Criza forței de muncă poate fi soluționată doar în echipă
Trendul lipsei forței de muncă, care i-a lovit deja pe vecinii noștri, a ajuns și la noi, iar lucrul acesta nu este de mirare, în contextul în care România este o țară europeană. Pavel Câmpan (foto) crede că important este cum abordăm această problemă: „În contextul național și regional actual, este dificil de acceptat lipsa unei viziuni clare, coordonate și facilitate din partea mediului politic, fapt ce împinge managerii multor companii spre resemnare și încercarea de a găsi soluții pe cont propriu.
Soluțiile pe cont propriu, însă, nu pot duce la rezultate pozitive, de aceea el sugerează în schimb o muncă în echipă, care trebuie să înceapă acum, până nu este prea târziu.
Cum s-a ajuns în această situaţie
Situația în care se regăsește piața muncii din România la final de an 2017 este rezultatul mai multor provocări. Printre acestea se numără:
-dinamica crescută atât a creșterilor companiilor deja prezente (legată în special de transferul de activități din străinătate spre România), cât și a noilor implantări;
-rarefierea resurselor disponibile (pe anumite domenii sau cu anumite competențe), explicabilă prin dinamica sus-menționată, cât și prin migrarea forței de muncă spre străinătate;
-scăderea graduală a nivelului de competențe a resurselor, nu doar pentru cei noi intrați pe piața muncii, cât și pentru o parte a celor care sunt deja în activitate.
„În ciuda faptului că m-am repatriat recent în România, am fost tot timpul conectat la realitățile pieței muncii din România, iar o mare parte din provocări îmi erau deja cunoscute”, spune Pavel Câmpan. El crede că un factor important în toată ecuaţia îl reprezintă creșterea accelerată și greu justificabilă a salariilor, fapt ce îi ridică semne de întrebare legate de anumite strategii de business.
Lipsa de predictibilitate e o problemă majoră
De asemenea, Pavel Câmpan susţine că nu trebuie minimizate inconsistența și lipsa de predictibilitate a mediului legislativ, fapt care conduce la o scădere a atractivității României în contextul unei competitivități crescânde între țările europene.
„Aș porni de la atractivitatea sporită pe care România o prezintă în domeniul serviciilor (și nu numai), fapt ce a transformat țara noastră într-un fel de El Dorado în acest domeniu. Atractivitatea de care vorbeam are mari șanse să fie ștearsă cu buretele «legislativ»”.
Pavel Câmpan se referă la ceea ce numește el o implementare pripită a unor măsuri legislative, care nu a lăsat loc pentru o discuție de fond în care să fie lămurite aspecte importante cu impact atât asupra angajaților, cât și asupra angajatorilor. „În mediul de afaceri aud des menționată întrebarea: «Ce mai urmează?». Toate astea mă fac să nu fiu extrem de optimist în această privință.”
Toată lumea angajează
Pesimismul vine pe un fond deja problematic, în contextul în care, dacă ne uităm pe stradă, nu numai în București, dar și în alte mari orașe din țară, geamurile magazinelor sunt împânzite cu anunțuri de angajare. „Le văd în fiecare zi, în diverse locuri (mai mult sau mai puțin uzuale). Și compania noastră a lansat anumite campanii inovative din această perspectivă”, spune Pavel Câmpan.
Totuși, există și o parte pozitivă. Este o realitate palpabilă a prezenței oportunităților, a posibilității de a găsi un job bine plătit având un bagaj decent de cunoștințe și, mai ales, a șansei de a construi o carieră pornind de la zero. „Mi-aș dori să fie niște anunțuri pentru poziții mai high-skilled, dar fiind vorba de mari companii, vor exista cu siguranță oportunități de evoluție internă.”
Salarii, dar și alte beneficii
TELUS International reușește ca la nivel global și regional să aibă o rată de retenție peste media industriei, un factor de satisfacție, având în vedere cât de dinamic este domeniul acesta de activitate. Compania mizează nu doar pe pachetul de salarii și beneficii, ci și pe un ansamblu care ia în considerare calitatea mediului de lucru, diversitatea activităților, oportunitățile de evoluție în cadrul companiei, a atmosferei din echipe, atenția și disponibilitatea echipei de management și, extrem de important, a valorilor și a angajamentelor din sfera responsabilității sociale către comunitate. Compania are aproape 1.500 de angajați, iar recrutările din acest an au vizat, în cea mai mare măsură, creșterea portofoliului de clienți. Cu alte cuvinte, dinamica se înscrie în trendul normal de creștere a numărului de angajați din ultimii 2-3 ani.
“Mi-aș dori să am o bulă de cristal și să pot să dau un răspuns cât mai clar legat de tendințele pentru 2018. Personal, cred că migrația de personal se va reduce într-o anumită măsură, fapt ce va modera într-un fel criza recrutării, nu însă în aria anumitor specializări extrem de căutate. Avântul tehnologic va continua, conexiunea la companiile-mamă ale corporațiilor globale prezente în România va facilita transferul de know-how și către România. Mizez mult pe creativitatea, flexibilitatea și adaptabilitatea forței de muncă, lucru care, dublat de inteligența noastră nativă, va permite să devenim exportatori de inovație tehnologică”, spune Pavel Câmpan, Vice President of Operations, TELUS International Romania.
Articol preluat din numărul 235/martie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici