Efectele legii internshipului pe piaţa muncii. Ce spun consultanții despre legea care urmează să fie aprobată de Parlament
Internshipul va fi plătit și generează vechime în muncă
Internshipul aduce beneficii atât pentru tineri și cât și pentru angajatori potrivit specialiștilor din piață. Tinerii vor putea lua contact cu piața muncii de la 16 ani iar firmele vor primi bani de la stat dacă internul va fi angajat după terminarea stagiului.
În perioada de internship, tinerii vor trebui să-și îndeplinească îndatoririle scrise în contract, putând să lucreze maximum șase ore pe zi, nefiind permis lucrul peste program. Acesta își va desfășura activitatea sub observația unui îndrumător, care va fi unul dintre angajații special desemnați ai firmei sau instituției de stat respective. Pe perioada internshipului tinerii vor fi plătiți cu cel puțin 725 de lei (adică 50% din salariul minim brut, a cărui valoare este de 1.450 de lei anul acesta). Firmele, dacă încheie un contract de muncă la 60 de zile de la expirarea internshipului, vor putea cere de la stat o primă echivalentă cu 4.586 lei per angajat.
Care sunt principalele efecte ale acestei legi pe piaţa muncii a răspuns pentru Revista CARIERE, Dana Ionescu – Legal &Global Mobility Manager Adecco România.
Ce impact are această lege pe piaţă muncii?
Principalele efecte preconizate sunt creşterea gradului de angajare a tinerilor precum şi scăderea perioadei în care tinerii pot dobândi experienţă practică necesară şi îşi pot consolida cunoştinţele teoretice pentru a-şi desfăşura activitatea profesională. Internshipul nu este însă singură metodă de start-up în carieră, tinerii având la dispoziţie voluntariatul, practica de specialitate şi ucenicia, toate aceste metode fiind deja reglementate de acte normative. Însă principalul avantaj al intershipului este remuneraţia, ca de altfel şi al uceniciei.
Contribuie ea la reducerea şomajului în rândul tinerilor? Dacă da, cum?
Marele avantaj pe care îl conferă proiectul de act normativ pentru tineri este faptul că facilitează dobândirea de competenţe şi experienţă profesională, în timp ce se acumulează vechime în muncă şi se realizează un venit. Prin urmare proiectul de lege are toate ingredientele unei încadrări cu succes pe piaţa muncii a tinerilor, reducându-se astfel şomajul datorat faptului că majoritatea angajatorilor îşi doresc angajaţi cu experienţă în domeniu.
Are puncte care pot fi îmbunătăţite? Care ar fi acestea?
Deşi proiectul de act normativ ar putea implementa măsuri necesare actualei pieţe a muncii, întotdeauna este loc de mai bine. Însă, pentru a descoperi punctele slabe ale oricărui act normativ, este nevoie de o perioada de aplicare, pentru a vedea în ce măsură se pliază pe cerinţele angajatorilor şi pe aşteptările tinerilor.
Pentru ce industrii este potrivit internshipul?
Internshipul este potrivit pentru orice tip de activitate, domeniu şi industrie, întrucât orice tânăr la început de carieră are nevoie de oportunitatea de a dobândi atât cunoştinţe teoretice, cât şi experienţă practică. Ştim cu toţii că învăţământul nu te pregăteşte 100% pentru “viaţă de după şcoală”, iar contactul direct cu piaţă muncii nu face decât să confere tinerilor o şansă mai mare de integrare în profesia/meseria aleasă.
Prevederile proiectului de lege nu se aplică deocamdată. Proiectul urmează să fie aprobat de Parlament.