Cum eviți capcana depresiei, atunci când nu reușești să-ți găsești un loc de muncă
Oamenii se simt eliberați când pleacă de la un loc de muncă, dar după ce trec 8-10 săptămâni fără să fi reușit să se angajeze, starea lor psihică se înrăutățește.
Pe lângă faptul că devin îngrijorate cu privire la viitorul financiar, persoanele fără un loc de muncă încearcă o stare de depresie ce crește în intensitate pe măsură ce timpul trece.
Soluția nu constă în a trimite tot mai multe CV-uri. Se poate întâmpla ca și cei mai buni specialiști să nu își găsească imediat un loc de muncă, și-atunci vor avea impresia că e vorba de un proces care nu se va încheia vreodată.
Rezolvarea pare să țină mai degrabă de deschiderea orizonturilor. Starea psihică a celor care caută un loc de muncă se va îmbunătăți vizibil dacă urmează câteva principii ferme, spune Dan Witters, cercetător principal în cadrul Gallup National Help, citat de New York Times.
Consideră căutarea unui loc de muncă un job în sine – Cei care pierd locul de muncă rămân fără un venit stabil și fără un statut profesional. Însă, și ritmul vieții de zi cu zi se schimbă. Să stai pe canapea, cu laptopul în brațe, trimițând CV-uri, poate fi distractiv pentru o perioadă, dar cu timpul asta poate conduce la un sentiment de anxietate. Soluția ar fi să delimitezi clar orele în care cauți un job de restul zilei. În felul acesta, te vei putea ocupa liniștit de alte activități care îți dau energie.
Micile victorii îți oferă un plus de optimism – Faptul că nu reușești să găsești un job te demoralizează și privești asta ca pe un eșec. În schimb, atingerea unor obiective secundare îți poate alunga starea de depresie. Prin urmare, recomandă cercetătorii Gallup, încearcă să ieși puțin din zona de confort și să duci la capăt câteva sarcini care nu au nicio legătură cu căutarea unui loc de muncă. În felul acesta, starea psihică se va îmbunătăți.
Pentru a nu fi cuprinși de pesimism, cei care caută un job e bine să cunoască și câte ceva din realitățile pieței, spune J.T. O’Donnell, fondatorul portalului workitdaily.com.
De exemplu, cei care nu reușesc să se angajeze atunci când economia e în creștere, se vor gândi că e ceva în neregulă cu ei, deoarece majoritatea oamenilor au un loc de muncă. Or, datele statistice arată că atunci când economia este în creștere, numărul celor caută un loc de muncă e mai mare decât în recesiune, pentru că oamenii vor noi oportunități. Prin urmare, este firesc să găsești destul de greu un loc de muncă atunci când economia crește, deoarece competiția e acerbă, spune J.T. O’Donnell.