Cum vor evolua salariile in noul an
Daca majoritatea companiilor nu au in vedere nici macar ajustarea salariilor la rata inflatiei, exista firme care au bugetat pentru acest an cresteri salariale. Dupa doi ani in care cei mai multi dintre noi au „inghitit“ in liniste reducerea salariilor, taierea beneficiilor, si au ajuns sa fie multumiti ca mai au un loc de munca, e firesc sa te intrebi ce determina aceste companii sa sacrifice o felie din profitul potential pentru confortul angajatilor.
In spatele acestei decizii stau, in mare, trei ratiuni interconectate: fie se confrunta cu deficit de personal (desi pare incredibil, exista nise pentru care nu sunt destui specialisti pe piata), fie nu vor sa-si piarda angajatii in a caror formare au investit sume serioase de-a lungul anilor, fie vor sa-si mentina brandul de „bun angajator“.
De altfel, cele mai admirate organizatii au adoptat deja un sistem de management al performantei complet care le permite sa-i remunereze pe angajatii exceptionali mai bine decat pe cei care doar isi ating indicatorii de performanta stabiliti, oferind avantaje competitive in ceea ce priveste atragerea, retinerea, motivarea si responsabilizarea talentelor de top. „Ne asteptam ca organizatiile sa adopte o abordare holistica a maximizarii capitalului uman, legand remunerarea de performanta si facand diferenta intre angajatii exceptionali si restul angajatilor“ e de parere Alina Draghici, Account Manager in cadrul Hay Group Romania. Cu alte cuvinte, vestea proasta este ca, doar cu putine exceptii, companiile care vor opera majorari salariale nu le vor aplica uniform, ci doar angajatilor care merita.
2011, noul 2010
„Anul trecut a fost unul cu bugete inghetate si cu mariri salariale sub rata inflatiei, cresterea medie in mediul privat fiind de 4,3%. In contextul economic actual, data fiind si oferta de pe piata muncii, cresterile salariale vor fi la fel de timide“, afirma Monica Dona, Human Capital Consultant in cadrul uneia dintre cele mai mari companii de resurse umane de pe piata, Lugera & Makler. Din experienta, crede ca „in anul abia inceput optimisti pot fi doar angajatii care lucreaza in domenii mai putin afectate de criza: pharma, IT si industria serviciilor si a bunurilor de larg consum, precum si in cadrul companiilor care deruleaza operatiuni de export, care pot spera la cresteri salariale situate undeva intre 5 si 8 %“.
Angajatii care se resemnau anul trecut cu venituri apropiate de salariul minim pe economie nu au la ce sa spere mai bun, iar cei care s-au bucurat de venituri maricele, ba chiar si de cresteri salariale, se pot astepta la un an la fel de fructuos.
Un exemplu relevant pentru prima categorie este cel al angajatilor din call centere. Continuand trendul inceput acum doi-trei ani, companiile de outsourcing se vor numara si in 2011 printre cei mai mari angajatori. Din nefericire, si printre cei cu cea mai slaba oferta din piata, tinerii care opteaza pentru munca in call center vor fi nevoiti sa se multumeasca cu salarii cuprinse intre 500 si, in cazuri exceptionale, 1.000 de lei. „Pentru pozitiile de entry level se pastreaza aceleasi salarii, cu cresteri potentiale de 3 – 4%, in functie de performante“, apreciaza Monica Dona.
In cazul celor mai bine remunerati angajati din piata, da exemplul salariatilor din industria farmaceutica. „Companiile importante din pharma si-au platit constant bine specialistii. In cazul lor estimam o crestere intre 5 si 8 procente, la care se adauga bonusuri de performanta si comisioane pentru reprezentantii si managerii de vanzari“.
Exceptie de la regula „saracii raman saraci, bogatii raman bogati“ ar putea face angajatii din industria auto, e de parere Alina Draghici, de la Hay Group. Ea sustine ca previziuni mai optimiste se fac in sectorul auto, in care „companiile au bugetat o crestere salariala de peste 9%, luand in calcul estimari optimiste de crestere a afacerilor in special pe baza exporturilor catre pietele din Vest, precum si o revenire a PIB-ului Romaniei in zona de minim confort“.
Rezumatul situatiei cresterilor salariale il face Oana Datki, country manager Consulteam, partenerul local al companiei globale de consultanta in resurse umane Mercer, companie care efectueaza anual studii salariale pe pietele pe care are o prezenta activa: „Putem observa o crestere a optimismului pentru 2011, procentele fiind in crestere in fiecare trimestru, ramanand insa in jurul valorii medii de 6% pentru toate industriile. Cu toate acestea, exista diferente considerabile intre industrii si trebuie avut in vedere ca 15% dintre organizatii nu au bugetat nici o crestere pentru 2011, si, de asemenea, ca procentele difera considerabil in functie de industrie.“
Acestea fiind spuse referitor la salariile la care putem spera in noul an, sa vedem ce asteptari au specialistii in privinta beneficiilor nonfinanciare ale angajatilor romani.
Beneficiile, pe linie moarta
Referitor la bugetul general alocat pentru beneficiile angajatilor, cele mai multe companii au raspuns ca vor mentine aceleasi valori ca si in 2010, insemnand ca acestea sunt cu pana la 50% reduse fata de anii anteriori. Reprezentanta Hay Group a constatat ca o atentie speciala este acordata regandirii bugetelor destinate trainingului si dezvoltarii angajatilor.
Asadar, daca va numarati printre cei care, in decursul ultimului an, au fost anuntati ca trebuie sa renunte la abonamentele la sala de fitness, ca abonamentul la clinica privata nu mai acopera decat analizele de baza sau ca, din cauza eliminarii facilitatilor fiscale anterioare, trebuie sa uitati de bonurile de masa, nu sperati la mai bine.
Sau dupa cum afirma Liviu Huluta, marketing manager al Marsh Romania, „vremea in care companiile se intreceau in diversificarea programelor de beneficii extrasalariale pare sa fi trecut. In aceasta perioada multe companii reanalizeaza programele, cu scopul de a le eficientiza. Masuri de acest gen au inceput din 2009-2010 si vor continua si in 2011“, avertizeaza el. Eliminarea facilitatii fiscale pe care o reprezentau bonurile de masa, in a doua parte a lui 2010, a determinat reorganizarea pachetului de beneficii oferit angajatilor: unele companii au eliminat complet acest beneficiu, altele l-au lasat la latitudinea angajatilor.
Prin urmare, in 2011, vor fi preferate beneficiile care includ asemenea facilitati, in frunte cu asigurarile de sanatate si pensiile private, deductibile pentru angajator de la plata impozitului pe profit in limita a 250 de euro/persoana/an (asigurarea privata de sanatate) si 400 de euro/ persoana/an (pilonul III de pensii). De asemenea, companiile sunt mult mai atente la pachetul de servicii pe care il primesc pentru pretul pe care il plateau in 2007-2008. „Preturile se negocieaza la maximum sau se extinde aria serviciilor cu pastrarea pretului“, ii avertizeaza reprezentantul Marsh pe furnizori.
In lume
In Statele Unite, 2011 va aduce cele mai mari cresteri salariale de la inceputul crizei si pana acum. Suna maret, insa, in realitate, majorarile vor fi minime (in medie, de 2,8%, potrivit unui sondaj publicat de AON Hewitt la mijlocul lui decembrie). Semn bun, totusi, dupa doi ani de reducere sau inghetare pe toata linia a veniturilor angajatilor americani. Accentul tot mai mare pus de angajatorii de peste Ocean pe plata in functie de performanta reiese si din ponderea mare pe care o are partea variabila a salariului (bonusuri, comisioane etc.) in totalul veniturilor lunare de 11,6%.
Potrivit lui Ken Abosch, manager de strategie in cadrul AON Hewitt, „vom asista in continuare la cresterea in popularitate a modelelor de business bazate pe performanta individuala. De altfel, in ciuda instabilitatii economice, in ultimii trei ani angajatorii au directionat mai multi bani ca niciodata catre partea variabila a salariului.“ De remarcat ca nici una dintre cele 500 de companii care au participat la studiul AON Hewitt nu are de gand sa aplice reduceri de salarii in noul an, si doar 11% dintre ele au in vedere inghetarea lor.
De o crestere mai semnificativa se vor bucura angajatii din Australia, raportul acelorasi AON Hewitt pentru noul an prevazand o majorare medie la nivelul intregii economii de 4,2%. Alt continent, alte conditii economice: de cele mai bune cresteri se vor bucura, atentie, angajatii din constructii, urmati de ingineri si lucratorii din domeniile asigurari si pharma.
In statele din Asia, majoritatea dintre ele fiind incadrate inca in categoria „in curs de dezvoltare“, majorarile salariale vor fi triple sau chiar cvadruple fata de lumea bogata. Cel mai relevant exemplu este, evident, al Chinei: dupa ce in 2010 veniturile lunare le-au sporit, in medie, cu 9,3%, angajatii chinezi asteapta in noul an majorari de circa zece procente. Cele mai bine platite sectoare sunt cel financiar, IT si, semn rau, imobiliarele.
Cele mai mici cresteri salariale din lume vor reveni statelor din Europa, in partea vestica a continentului neexistand nici o tara in care prognoza majorarilor sa fie mai mare cu peste un procent si jumatate decat rata inflatiei. Un studiu realizat de compania austriaca de consultanta Kienbaum la nivelul a 25 de state europene arata ca mariri de salarii vor exista, insa vor fi rezervate exclusiv angajatilor cu performante bune, companiile europene excluzand posibilitatea de a acorda cresteri la nivelul intregului colectiv. In incheiere va prezentam cateva rezultate ale studiului Kienbaum.