Este corect să te răzgândeşti după ce ai acceptat o ofertă de lucru?
Care sunt situațiile cu care se confruntă recrutorii în timpul proceselor de selecție?
- Candidați care nu se mai prezintă la interviu, fără să anunțe în prealabil – sunt persoane care acceptă invitația de participare dar nu mai apar şi nici nu mai răspund la telefon;
- Candidații care solicită o reprogramare din diverse motive,dar nu mai mai primești nici o veste de la ei;
- Candidați care nu se mai prezintă la interviul final – ajunși în etapa finală, programezi interviul cu managerul companiei și candidatul nu mai apare; în cazurile mai fericite îți trimit rapid un mail că a intervenit altceva, dar de multe ori nu spun adevarul;
- Candidați care acceptă o ofertă și se răzgândesc pe parcurs – în astfel de cazuri sarcina specialiștilor este îngreunată considerabil, pentru că trebuie să identifice rapid un alt candidat.
Un exemplu concret:
Un candidat dă curs invitaţiei de a participa la un proces de recrutare pentru o companie. Procesul se finalizează cu o ofertă de angajare acceptată de candidat iar compania aşteaptă ca viitorul angajat să își înceapă activitatea. Înainte de începerea lucrului, cu câteva zile înainte el anunţă că între timp, o altă ofertă mai tentantă l-a convins să renunţe la oferta ta. Ei bine la prima vedere candidatul se va întreba cât de grav poate să fie, se găsește rapid alt candidat să mă înlocuiască. Dar lucrurile nu sunt atât de simple cum credem. Compania este nevoită să iși reia procesul de recrutare ințial, ceea ce implică timp, resurse și costuri alocate unui nou proces de recrutare.
În cel mai rău caz se poate pierde un proiect important ca urmare a neseriozității unui candidat indecis. Un motiv pentru care apar astfel de fenomene se datorează şi numărului mare de oportunități, candidații nu își asumă responsabilitatea , astfel îşi permit uşor să refuze sau să se răzgândească pe parcurs.
Citeşte mai mult pe hrmanageronline.ro