Cum să fii promovat la job în 6 etape şi 30 de zile
1. Ai încredere în propriile forţe
Când scopul tău e să fii promovat, nu te baza pe faptul că ceilalţi vor recunoaşte cât de competent eşti. Ca să fii promovat, trebuie să fii motivat, trebuie să crezi că ai ceva de oferit. Lasă deoparte toate gândurile negative care-ţin vin legat de această ocazie. Poate ţi se va părea că ai o şansă într-o mie sau că unul din colegii tăi va fi promovat, dar nu lăsa astfel de gânduri să te deprime. Dacă ţi se pare că meriţi să fii promovat, fă totul pentru a obţine asta. Nu lăsa pe nimeni să stea între tine şi succesul pe care-l meriţi.
2. Fă tot ce poţi ca să ieşi în evidenţă
Deşi nu poţi conta pe faptul că şeful va recunoaşte că ai succes la locul de muncă, asta nu înseamnă că nu poţi să ieşi în evidenţă, să te distingi faţă de restul colegilor. Ţine minte: fapte, nu vorbe! Asigură-te că îi atragi atenţia şefului asupra realizărilor tale.
Ca să fii un angajat săritor în ochi, concentrează-te asupra a ceea ce ai de dus la bun sfârşit, respectă termenele pentru toate îndatoririle tale, demonstrează că ai aptitudini de lider, dar rămâi un jucător devotat echipei. Nu trebuie să sari calul: doar fă-ţi treaba cum trebuie şi demonstrează-i şefului că îţi place la nebunie ce faci.
3. Câştigă anumiţi angajaţi-cheie de partea ta
În ultimă instanţă, şeful decide dacă vei fi promovat sau nu, dar e o idee bună să fii observat de factori de decizie din compania ta. Printre aceştia se numără angajaţii-cheie, care au poziţii importante în management sau sunt cei mai competenţi din organizaţie.
E important ca ei să te bage în seamă căci sunt primii care vor observa ce etică a muncii ai şi ce realizări ai în palmares. Avându-i de partea ta înseamnă că ai referinţe convingătoare, oameni care vor băga mâna în foc pentru a-ţi demonstra competenţa când vei cere să fii promovat.
4. Pregăteşte-te să fii promovat
Odată ce ai hotărât că vei cere să fii promovat, mobilizează-te, adună „muniţie” şi organizează-te. Vezi ce poziţie ţinteşti şi cum se integrează promovarea ta printre scopurile pe termen lung ale companiei. Asta va consolida cererea unei promovări.
După ce ţi-ai dat seama ce post vrei, fă o listă cu meritele tale şi creează un portofoliu cu realizările tale. Când vei cere să fii promovat, se va aştepta de la tine să dai exemple care să ilustreze de ce ai fi calificat pentru acea poziţie. Găseşte exemple convingătoare, precum proiectul pe care l-ai manageriat, pe care i le poţi arăta şefului.
5. Programează cu atenţie întâlnirea cu şeful
Nu există vreo reţetă perfectă pentru alegerea momentului, dar aceasta e de o importanţă capitală. Nu vei cere să fii promovat când şeful nu-şi vede capul de treabă sau când se pregăteşte să plece în vacanţă. Dacă vrei ca el să te asculte cu adevărat, găseşte un moment propice pe agenda lui în care să programezi întâlnirea.
Nu cere pe loc să fii promovat. Programează o întâlnire pentru a discuta cu şeful eficienţa aportului tău. Nu vei cere să fii promovat când şeful se pregăteşte să plece la prânz sau acasă, seara. Asta te va împiedică să-l iei pe neaşteptate şi îi va strica programul.
6. Fii insistent
Adeseori, angajaţii renunţă prea repede când cer să fie promovaţi. Dacă şeful tău n-are timp să se vadă cu tine săptămâna asta, ţine-te de capul lui ca să programeze o altă întâlnire în câteva zile.
După ce ai cerut să fii promovat, ţine-te de capul şefului. Dacă aştepţi să ia decizia în termenii lui, va crede în cele din urmă că ai renunţat. Angajat fiind, treci la fapte, creează-ţi propriile oportunităţi. Dacă stai şi aştepţi ca şeful să îţi dea un răspuns, ai putea rata ocazia.
Nu uita: când ceri să fii promovat, cel mai rău lucru care se poate întâmpla e ca şeful să te refuze. Dacă se întâmplă să fi ratat oportunitatea pe care o meritai, nu te da bătut, insistă şi găseşte noi moduri ca să obţii acea promovare.