Cum îţi găseşti un job cu ajutorul familiei
Orice om care îşi caută un loc de muncă ajunge, după o anumită perioadă, să se îndoiască de el însuşi, de propriile calităţi. Familia are în acest caz un rol foarte important. Un partener de viaţă, părinţii sau fraţii nu au doar rolul de a-l susţine sau financiar pe cel care îşi caută un job, ci şi de a-l asculta. Un prieten de circumstanţă nu va avea întotdeauna chef să te audă vorbind despre dificultăţile pe care le întâmpini, însă cei apropiaţi pot fi lângă tine şi te pot ajuta să nu îţi pierzi încrederea în tine. Astfel încât, atunci când va veni momentul unui interviu, vei fi încrezător în propriile forţe şi calităţi, nu vei prezenta imaginea unui învins, te vei vinde mai bine.
Familia extinsă, unchi, mătuşi şi în bună tradiţie românească naşi, fini, cumetri, toţi pot participa alături de tine la căutarea unui job. Nu sta mândru în colţul tău, considerând asta o tradiţie balcanică. Peste tot în lume se practică acest sistem. Tradiţionala „pilă” este de fapt o recomandare, care poate fi dată în mod elegant. Mai ales că, de multe ori, membrii aceleiaşi familii lucrează în domenii profesionale conexe.
Fa-ţi un CV şi trimite-l celor care crezi că te-ar putea ajuta, explicându-le clar în ce punct al carierei te afli în acest moment. Este foarte posibil ca un unchi să nu ştie că ai mai făcut nişte cursuri în ultimii ani sau că ai evoluat atât de bine profesional. Spune-le oamenilor ce cauţi, astfel încât, la rândul lor, să vadă dacă te pot sau nu ajuta.
Încearcă să te întâlneşti cu fiecare dintre cei cărora le trimiţi CV-uri, separat. Nu e idee prea bună să le spui tuturor, la un grătar, că îţi caţi de muncă şi că o să le trimiţi câte un CV. Un apropiat, oricât de important ar fi, nu îţi va refuza niciodată o întâlnire în timpul săptămânii, când vei putea să îi explici, în linişte şi în detaliu, ce ai mai făcut şi ce planuri ai. Ţi se pot deschide multe uşi, poţi obţine un sfat, îţi poate veni o idee luminată.
Tot familia şi apropiaţii te pot ajuta să te poziţionezi şi să îţi elaborezi planurile. Ei sunt cei care te cunosc cel mai bine şi îţi pot pot oferi un feed-back sincer. Te pot ajuta să reflectezi asupra unor chestiuni simple, cum ar fi ce îţi doreşti sau care îţi sunt frustrările. Poate ai lucrat într-un domeniu specific. Erai împlinit, îţi doreşti să continui sau să schimbi domeniul?
Mulţi oameni, bine intenţionaţi, te vor îndruma puţin mai mult decât ai nevoie. Îţi vor spune ce firme ar trebui să contactezi, ce salariu ar trebui să ceri. Depinde de tine, în acest caz, să ţii sau nu cont de părerea lor. Deşi familia duce uneori la tensiuni şi poate face presiune să accepţi sau nu un job, să accepţi sau nu un salariu, ascultă, dar fă ce este mai bine pentru tine. Nu trebuie să te tulbure şi nici să te descurajeze aceste discuţii, care te pot ajuta să mergi înainte.
Secretul unui interviu reuşit este pregătirea. Pentru asta, le poţi cere ajutorul apropiaţilor. Găseşte pe cineva care să joace rolul angajatorului şi ia lucru ăsta foarte în serios. Dacă ai posibilitatea, filmează falsul interviu de angajare. vei putea să te vezi, să îţi dai seama ce gesturi faci sau ce mimică ai. Încearcă să răspunzi la cele mai dificile întrebări, inclusiv cele care ţin de punctele tale forte sau punctele slabe.
Îţi spuneam să nu abuzezi. Când eşti de câteva luni în căutarea unui job, pierzi noţiunea timpului şi te aştepţi ca ceilalţi să fie disponibili pentru tine tot timpul. Fii rezonabil, atât în ceea ce îi priveşte, cât şi în ceea ce te priveşte. Nu are rost să stai toată ziua în faţa computerului, căutând joburi care nu ţi se potrivesc sau depunând CV-uri irelevante pentru un anumit post. Ideal este să te comporţi ca şi cum ai fi la serviciu. Repartizează lucrurile pe care vrei să le faci de-a lungul întregii săptămâni şi acordă-ţi timp ca să îţi cauţi de lucru sau pentru întâlniri, dar şi ca să fii liber, seara sau la sfârşitul săptămânii.