Deficitul de talente sau cum va arata piata muncii in urmatorii zece ani
„Deficitul de talente” la care se refera cercetarea Manpower semnifica lipsa accentuata de persoane suficient de bine pregatite, capabile sa faca fata unui mediu tot mai competitiv. Accelerarea concurentei in toate domeniile a dus si la o crestere a exigentei angajatorilor in privinta capitalului uman. In aceste conditii, spun realizatorii studiului, devine tot mai dificila gasirea de persoane cu abilitatile necesare pentru indeplinirea eficienta a rolurilor pietei contemporane.
Dincolo de dificultatile cu care se confrunta un angajator sau altul in gasirea oamenilor potriviti, problema este una globala. Este vorba despre crearea unei situatii de dezechilibru: sunt din ce in ce mai putini oameni cu competentele potrivite, in locurile potrivite. In viziunea celor de la Manpower, cele rafectate vor fi, in viitorul apropiat, economiile tarilor dezvoltate. Deficitul de talente ar putea pune in pericol chiar motoarele de crestere ale economiei mondiale.
Realizatorii studiului sesizeaza existenta unui paradox in lumea resurselor umane: deficitul de talente merge in paralel cu un deficit al locurilor de munca. Conform unui raport al Organizatiei Internationale pentru Munca (ILO), economia globala nu reuseste sa genereze suficiente locuri de munca pentru a reduce nivelul ratei somajului, in ciuda dezvoltarii economice extraordinare din anumite regiuni ale lumii. Faptul interesant este ca, in ciuda somajului existent, angajatorii din multe regiuni se confrunta cu probleme serioase in acoperirea necesarului de forta de munca. Este vorba de spre o lipsa de resurse umane pe piata persoanelor bine pregatite, simultan cu o inflatie de personal necalificat sau cu o calificare primara.
Principalele cauze ale deficitului de talente sunt, potrivit celor de la Manpower, imbatranirea populatiei, scaderea ratelor natalitatii, migratia economica, globalizarea sau fenomenele de outsourcing si offshore.
Rata natalitatii se afla in declin intr-o mare parte dintre tarile Uniunii Europene si cunoaste un trend ingrijorator in SUA si in Japonia. Pe masura ce tot mai putini tineri intra pe piata fortei de munca, iar durata de viata a populatiei creste tot mai mult, piata muncii nu va mai avea resurse pentru a sustine persoanele pensionate sau pe cele inactive.
Se estimeaza ca in urmatorii 50 de ani, cotele scazute ale natalitatii si cresterea sperantei de viata vor duce la dublarea dependentei persoanelor in varsta. Se asteapta ca raportul dintre angajati si pensionari sa devina, pana in 2050, de 1 la 1. O metoda de contracarare a acestui proces ar putea-o constitui incurajarea persoanelor cu experienta si abilitati dovedite de a ramane cat mai multa vreme in campul muncii.
Un alt fenomen ingrijorator este cel al migratiei fortei de munca. Multe persoane provenind din tari cu economii in dezvoltare isi parasesc tara pentru a lucra in alte parti. De asemenea, multi studenti pleaca sa studieze in strainatate si aleg sa nu se mai intoarca in tara de origine, generand un exod de talente catre tarile mai dezvoltate. In vreme ce aceasta migratie este binevenita pentru tarile primitoare, ea creeaza blocaje si duce la deficit de talente in celelalte regiuni.
Tari precum Spania sau Italia, confruntate cu nevoia urgenta de a face fata cererii accentuate de muncitori cu abilitati specifice in diverse sectoare de activitate, au inceput sa faciliteze accesul pe piata fortei lor de munca a imigrantilor, provenind in special din Balcani. In mod asemanator, Japonia si alte economii nou industrializate, precum tarile din Asia de Sud-Est, atrag in fiecare an mii de persoane din Filipine, Indonezia, China, Thailanda sau Pakistan. Specialistii de la Manpower se asteapta ca SUA sa incurajeze nu peste mult timp accesul imigrantilor mexicani pe teritoriul lor, dupa ce multi ani au depus eforturi sa impiedice acest fenomen de migratie.
Prin intermediul fenomenului de outsourcing, se estimeaza ca aproape toate posturile de productie se vor muta in urmatorii ani din tarile dezvoltate catre economiile emergente si in dezvoltare. Studiul Manpower estimeaza ca, pana in 2025, China si India vor realiza impreuna 27% din produsul intern brut al lumii. Insa, pe masura ce tarile emergente isi dezvolta economiile, ele vor incepe sa aiba nevoie de forta de munca suplimentara, pentru a face fata propriilor nevoi interne. Prin urmare, odata cu cresterea salariilor in economiile interne, activitatile delocalizate ale angajatorilor globali vor intalni competitia interna pentru forta de munca. Prognoza Manpower spune ca s-ar putea ajunge la generalizarea blocajelor de talente pentru toate economiile.
Datorita evolutiilor din tehnologie, a modificarilor demografice sau a globalizarii, lumea muncii se modifica foarte rapid. Tendintele nu mai dureaza cinci sau zece ani pana sa devina realitate, iar schimbarile sunt foarte rapide. Pana nu demult, oamenii credeau ca abilitatile, calificarile si experientele pe care le aveau si care pareau roluri-cheie in organizatie le vor permite sa ramana pe pozitie multi ani fara probleme. Insa, ritmul accelerat al schimbarilor tehnologice si antreprenoriale a facut ca multe posturi odata „la putere” sa-si piarda din atractivitate si necesitate.
De exemplu, multe dintre joburile de rutina, cu nivel scazut de specializare, sunt eliminate, iar posturi pentru care nu demult cererea era substantiala ies unul cate unul de pe scena. Biroul de Statistica al SUA estimeaza desfiintarea a 10 milioane de locuri de munca in Statele Unite pana in 2010. In acelasi timp, noi tipuri de joburi vor fi create, necesitand abilitati si competente tehnologice care se gasesc, in acest moment, in oferta redusa. Un ciclu al abilitatilor care in trecut mergea pana la trei ani dureaza acum doar noua luni.
Oamenii vor trebui sa inteleaga ca abilitatile cu care au intrat pe piata fortei de munca nu le vor fi suficiente de-a lungul parcursului lor profesional. Dezvoltarea si formarea continua a abilitatilor, precum si invatarea permanenta, vor ramane cuvintele de ordine. Angajatii trebuie sa profite de fiecare oportunitate de training si recalificare ce li se ofera.
Curentele de pe piata fortei de munca au mari sanse de intensificare in viitorul apropiat si se vor dezvolta in cursul urmatorilor zece ani. Potrivit studiului Manpower, solutiile pe care le au angajatorii pentru a face fata fenomenului de deficit de capital uman sunt: intarirea relatiilor cu unitatile de invatamant, investitiile in training si dezvoltare, devansarea varstei pensionarii si redefinirea posturilor. In conditiile in care batalia pentru capitalul uman devine pe zi ce trece tot mai dura, mizele majore ale viitorului vor consta in formarea, actualizarea si extinderea abilitatilor angajatilor, precum si in castigarea angajamentului acestora.
Evolutia in noua lume a muncii
Angajatorii
- Resimt din ce in ce mai mult nevoia de a-si forma si reorienta angajatii pentru a le dezvolta noi abilitati specifice;
- Opteaza pentru externalizarea proceselor care nu reprezinta nucleul activitatii catre furnizori externi;
- Marile organizatii isi delocalizeaza unitatile de productie catre teritorii si economii in dezvoltare (cum este Romania), care le permit reducerea costurilor si cresterea eficientei;
- Cauta o gama variata de solutii de resurse umane, pentru a se asigura de atragerea de talente si expertiza.
Angajatii
- Oamenii isi schimba din ce in ce mai des orientarea in cariera;
- Persoanele ajunse la varsta pensionarii continua sa munceasca pentru a-si suplimenta veniturile;
- Pe plan global, din ce in ce mai multi oameni lucreaza de acasa;
- Mamele se reintorc la serviciu, cautand solutii si orare flexibile;
- Din ce in ce mai multe femei isi asuma roluri, responsabilitati si pozitii manageriale;
- Oamenii au devenit mai flexibili din punct de vedere geografic. Multi calatoresc si lucreaza in birouri mobile, performantele fiind facilitate de noile tehnologii.