De care şefi să te fereşti
E complicat să te descurci cu şefii răi şi este uşor trist, în condiţiile în care angajaţii performanţi şi talentele au nevoie de lideri buni. Pentru a pregati lideri autentici trebuie să identificăm şi să-i menţinem, dar să-i eliminăm pe cei defecţi, să le spunem.
Iată care sunt arhetipurile de şefi pe care trebuie să-i elimini din companie sau pe care trebuie să-i eviţi.
1. „Omul acţiunii”
Aceşti şefi nu te ghidează, antrenează sau conduc . Ei se află în competiţie cu ei. Şefii de acest tip îşi asumă meritele pentru proiectele la care ai lucrat, pentru care tu ai stat peste program şi care îţi cer actualizările la fiecare 10 minute.
2. „Fantoma”
Pentru un şef-fantomă, biroul este doar un punct de oprire între treburile personale şi întâlnirile de prânz. Aceşti şefi au un birou improvizat şi răspund rareori la mailurile angajaţilor, oricât de urgente ar fi cererile lor.
3. „Nu, dar…”
Un şef competent se dezvoltă pe el, contribuie la dezvoltarea propriilor angajaţi şi investeşte în creativitatea şi succesul acestora. În contrast, şefii “Nu, dar…”, în mod constant resping ideile angajaţilor şi orice schimbare şi menţin nivelul angajaţilor la un nivel scăzut.
4. Şefii “cool”
Unii şefi preferă să devină mai degrabă prietenii angajaţilor decât un lider bun. A avea o legătură de prietenie cu angajaţii este admirabil, dar să te implici într-o conversaţie pe messanger în care să oferi detalii despre ultima întâlnire sau despărţire sunt multe prea multe informaţii personale pe care nu oricine ar trebui să le ştie sau să le dezvăluie.
Şefii cool sunt atât de concentraţi pe ideea de a fi buni prieteni încât le scapă partea responsabilităţii ca manager.
5. Şeful ”întâi acţionează, apoi îţi ceri scuze”
Acest tip de şefi reprezintă sursa tuturor bătăilor de cap din departamentul de HR din cauza comportamentului lor necioplit. Ei ar prefera să terorizeze un coleg din cauza unei greşeli minore decât să acepte că micile greşeli sunt normale într-o companie. Rareori îşi recunosc greşelile şi îşi cer scuze.
6. „Şcolarul”
Acest tip de şef este managerul care citeşte frecvent trucuri de management şi antrenează angajaţii în tot felul de sesiuni de leadership, dar eşuează în a le aplica spre beneficiul angajaţilor. Ei nu ştiu cum să reacţioneze atunci când se confruntă cu o situaţie sau cu comportamentul colegilor lor care sunt nu se află în sfera lor de cunoştinţe.
Genul ăsta de şefi îi recunoaştem în fiecare companie. Tot ce trebuie să faci este să încerci să-i înfrunţi ori să-i elimini din poziţia lor sau pur şi simplu să-ţi cauţi alt loc de muncă, dacă nu reuşeşti să mai faci faţă. Tu cu ce tip de şef lucrezi?