Cresterile salariale: o lama cu doua taisuri
Intrebare: Comparativ cu anii precedenti, Resursele umane sau aria geografica in care operati se confrunta cu cresteri majore ale salariilor?
Nicoleta Salajan, Director RU, Holcim Romania:
– Daca ne raportam la anul 2000, atunci da, vorbim despre cresteri majore, cel putin in industria materialelor de contructii. Daca orizontul de timp merge in urma cu unul sau doi ani, atunci vorbim doar de cresteri. In 1999, venitul mediu net la nivel de economie era de circa 75-80 dolari, pentru ca in anul 2007 sa ne gasim la un nivel de peste 300 de euro net. Salariul mediu in Holcim Romania, de exemplu, este de circa sase ori mai mare decat era in urma cu sapte ani.
Catalina Caciulan, HR Manager, Johnson Controls Romania, TRIM Pitesti:
– Faptul ca toata Romania se confrunta cu cresteri salariale majore este o realitate. In institutiile bugetare, fata de alocarile initiale, care prevedeau o crestere salariala de 9%-15% in administratie, de exemplu, nota de plata pentru salariile functionarilor a crescut cu 36% la inceputul acestui an. Intr-o zona cu jucatori puternici pe piata fortei de munca, cum este platforma industriala de la Mioveni – Pitesti, negocierile din acest an nu au fost deloc comode. Rezultatul au fost cresteri salariale in medie de peste 20% in majoritatea companiilor din zona, acordate dupa ce miscarea sindicala s-a facut resimtita.
Madalina Popescu, General Manager, Pluri Consultants Romania:
– De la 1 ianuarie, majoritatea industriilor se confrunta cu cresteri salariale accentuate, dupa cum urmeaza: sectorul industrial are un trend de crestere mediu pentru 2007 estimat la 18%; sectorul serviciilor – trend de crestere mediu de 24%; sectorul bancar – crestere de 22%; servicii financiare – cresteri de 31%; marii distribuitori – crestere de 11%; sectorul real estate – crestere de 18%. Cresc mai accentuat salariile blue collars fata de cele ale white collars. Procentele sunt mai mari, dar in valoare bruta cresterea este mai mica, pentru ca baza de la care se pleaca este mai mica. Per ansamblu, cresterile sunt mai mari cu 50% decat in 2006.
Intrebare: Cum s-a ajuns la aceste cresteri salariale?
Nicoleta Salajan, Director RU, Holcim Romania:
– Cresterile salariale au fost determinate de cresterea economica generala din Romania din ultimii sase ani, de patrunderea pe piata a unor companii care cauta specialisti si care sunt gata sa plateasca pentru ei, de schimbarile de abordare in politicile salariale ale multor companii, de "migratia de creiere", fenomen care, cred eu, este doar la inceput. Pe masura ce restrictiile stabilite de tarile EU fata de forta de munca din Europa de Est vor fi ridicate, tot mai multi romani, in special cei tineri, vor opta pentru alte profesiuni. De mentionat sunt si asteptarile in continua crestere ale angajatului roman. Profilul acestuia s-a schimbat mult in ultimii ani: are prioritati clare, analizeaza cu foarte mare grija cerintele postului in raport cu pachetul de compensatii si beneficii.
Mihaela Perianu, Managing Partner, AIMS Human Capital:
– Salariile au crescut intr-un ritm mai rapid decat ritmul de dezvoltare a competentelor. Cu alte cuvinte, fara sa iti dezvolti competentele, fara sa fii cu mult mai bun decat in anul precendent, castigi mai mult. De ce? Pentru ca in ultimii ani, numarul investitorilor a fost tot mai mare, iar forta de munca – competenta – nu are acelasi ritm de crestere cu oferta de locuri de munca. Companiile isi platesc astfel mai bine oamenii, acesta fiind in zilele noastre un factor important de retentie, iar recrutarile se fac dupa criterii ceva mai relaxate, din simplul motiv ca nu mai ai de unde sa iei atatia oameni buni pentru multitudinea de posturi care apar peste noapte.
Florin Petrescu, Country HR Officer, Citibank Romania:
– In domeniul bancar, cresterile de salarii sunt un rezultat direct al cresterii semnificative a cererii de pozitii specializate, in contextul in care numarul specialistilor este relativ restrans. Cred ca aceasta tendinta de crestere a salariilor va continua in urmatorii doi-trei ani, fenomenul fiind sustinut si de migratia unora dintre specialistii romani catre alte tari din cadrul Uniunii Europene.
Catalina Caciulan, HR Manager, Johnson Controls Romania, TRIM Pitesti:
– Impactul aderarii a fost mai puternic decat l-au prognozat angajatorii. Mitul "salariilor din vest" crestea deja de ceva vreme in mintea angajatilor, indiferent ca vorbim de muncitori, specialisti, manageri. Odata cu certitudinea aderarii, salariatii au devenit din ce in ce mai convinsi ca ceva "notabil" trebuie sa se intample in planul majorarilor salariale. Folosindu-se de tendinta ascendenta in dezvoltarea si atragerea investitorilor in zona, miscarea sindicala a tinut sa marcheze momentul aderarii la UE cu o pozitie de putere la masa negocierilor salariale. Credinta angajatilor a devenit un slogan: este inacceptabila o majorare mai mica de 25-20% pentru anul 2007. Muncitorii sunt preocupati in special sa isi mentina pozitia fata de ceilalti muncitori si ramuri industriale. Daca cresc salariile bugetarilor, angajatii din companiile private isi vor dori acelasi lucru; daca cresc salariile in industria automobilelor, angajatii din industria textila isi vor dori acelasi lucru. Daca in unele companii, productivitatea muncii permite obtinerea de cresteri salariale notabile, lucratorii din celelalte companii sau ramuri productive vor incerca sa obtina aceleasi imbunatatiri printr-o mai mare agresivitate sindicala.
Intrebare: Este aceasta o crestere artificiala? Cu ce efecte?
Madalina Popescu, General Manager, Pluri Consultants Romania:
– Nu neaparat. Au crescut productivitatea si nivelul de competente ale angajatilor. Multe companii si-au optimizat structurile organizatorice, ceea ce le face sa aiba structuri suple si flexibile, cu efective reduse. Totusi, vorbim despre cresterea costurilor cu munca, element esential in luarea deciziei de a investi intr-o tara. Marea temere este ca fara un orizont predictibil de crestere a costurilor muncii, exista posibilitatea de a ne pierde atractivitatea ca tara pentru marii investitori. In unele industrii, cresterea salariilor poate fi absorbita in preturi (deci tot noi o platim…), dar sunt industrii care se confrunta cu concurenta globala. In cazul lor, nu intotdeauna cresterea de costuri poate fi integrata in politica de pret din ratiuni concurentiale (vezi industria usoara, cea de servicii IT etc.).
Mihaela Perianu, Managing Partner, AIMS Human Capital:
– Faptul ca salariile sunt mai mari decat in anii precedenti este un lucru bun. Toti ne dorim sa castigam mai mult. Problema apare din faptul ca nivelul de competente este mult mai scazut decat pana acum si
s-ar putea ca preocuparea pentru dezvoltarea profesionala sa nu mai fie asa de mare ca in trecut, cand era mai dificil sa-ti gasesti un loc de munca. Stiind ca sunt multe oportunitati de schimbare a locului de munca, e posibil
sa-ti doresti mai putin sa te dezvolti profesional. E mult mai probabil sa ai un alt obiectiv important, si anume sa faci mai multi bani.
Nicoleta Salajan, Director RU, Holcim Romania:
– Cred ca este o combinatie: crestere artificiala pe de o parte, avand in vedere "rotatia" acelorasi oameni in interiorul unei industrii, in special cea bancara, dar chiar si in afara ei; crestere naturala pe de alta parte. Eu consider ca nivelul profesional al oamenilor a crescut, datorita experientei castigate mai ales in companii multinationale, dar si datorita accesului la diferite forme de dezvoltare personala si profesionala, acces care este mai facil acum, decat in anii anteriori.
Catalina Caciulan, HR Manager, Johnson Controls Romania, TRIM Pitesti:
– Cresterea ampla a salariilor va continua sa reprezinte un risc, potentialul cresterii lor in sectorul privat fiind amplificat de consistentele majorari de salarii acordate bugetarilor. O asemenea evolutie a castigurilor salariale ar putea impulsiona inflatia prin marirea costurilor. Din punct de vedere social, aceste cresteri salariale sunt corecte; angajatii simt nevoia acuta sa-si vada nivelul de trai imbunatatindu-se substantial odata ce am intrat in UE. Economic insa, va trebui sa ne asiguram competitivitatea pe piata. Dinamica salariilor reale trebuie sa se coreleze cu aceea a productivitatii. Devansarea cresterii productivitatii de cresterea salariilor reale, prin majorari excesiv de rapide a salariilor, are efecte inflationiste.