Demisia – cum să o faci, de ce să nu o faci
Fă-ți curățenie în computer
Chiar dacă îți înștințezi superiorii, aceștia s-ar putea să decidă că e cazul să pleci mai devreme. de aceea, înainte să-ți depui demisia ai grijă să-ți faci curățenie în calculatorul de la serviciu. Șterge datele personale și email-urile și asigură-te că ai luat contactele tuturor oamenilor cu care vrei să păstrezi legătura.
Nu te lamenta
Se prea poate ca locul din care pleci să fii fost cel mai groaznic din cariera ta. Asta nu înseamnă că trebuie să spui cuiva acest lucru, ba din contră. Ține-ți frustrările doar pentru tine și ai grijă ce scrii în demisie. Nu te apuca să dai vina pe echipă sau șefi. Fii concis dacă ai ceva de transmis și nu te exprima emoțional.
Înștiințează-ți superiorii
Dacă este posibil anunță-ți din timp șefii și treci peste cele 20 de zile de preaviz cu demnitate. De asemnea, dacă vrei să pleci mai devreme de două săptămâni ai grijă să ai toate actele în ordine și cere permisiunea șefilor înainte să pleci ca o furtună din birou.
Nu te lăuda cu noul job
Chiar dacă vei merge la cel mai bun loc de muncă dintre toate joburile posibile, nu te lăuda cu acest lucru către viitori foști colegi de muncă. Ultima impresia, ca și prima, contează. Nu-ți pune fosta echipa într-o situație stânjenitoare.
Formulează o scrisoare de demisie
Poate părea o formalitate, dar o scrisoare de demisie asigură o încheiere oficială firească. Nu trebuie să dai multe detalii dacă nu vrei. E suficient să anunți că vei pleca de la actualul job și când va fi ultima zi de muncă. Dacă vrei să oferi detalii, nimeni nu te poate împiedica însă cu cât păstrezi lucrurile mai simple cu atât vor exista mai puține complicații.
Cere referințe
Dacă despărțirea este amiabilă pentru ambele tabere, poți să ceri și referințe de la colegi și șefi. Chiar și o simplă referință pe Liknedin te poate ajuta mult. Demonstrează că știi să-ți închei afacerile, că ai maturitatea necesară și experiența profesională pe care orice companie le caută.
Asigură-te că primești toate beneficiile
Vei pleca de la actualul job, dar ai încă zile de concediu neluate. Asigură-te că îți vei primi banii pe aceste zile de concediu. Dacă ai și alte beneficii din pachetul de angajat pe care nu le-ai luat fă toate demersurile la departamentul de resurse umane ca să îți închizi satisfăcător contractul de muncă.
Nu uita să-ți iei la revedere
Ultima zi de muncă ar trebui să fie o zi în care îți iei la revedere de la foștii colegi. Un mail către grup în care să-ți lași datele de contact e mereu o idee bună. Să lași loc de ”bună ziua” chiar și de la jobul de la care pleci.