Cum să atragi, dar, mai ales, cum să păstrezi cei mai buni angajați în firmă
Sursa foto: Pixabay.com
Fluctuația de personal este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri. Liderilor de organizații le este din ce în ce mai greu să găsească angajați responsabili și fideli și, la fel de greu, să-i păstreze cât mai mult timp în echipă. Nu sunt cazuri punctuale, specialiștii HR trag deja semnale de alarmă, problema e generalizată și reprezintă marea provocare a oricărui început de an. Că este așa o demonstrează și rezultatele ultimelor studii efectuate de institutele de sondare, conform cărora, la început de an, mai mult de jumătate dintre angajați plănuiesc să-și schimbe jobul în următoarele luni.
Așadar, cum să atragi angajati buni în firma ta, cum să crești retenția angajatilor și cum să previi și să reduci fluctuația de personal, sunt doar 3 dintre întrebările la care specialiștii caută răspunsuri pentru a ajuta liderii să mențină un echilibru organizațional în ceea ce privește personalul angajat.
”Ca să atragi angajați buni în firma ta, în primul rând, trebuie să înțelegi care sunt așteptările acestora, iar în al doilea, să răspunzi cât mai bine acestor așteptări”, susține Gabriel Radu, fondatorul platformei programareasuccesului.ro.
Din experiența personală, coach Radu a identificat și cele mai des întâlnite 4 așteptări pe care le au angajații buni și cei de top.
- Își doresc să lucreze în firme în care calitatea liderilor și a echipei este ridicată.
Referitor la acest aspect, să nu credeți că firmele mari stau bine din acest punct de vedere, în timp ce firmele mici stau prost. Aici nu există o regulă. Sunt firme mici, care au un leadership de bună calitate și o echipa cu competențe de leadership extraordinare, și sunt firme mari la care leadershipul este de minimă rezistență. Dimensiunea firmei nu determină în mod automat calitatea liderilor și calitatea echipei.
- Își doresc să lucreze în firme care le oferă un mediu de dezvoltare personală și profesională.
Pentru angajații buni și cei de top, evoluția trebuie să fie continuă. Nu poți menține în firmă angajați buni, cărora să le blochezi procesul de evoluție personală și profesională. Pentru atragerea talentelor și păstrarea acestora în echipă, ai nevoie de un plan de dezvoltare a carierei și un plan de motivare a angajaților. Planul poate fi dezvoltat atât pe verticală, adică o evoluție a candidatului pe scara managementului, cât și pe orizontală.
- Își doresc să lucreze în firme care au o reputație bună în piață.
Aceste firme au definite bine direcțiile spre care se îndreaptă în următorii ani. Au stabilit clar misiunea, viziunea și valorile după care se orientează.
INC.com, care este una dintre cele mai cunoscute platforme de business din lume, susține că una dintre principalele provocări cu care se confruntă managerii și liderii o reprezintă găsirea acelor angajați a căror viziune rezonează cu viziunea firmei. Când angajații susțin viziunea firmei, de fapt, ei susțin dezvoltarea acesteia.
- Își doresc să lucreze în firme care le oferă un program flexibil.
De exemplu, o zi pe săptămâna în care angajatul poate lucra de acasă, asta în condițiile în care domeniul de activitate îi permite acest lucru.
Iată o altă variantă pentru program flexibil: dacă este posibil nu îi impune angajatului un program de lucru rigid, de exemplu de la 9.00 până la 17.00.
”Sigur că, pe lângă acestea, trebuie să te gândeșți și la metode de motivare a angajaților. Axează-te pe motivarea angajaților prin metode nefinanciare (beneficii extrasalariale) și financiare. Iar referitor la motivarea financiară, dacă ai posibilitatea, îți recomand să îți plătești angajații cu 5% până la 10% mai mult decât concurența. Astfel te asiguri că, din punct de vedere financiar, angajatul nu are motive să plece la ea”, recomandă Gabriel Radu.