Cum sa-mi negociez o marire de salariu
Este riscant sa solicit o marire de salariu?
Inainte de a decide daca sa ceara sau nu o marire de salariu, multi dintre angajati se intreaba daca nu cumva acest lucru este riscant. Ei bine, daca angajatul nu cere o marire, angajatorul va fi convins ca acesta este multumit cu venitul actual. Riscul in acest caz este acela de a-ti spulbera orice sansa de marire. Pe de alta parte, o solicitare facuta corect, la momentul oportun, nu poate implica decat riscul de a nu obtine marirea. Evaluand cele doua situatii, putem afirma ca este chiar mai riscant sa nu soliciti renegocierea salariului.
Cand este momentul oportun pentru a cere o marire de salariu?
Cele mai multe companii au o politica in privinta renegocierii salariilor: fie este stabilita frecventa acestora (trimestrial, anual), fie exista o perioada in care au loc (in luna decembrie, la inceputul anului), fie sunt legate de alte evenimente (cum ar fi perioadele de evaluare sau de planificare a proiectelor). Pentru cei care lucreaza in astfel de companii nu este dificil sa gaseasca momentul oportun pentru a solicita o marire de salariu.
Exista, insa, si firme care nu au o politica stricta in privinta negocierii salariilor. In acest caz, angajatul trebuie sa duca o munca de cercetare pentru a descoperi care este momentul oportun. Ar trebui sa afle care au fost momentele alese de colegii mai vechi in firma pentru a initia discutii cu managementul in privinta salariilor, dupa cat timp de la venirea in companie au solicitat acestia mariri de salarii si care au fost rezultatele obtinute.
De asemenea, ar putea obtine informatii legate de momentele in care discutiile despre salarii ar fi inoportune: care sunt lunile in care compania are incasari mai mici, ce crize sunt anticipate etc.
Cui trebuie sa ma adresez pentru a solicita o marire de salariu?
In multe companii, exista o procedura stricta care trebuie urmata pentru a solicita o marire de salariu. De obicei, aceasta este legata de politica privind negocierile salariale. Daca lucrati intr-o astfel de companie, urmati procedura.
In cazul in care compania nu are o procedura speciala, cea mai buna solutie este aceea de a discuta cu superiorul dumneavoastra direct. Pentru a initia discutia respectiva, puteti folosi o fraza de tipul: "Ma gandeam sa solicit o renegociere a salariului meu". Daca acesta nu este in masura sa negocieze cu dumneavoastra marirea de salariu, fie va va directiona catre persoana cu care trebuie sa vorbiti, fie va fi purtatorul dumneavoastra de cuvant.
Ce suma este rezonabil sa solicit?
Exista doua riscuri cu care se poate confrunta oricine solicita o marire de salariu: riscul de a cere un salariu prea mare si cel de a solicita o crestere prea mica. In vanzarile de produse sau servicii, un pret prea mic este la fel de periculos ca si unul prea mare. Un pret mult sub asteptarile clientului ii poate trezi acestuia indoieli in legatura cu calitatea produsului in timp ce un pret prea mare poate genera obiectii de valoare.
Pentru a aprecia corect suma pe care sa o solicitati trebuie sa va orientati cercetarile in trei directii: autoevaluare, valoarea dumneavoastra pe piata si politica firmei.
In etapa de autoevaluare, angajatul trebuie sa isi evalueze abilitatile si rezultatele. De asemenea, trebuie sa compare rezultatele autoevaluarii cu cele ale evaluarilor facute de compania pentru care lucreaza. Daca apar diferente, ar trebui sa incerce sa inteleaga motivul pentru care acestea au aparut. Este important in aceasta etapa ca angajatul sa stie care sunt criteriile dupa care a fost evaluat de companie si sa utilizeze in autoevaluare acelasi set. In finalul acestei etape, va putea intelege care este valoarea sa din doua puncte de vedere: al sau si al companiei. Atentie! Desi multi angajati sunt tentati sa acuze compania ca nu-i apreciaza la adevarata valoare, este posibil ca, in realitate, sa se supraaprecieze ei. Pericolul in acest caz este acela de a ajunge, pe de o parte, la un sentiment de frustrare, iar pe de alta parte, la pretentii salariale nerealiste.
Pentru a studia valoarea dumneavoastra pe piata, primul pas este acela de a analiza cererea si oferta. Analizati anunturile de angajare. Sunt multe anunturi pentru pozitii similare cu a dumneavoastra? Ce se cere in aceste anunturi din partea candidatilor? Corespundeti criteriilor respective? Cat de frecvente sunt aceste anunturi? Daca veti constata ca exista un numar mare de anunturi care se repeta pe o perioada indelungata inseamna ca cererea de forta de munca specializata este mai mare decat oferta. Astfel, valoarea dumneavoastra este in crestere.
Al doilea pas ar trebui sa fie cel al studierii salariilor. Contactati-va colegii de liceu sau de facultate care ocupa posturi similare si incercati sa aflati ce salarii primesc si ce responsabilitati au la locul de munca. Atentie, este posibil sa existe diferente intre industrii: s-ar putea ca asistentul directorului general dintr-o companie de IT sa primeasca un salariu mai mare decat o persoana de pe o pozitie similara in domeniul turismului. In plus, tineti cont si de diferentele de experienta si specializare intre dumneavoastra si persoanele ale caror salarii reusiti sa le aflati. Ganditi-va si la ofertele de angajare pe care le-ati primit si analizati sumele care va erau oferite in raport cu tipul si volumul de munca solicitate.
Pentru a putea descoperi care este suma rezonabila pe care sa o solicitati, interesati-va si care este politica firmei. Ar trebui sa obtineti raspunsuri la urmatoarele intrebari: Ce salarii au persoanele de pe pozitiile similare cu a mea? Care este marirea maxima acordata? Exista mariri de salarii incluse in politica firmei (cum ar fi cresterile anuale, recompensele pentru fidelitatea fata de companie etc.)?
Am obtinut intalnirea pentru renegocierea salariului, cum procedez?
Cea mai proasta alegere ar fi sa incepeti discutia cu urmatoarea fraza: "Vreau sa imi mariti salariul cu suma X, pentru ca am nevoie de banii acestia si altfel voi fi foarte demotivat". In primul rand, cererea de marire ar trebui sa fie motivata de valoarea muncii dumneavoastra pentru companie si de realizarile in interiorul acesteia si nu de nevoile dumneavoastra personale. In al doilea rand, a negocia nu inseamna sa fii agresiv: abordarile agresive va indeparteaza de atingerea obiectivelor deoarece declanseaza din partea celuilalt reactii de aparare. In al treilea rand, desi tema discutiei este marirea, acest subiect ar trebui sa fie ultimul pe agenda intalnirii. Oricum, inainte de a incepe negocierea salariului, asigurati-va ca ati facut vanzarea. Primul pas ar fi acela de a analiza impreuna cu partenerul de discutie nevoile companiei pe care dumneavoastra le satisfaceti prin munca dumneavoastra. Apoi, incercati sa il determinati pe celalalt sa inteleaga problemele pe care compania le evita prin faptul ca dumneavoastra va indepliniti corect sarcinile. Dupa ce partenerul de discutie va intelege ce castiga compania ca urmare a muncii dumneavoastra, puteti aduce in discutie marirea.
Daca solicitarea dumneavoastra ar veni inainte de acest moment, ar trezi obiectii de valoare. Celalalt se va intreba daca meritati banii pe care ii solicitati. Din acest motiv, trebuie sa il faceti sa inteleaga valoarea muncii dumneavoastra inainte de a vorbi despre salariu.
Ce faceti daca va este refuzata marirea salariului?
Nu trebuie sa va alarmati. O negociere in care se discuta doar despre bani nu este decat o targuiala.
In primul rand, incercati sa aflati motivele pentru care v-a fost refuzata marirea. Este posibil ca celalalt sa fie de acord ca meritati mai multi bani, dar sa existe motive legate de buget pentru care sa nu va poata mari salariul. Daca descoperiti ca acestea sunt cauzele care au generat refuzul, incercati sa identificati impreuna cu partenerul de discutie alte modalitati de compensare. Puteti sa obtineti alte avantaje: un telefon sau o masina de serviciu, bonuri de masa, o asigurare medicala etc.
In al doilea rand, intrebati daca refuzul se refera numai la situatia existenta in prezent sau acopera o perioada mai lunga de timp. Este posibil ca peste doua luni compania sa aiba fondurile necesare si sa fie de acord sa va mareasca salariul.
In al treilea rand, incercati sa vedeti daca, in conditiile mentinerii salariului actual, nu puteti obtine o reducere a volumului de munca, o crestere a numarului de zile de concediu etc.
Un bun negociator este cel care isi pastreaza calmul si bunavointa pe perioada discutiei, fiind orientat catre gasirea de solutii astfel incat ambele parti sa isi atinga obiectivele. Salariul este un subiect sensibil pentru multe persoane, insa o pregatire corecta, abordarea realista si tinerea emotiilor in frau pe perioada negocierii pot face minuni.