Cum să ne găsim pasiunea la locul de muncă
Conform unui studiu citat de site-ul forbes.com, 95% dintre americani sunt angajaţi pe posturi care nu sunt potrivite pentru ei. Ȋn plus, peste trei sferturi din populaţia cu vârste cuprinse ȋntre 23 şi 28 de ani doresc să ȋşi schimbe jobul la care se află. Motivul principal al neintegrării constă ȋntr-o mentalitate conform căreia un aport mare de muncă este suficient pentru a ne aduce ȋmplinirea pe plan profesional.
Efectul Pareto, ȋnsă, ne spune că 80% din rezultat vine cu 20% din efort. Altfel spus, un număr mic de cauze generează un impact mare. Cheia succesului stă ȋn găsirea acelui procent de 20% şi eficientizarea acestuia. Cu alte cuvinte, găsirea acelui job care ne permite să ne fructificăm pasiunea, să fim mare parte din timp ȋn „flow” şi să fim ȋntr-atât de implicaţi ȋn ceea ce facem ȋncât să nu observăm cum trece timpul la serviciu.
Pentru a ne putea găsi pasiunea este nevoie mai ȋntâi de o profundă introspecţie. Tom Dermott, fondatorul Ignite, companie americană ce vizează scoaterea ȋn evidenţă a potenţialului din oameni, ne spune că una din cele mai importante ȋntrebări la care ar trebui să răspundem este „Ce ai face ȋn viaţă dacă banii nu ar fi o problemă?” Aparent, banii reprezintă o distracţie din a găsi ceea ce ne place cu adevărat să facem. Nu trebuie să alergăm după postul care ne oferă remuneraţia cea mai mare, ci după cel care ne oferă gradul de satisfacţie cel mai mare, după spusele lui Tom.
Chiar dacă poate părea dificil să o luăm de la zero şi să schimbăm un loc de muncă după ce am investit timpul şi resursele noastre, decizia trebuie luată gândindu-ne la beneficiile pe termen lung.
Ȋnainte de a ne schimba ȋnsă job-ul este bine să luăm ȋn considerare câteva argumente. La ȋnceput este indicat să ne documentăm despre toate aspecte referitoare la noul loc de muncă. Folosiţi toate sursele de informare posibile şi nu uitaţi să apelaţi la oamenii care activează ȋn domeniu. Aceştia din urmă pot răspunde la ȋntrebări concrete despre cum anume ȋşi desfăşoară activitatea sau despre ce calificări/studii au avut nevoie pentru a lucra ȋn domeniul respectiv.
Este indicat să testăm mai ȋntâi noul loc de muncă pe un post part time, pentru că este posibil ca socoteala de acasă să nu se potrivească cu cea din târg. Asta nu ȋnseamnă neapărat renunţarea la jobul curent. Avem nevoie totuşi de un venit ȋn timp ce experimentăm. Ideal ar fi să ne dăm seama dacă acest al doilea job este sau nu cel potrivit pentru noi ȋntr-un timp cât mai scurt. Dacă noul job este pe măsura aşteptărilor, cu siguranţă vom realiza asta repede. Și nu trebuie să ne fie frică să ȋl schimbăm dacă ȋn continuare nu suntem mulţumiţi.
De asemenea, este indicat să alcătuim o listă cu obiective pe care vrem să le ȋndeplinim. Acestea trebuie să fie realiste, ȋnsă este bine să includem printre ele activităţi noi care ne scot din zona de confort. Numai având curajul să ȋncercăm ceva nou putem să descoperim ceea ce ne place cu adevărat. Aşa cum spunea şi Napoleon Hill, „obiectivele reprezintă vise care au un deadline.”