Management Solutions, impartasesc intr-o oarecare masura aceeasi opinie. „Credem ca este necesar un echilibru intre abilitatile profesionale si experienta. Uneori, candidatii prezinta doar una dintre aceste caracteristici. Deficitul de talente din aceasta zona nu reprezinta o noutate, este o realitate a ultimilor ani din Romania. Astfel angajatii care prezinta un profil complet sunt cultivati si protejati de catre angajatorii lor curenti”, afirma Gilbert Porcherot, Country President Alstom Romania, Bulgaria si Moldova.
Ce tip de angajat cauta companiile?
In cazul celor de la DB Global Technology, angajatul pe care il vizeaza este unul cu un grad inalt grad de pregatire, dar de anul viitor compania intentioneaza sa angajeze si absolventi talentati. „Profilul de angajat pe care il cautam este acela al oricarei persoane care doreste sa reuseasca in viata: bine pregatit, dinamic, ambitios, riguros si cu incredere in sine. Acestea sunt calitatile pe care le vizam in cadrul procesului de selectie. In principal, dorim sa recrutam ingineri cu un inalt nivel de pregatire, care au experienta in dezvoltarea de software. Incepand cu anul viitor, vom recruta, de asemenea, absolventi talentati care sunt dornici sa isi construiasca o cariera in acest sector”, afirma Iulia Cirmaciu.
Asa cum spuneam si un pic mai sus, in cazul Alstom, candidatul vizat trebuie sa fie o persoana foarte experimentata si bine instruita, compania urmand sa angajeze 50 de ingineri in urmatorii trei ani in divizia Network Management Solutions. „Experienta profesionala si cunostintele tehnice superioare sunt aspecte-cheie in procesul de recrutare, din moment ce cautam ingineri IT foarte experimentati, capabili sa transforme Alstom Romania intr-un centru regional si international. Planul nostru se concentreaza asupra recrutarii in sectorul NMS, deoarece intentionam sa dezvoltam prezenta Alstom Romania in regiune si la nivel global, prin intermediul tehnologiei si al experientei in cadrul unor proiecte importante”, precizeaza Gilbert Porcherot. Cu toate acestea, oficialul nu exclude posibilitatea de a aduce persoane talentate, dar tinere si motivate in companie. „Analizam in mod constant potentiale oportunitati de acest fel”, adauga Porcherot.
Adrem Invest si-a concentrat in ultimul timp campania de recrutare pe tineri cu potential, pe care sa ii dezvolte intern, avand in vedere ca oficialii companiei resimt din plin lipsa oamenilor foarte bine pregatiti in piata. „In ultimul timp ne-am axat pe candidati tineri, cu potential. Le solicitam studii in domeniul electric si IT, insa, odata angajati, ii introducem intr-un program de formare, atat personala, cat si profesionala. In cadrul procesului de selectie si recrutare acordam o mare atentie abilitatilor interpersonale si de relationare la locul de munca, punand accent pe compatibilitatea candidatilor cu valorile companiei. Astfel responsabilitatea, ambitia, implicarea, rigurozitatea si respectul sunt valori pe care le cautam la fiecare candidat”, subliniaza Mihaela Susanu.
Ce beneficii pot obtine inginerii
Desi niciuna dintre persoanele intervievate nu a dorit sa precizeze informatii exacte in ceea ce priveste remuneratiile, totusi au oferit cateva indicatii cu privire la locul in care se plaseaza raportat la nivelul pietei. In cazul DB Global Technology, Iulia Cirmaciu afirma ca „salariile variaza in functie de aptitudinile fiecarui angajat. Intervalele salariale pentru diferitele tipuri de posturi sunt cunoscute in industrie, datorita procesului constant de benchmarking. Strategia de angajare a DB Global Technology presupune mentinerea in categoriile superioare ale acestor intervale salariale”.
La Adrem Invest salariile sunt conform standardelor din piata muncii. In cadrul companiei „exista un sistem bine definit de recompensare a performantei, bazat pe evaluarea trimestriala a indicatorilor de performanta aferenti fiecarei pozitii. Ii sustinem, ii valorizam si ii recompensam pe performeri, avand un sistem transparent de bonusare sustinut atat de angajati, cat si de catre sindicat”, precizeaza Mihaela Susanu.
Salariile angajatilor Alstom sunt calculate folosind o matrice de factori, care ia in calcul indicatori precum: experienta angajatilor, nivelul de senioritate, pozitia si vechimea in cadrul organizatiei, dar si nivelul pietei. „Pe langa salariu, Alstom are o politica extinsa de beneficii, precum: bonusuri de performanta, servicii de ingrijire medicala pentru angajati si familiile lor, acces la sali de sport, tichete de masa”, adauga Gilbert Porcherot.
Cum ajuta companiile la reducerea deficitului de talente
Constiente ca trebuie sa faca ceva pentru a avea acces mai usor la candidati bine pregatiti, companiile au inceput sa se implice activ in pregatirea noilor generatii. „Ne-am propus sa lucram indeaproape cu universitatile din Romania pentru a face mai cunoscute oportunitatile profesionale in domeniul ingineriei si, mai specific, in Alstom Grid, prin programe dedicate studentilor. Intuim ca exista o lipsa de informare specifica si de entuziasm cu privire la cariera de inginer si ne-am propus sa abordam acest aspect in parteneriat cu universitatile tehnice din Romania”, precizeaza CEO-ul Alstom.
Mihaela Susanu considera ca este nevoie de o colaborare mai stransa intre companii si universitati pentru a redefini curricula educationala, iar atat studentii, cat si companiile sa dea dovada de deschidere si corectitudine in ceea ce priveste indeplinirea stagiilor de practica. Nu in ultimul rand „consideram foarte important valorizarea pe piata muncii a specialistilor, astfel incat sa crestem generatii viitoare care sa fie pasionate de inginerie”.
Avand in vedere ca exista un deficit de ingineri in Romania, specializarea tinerilor in acest domeniu ar putea reprezenta o sansa majora de a obtine un loc de munca bine platit si sansa de a avea o evolutie rapida in cariera.