Cum să fii sănătos mintal la locul de muncă
„Eram mândru de capacitatea mea de a-mi păstra anxietatea ascunsă de colegii mei și am văzut-o ca pe un semn de putere. Până în ziua în care a devenit imposibil.”, își amintește V, un angajat care încă de la începutul pandemiei s-a confruntat cu o sănătate mintală precară. Sănătatea mintală la locul de muncă este cea mai importantă pentru toată lumea în aceste zile. În timp ce înțelegerea noastră despre sănătatea mintală la locul de muncă se schimbă și cât de răspândită este sănătatea mintală precară, merită să aruncăm o privire asupra elementelor de bază.
Aflați cum puteți fi sănătos din punct de vedere mintal la locul de muncă, cu sugestii despre ce puteți face și unde puteți obține sprijin dacă aveți o sănătate mintală precară.
Lucrul este bun pentru sănătatea mea mintală?
Mulți oameni consideră că munca este bună pentru sănătatea lor mintală. Un loc de muncă vă poate ajuta să vă îngrijiți sănătatea mintală, oferind:
- o sursă de venit
- un sentiment de identitate
- contactul și prietenia cu ceilalți
- o rutină și o structură constantă
- oportunități de a contribui și de a dobândi abilități.
„Lucrăm îndeaproape împreună ca o echipă și faptul că fac parte din asta îmi dă un sentiment de valoare de sine și îmi construiește stima de sine”, a spus T, despre ce l-a ajutat atunci când s-a confrunctat cu o sănătate mintală precară.
Uneori munca ta poate fi afectată de problema ta de sănătate mintală. De exemplu, dacă te confrunți cu depresie, s-ar putea să te simți atât de obosit încât să nu poți munci. Dar, cu sprijinul angajatorului, puteți face unele modificări pentru a vă ajuta să vă gestionați și să vă îmbunătățiți sănătatea mintală la locul de muncă.
Ce se întâmplă dacă munca îmi înrăutățește sănătatea mintală?
Dacă munca are un efect negativ asupra sănătății tale mintale, încearcă să-ți dai seama ce cauzează acest lucru. Ar putea fi:
- suferi de stres la locul de muncă
- ai relații proaste cu colegii tăi
- ai un anumit tip de muncă care nu-ți face plăcere
- eștii tratat incorect din cauza problemei tale de sănătate mintală (întâmpinarea de stigmatizare)
- decizi dacă să-i spui angajatorului despre problema ta de sănătate mintală
- îngrijorarea revenirii la muncă după o perioadă de sănătate mintală precară.
Indiferent dacă aveți sau nu o problemă de sănătate mintală, angajatorul dvs. are datoria față de dvs. conform legislației privind sănătatea și securitatea. Ai dreptul să lucrezi undeva în siguranță. Aceasta înseamnă că orice risc pentru sănătatea dumneavoastră este evaluat și controlat corespunzător.
Cum pot să rămân sănătos mintal dacă sunt șomer?
Este posibil să fiți șomer ca urmare a problemei dumneavoastră de sănătate mintală sau din motive care nu vă implică sănătatea mintală. Unele motive ar putea fi:
- redundanţă
- boală de lungă durată
- lipsa de oportunitati
- relocare
- concediere
- nefiind suficient de bine pentru a lucra.
Când căutați un nou loc de muncă, poate dura timp pentru a găsi un rol potrivit, pentru a scrie aplicații și pentru a vă pregăti pentru interviuri. Acest lucru poate fi foarte provocator. De asemenea, s-ar putea să descoperi că a fi șomer îți afectează încrederea. Poate fi dezamăgitor dacă angajatorii nu vă răspund, scriu cei de la mind.org.uk.
„Am fost șomer câțiva ani după ce am fost concediat din rolul meu la o altă organizație. Am intrat într-o stare de spirit foarte proastă”, a spus D.
Dacă nu sunt suficient de bine pentru a lucra?
Dacă nu ești suficient de bine pentru a lucra, mai există modalități de a obține beneficiile de a avea un loc de muncă. Poți să cunoști oameni noi, să dobândești abilități și să contribui la o comunitate. Dacă vă simțiți în stare, puteți lua în considerare următoarele activități:
- Încearcă să faci voluntariat.
- Alăturați-vă unui grup comunitar.
- Faceți un curs gratuit. Puteți studia de la distanță în timpul liber.
- Uneori s-ar putea chiar să fie nevoie să iei o pauză de la muncă pentru sănătatea ta mintală.
Sănătatea mintală la locul de muncă: de ce sprijinul este atât de important
“Sprijinirea sănătății mintale la locul de muncă nu mai este un lucru plăcut, ci o necesitate. Crearea de soluții de wellness pentru a-și ajuta angajații să prospere este primul pas.
În mod similar, angajații își pot încuraja angajatorii să ofere programe de sănătate mintală la locul de muncă. Nu este un secret pentru nimeni că factorii de risc legate de muncă pot afecta negativ sănătatea mintală”, spune recrutorul Iulia Banu.
Dar înainte de a aborda sugestiile la locul de muncă pentru a combate acești factori, haideți să explorăm semnificația exactă a sănătății mintale.
Ce este sănătatea mintală?
Sănătatea mintală este o stare de bine în care o persoană poate face față factorilor de stres cotidian, poate lucra productiv, își poate atinge întregul potențial și poate contribui la comunitatea sa.
Sănătatea mintală, împreună cu sănătatea fizică și bunăstarea socială, este o componentă esențială a sănătății generale.
De asemenea, este important să subliniem că sănătatea mintală este mai mult decât absența bolilor mintale. Puteți avea o sănătate mintală precară fără a avea o boală și, la fel, puteți avea o sănătate mintală bună cu o boală mintală. Credem că sănătatea mintală și performanța umană nu sunt două activități separate, ci mai degrabă două părți ale aceleiași ecuații. Combinate, ele sunt cele care îi fac pe oameni să înflorească.
“În lumea de astăzi, sănătatea mintală a angajaților trebuie să fie o prioritate de top pentru companiile care doresc să angajeze angajați cu performanțe înalte”, mai adaugă Iulia Banu.
Pentru a rezuma, cele cinci concluzii cheie privind sănătatea mintală sunt:
- Sănătatea mintală este mai mult decât absența unei boli mintale
- Nu poți avea sănătate fizică fără sănătate mintală
- Sănătatea mintală ajută să facă față stresului
- Performanța umană și sănătatea mintală merg mână în mână
- Bunăstarea la locul de muncă trebuie să fie o prioritate maximă
Importanța de a discuta despre sănătatea mintală la locul de muncă
Zilele în care nu vorbim despre sănătatea mintală au trecut. Sau, cel puțin ar trebui să fie. Sănătatea mintală pozitivă este importantă, deoarece permite indivizilor să facă față provocărilor, chiar și celor bune, și eșecurilor din viața lor, atât la serviciu, cât și acasă.
Sănătatea mintală pozitivă la locul de muncă ajută echipele să rămână agile atunci când își schimbă rolurile și responsabilitățile. Ca să nu mai vorbim de provocări dificile. “Îi ajută pe angajați să înflorească în rolurile lor, să gestioneze stresul și să mărească rezistența. În cele din urmă, permite fiecărui individ să-și atingă cel mai înalt potențial”, mai spune Iulia Banu.
Este important să se discute despre sănătatea mintală la locul de muncă. Crearea unui spațiu sigur pentru angajații de la toate nivelurile pentru a comunica deschis fără discriminare este esențială. Fără aceasta, riști să pierzi feedback-ul valoros care te-ar putea ajuta să păstrezi talentul valoros, scriu cei de la betterup.com.
Factori de risc legați de job care pot dăuna sănătății mintale
Sănătatea mintală a angajaților poate fi afectată negativ la locul de muncă din cauza:
Politici inadecvate de sănătate și siguranță
Politicile de sănătate și siguranță la locul de muncă au scopul de a proteja bunăstarea angajaților, vizitatorilor și clienților. Ei îi protejează și pe angajatori. De exemplu, o politică generală poate include consultarea angajaților cu privire la probleme de sănătate de zi cu zi sau demonstrarea angajamentului față de condiții de muncă sigure. Lucrează angajații cu materiale periculoase sau cu echipamente prost întreținute? Este locul de muncă supraaglomerat, slab iluminat sau ventilat sau insalubre? Sunt frecvente accidentele de muncă? Au rămas fără răspuns plângerile sau îngrijorările privind siguranța angajaților?
Locurile de muncă cu politici precare de sănătate și siguranță pot scădea sănătatea mintală a angajaților, pot pierde personal, riscă urmărirea penală și pot reduce profitabilitatea.
Practici slabe de comunicare și management
Comunicarea și practicile de management amabile și antrenante sunt semnul unei bune relații manager-angajat. Comunicarea și practicile slabe, pe de altă parte, creează presiune asupra relației, creează sănătate mintală precară și cresc stresul la locul de muncă.
Niveluri scăzute de sprijin pentru angajați
Managerii care nu ajută la înlăturarea obstacolelor sau nu împărtășesc resurse cu angajații pot contribui ca angajații să se simtă copleșiți și nemotivați. De exemplu, în loc să se aștepte ca angajații să-și dea seama de sarcini despre care nu le sunt clare, managerii ar trebui să demonstreze cum să ducă la îndeplinire acele sarcini și să rămână disponibili pentru întrebări.
Presiunea de performanță
Așteptările angajaților de a performa constant la niveluri de vârf pune presiune nerezonabilă asupra lor. Aceasta duce la o creștere a volumului de muncă și a orelor de lucru, stres suplimentar și epuizare emoțională.
Nesiguranța locului de muncă
Pierderea locului de muncă din cauza pandemiei de COVID-19 a devenit un factor de stres major pentru angajați în 2020. Teama de a nu putea plăti facturile sau de a avea grijă de familii reprezintă o amenințare semnificativă la adresa bunăstării mentale a unei persoane.
Cum pot problemele de sănătate mintală să îmi afecteze locul de muncă?
Luați în considerare legătura dintre propria sănătate mintală și performanță. Când te simți bine psihic și emoțional, abordezi munca ta cu o sănătate mintală bună. Ești adaptabil, flexibil și rezistent. Ești capabil să faci față provocărilor. Contribuțiile tale la echipa ta sunt semnificative și prosperi în viața personală și profesională. Dar atunci când te lupți cu sănătatea mintală precară la locul de muncă, chiar dacă nu este extremă, îți afectează negativ locul de muncă în multe feluri.Același lucru este valabil și pentru angajații de la toate nivelurile. Iar consecințele pot fi grave pentru organizații.
Iată cinci efecte negative ale sănătății mintale precare la locul de muncă:
Lipsa de implicare. Sănătatea mintală precară duce la demotivare și lipsă de concentrare. Când avem probleme de sănătate mintală la locul de muncă, mintea noastră rătăcește sau se fixează pe problemele noastre, ceea ce face dificilă reglarea gândurilor și emoțiilor noastre.
Productivitatea și performanța la locul de muncă au de suferit. Performanța ridicată este forța mentală în mișcare. Sănătatea mintală precară poate reduce performanța la locul de muncă, deoarece face accesul la abilitățile comportamentale care încurajează creativitatea și reziliența cu atât mai dificilă. Fără aceste abilități, nu avem resursele psihologice pentru a funcționa bine la locurile noastre de muncă.
Capacitate fizică redusă și funcționare zilnică. De la anxietatea socială la o reducere a performanței cognitive și a memoriei de lucru, sănătatea mintală precară are un impact major asupra vieții de zi cu zi și a capacității fizice.
Comunicare nealiniată. Este dificil să comunicăm bine atunci când nu ne simțim bine din punct de vedere emoțional. Sănătatea mintală precară poate duce la interpretarea greșită sau la o reacție excesivă față de colegi. Poate apărea ca vorbind cu un ton pasiv-agresiv, ascultător slab sau având o atitudine negativă.
Proasta luare a deciziilor. Sănătatea mintală precară poate duce la o lipsă de control al impulsurilor, gânduri nesănătoase și luare a deciziilor slabe. Luarea necorespunzătoare a deciziilor poate duce la ratarea întâlnirilor, apariția târziu, renunțarea la angajamente sau nerespectarea politicilor companiei.
Modalități de promovare a sănătății mintale la locul de muncă
Când vine vorba de promovarea bunăstării la locul de muncă, crearea de opțiuni proactive care îi ajută pe oameni să își îmbunătățească și să-și mențină sănătatea mintală de zi cu zi este cheia pentru a ajuta angajații să înflorească. Iată câteva opțiuni proactive pentru a promova bunăstarea mentală la locul de muncă, atât ca angajator, cât și ca angajat.
Ca angajator:
Cea mai vitală acțiune pe care o poate lua un angajator este să ofere resurse atât pentru sănătatea mintală mai largă, cât și pentru cei care au nevoie de servicii clinice.
Asigurarea serviciilor clinice accesibile este esențială pentru angajații care se confruntă cu boli mintale. Cu toate acestea, majoritatea lucrătorilor nu au nevoie de îngrijire clinică – au nevoie de sprijin pentru sănătatea mintală.
Adesea, în perioadele de încercare, angajații au nevoie de ajutor pentru abilitățile de a face față, gestionarea stresului și creșterea rezistenței. Consolidarea aptitudinii lor mentale generale este importantă pentru ca ei să fie atât indivizi fericiți, dar și contribuitori productivi ai echipei tale.
Ca angajat:
Pentru a promova bunăstarea mentală la locul de muncă, angajații ar trebui să încurajeze angajatorii să ofere educație pentru gestionarea stresului și programe de sănătate mintală care să răspundă nevoilor și intereselor lor.
De asemenea, angajații ar trebui să înțeleagă politicile privind modul în care să-și ia o zi liberă de sănătate mintală în cazul în care este nevoie.
Conștientizarea întregii game de experiențe de sănătate mintală a angajaților este primul pas pentru susținerea sănătății mintale bune la locul de muncă. Toți angajații beneficiază atunci când companiile susțin și promovează sănătatea mintală pentru cei care suferă și pentru cei care pur și simplu nu prosperă.
Companiile pot conduce prin destigmatizarea sănătății mintale ca subiect și, de asemenea, luând o viziune mai largă asupra rolului companiei. Putem redefini sănătatea mintală concentrându-ne pe soluții care îi ajută pe angajați să înflorească personal și profesional, pe lângă oferirea de sprijin și acces la îngrijire clinică pentru cei care au cea mai mare nevoie.
Cu înțelegere, creativitate și sprijin, companiile pot oferi cele mai bune programe de sănătate mintală pentru angajații lor.
Photo by Total Shape on Unsplash