Creşteri salariale mai mari cu 7% aşteptate în 2012
Datele studiului PayWell realizat de PwC România indică faptul că majoritatea companiilor din România au depăşit mentalitatea de supravieţuire şi de conservare a resurselor din perioada recesiunii şi au revenit la normalitate. Creşterea salarială medie de anul acesta se situează cel mai probabil la acelaşi nivel cu rata inflaţiei. Salariile din mediul privat au crescut în medie cu 5,1% în 2011, mai mult decât în 2010, dar sub estimările de la începutul anului, când companiile planificau o majorare medie de 6,8% – nivel bugetat însă şi pentru 2012. Sectoarele care au traversat cel mai bine criza economică, în general cele care au legătură cu exporturile (producţia industrială şi auto), au înregistrat şi o dinamică salarială peste medie, în vreme ce domeniile aflate în strânsă legătură cu evoluţiile pieţei interne (retailul sau sectorul bancar) au raportat creşteri salariale modeste, sub nivelul prognozat al inflaţiei, a anunţat Peter de Ruiter, partener, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.
Ce spun cifrele
Creşterea medie a salariilor în sectorul auto în 2011 a fost de 8,9%, în producţia industrială de 7,2% – potrivit PayWell România 2011– , în vreme ce în retail creşterea medie a salariilor a fost de doar 2,4%, iar în sectorul bancar de 2,9%.
Salariul mediu brut al angajaţilor din companiile multinaţionale cu sediul în Bucureşti este de 4 051 lei pe lună, în timp ce media la nivelul ţării este de doar 2 873 lei lunar.
Multinaţionalele şi-au bugetat pentru anul 2012 o creştere salarială de 6,8%, însă este posibil ca anul viitor creşterile salariale acordate efectiv să fie mai mici decât cele prognozate. „Procentul este identic cu cel stabilit anul trecut pentru 2011, când chiar dacă s-a stabilit o asemenea creştere, ea nu a avut loc de fapt“, a afirmat Nicoleta Dumitru, senior consultant al companiei PwC România, la conferinţa de prezentare a studiului.
Salariul mediu brut plătit în companiile cu peste 3 000 de angajaţi este de 3 025 lei lunar, mai mic decât cel acordat în firmele mai mici, sub 500 de angajaţi care este în medie de 3 739 lei.
Bonusurile de performanţă sunt oferite, de regulă, managementului. În 2011, companiile şi-au fixat ca ţintă de plată variabilă aproximativ două salarii lunare, iar cuantumul efectiv acordat s-a ridicat la un salariu şi jumătate, mai mult decât în 2010, atunci când plăţile variabile s-au ridicat la doar un salariu lunar. Rentabilitatea medie a capitalului uman în România a scăzut în mod semnificativ în 2010. „Acesta este un semn de îngrijorare cu privire la competitivitatea României, iar companiile locale ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea rezultatelor financiare şi a productivităţii muncii, pentru a menţine atractivitatea României ca destinaţie de investiţii în Europa Centrală şi de Est“, a declarat Peter de Ruiter.
Studiul a fost realizat în rândul a 152 de companii din 9 sectoare de activitate. Circa 80% dintre firmele participante au capital integral străin, iar 75% sunt din Bucureşti.
Procesul de ajustare a salariilor ţine cont în general de două elemente – disponibilitatea unei companii de a stimula şi recompensa productivitatea prin creşteri salariale şi respectiv trendul pieţei (modul în care evoluează salariile la nivel de economie).
„Dacă în ceea ce priveşte primul element există suficiente analize interne care ţin de indicii de creştere a productivităţii, cursul valutar, atingerea sau nu a obiectivelor de performanţă, în ceea ce priveşte oscilaţiile pieţei nici o firmă nu poate aprecia în mod autonom şi exact care este trendul pieţei. În stabilirea grilelor de salarizare şi a creşterilor de salarii pentru bugetul pe anul viitor, majoritatea departamentelor de HR din companiile mari lucrează cu studii de salarizare“, comentează Şerban Mrejeriu – consultant la biroul AIMS Timişoara.
În afara studiilor realizate de companiile internaţionale există şi proiecte de nişă, aşa cum este de exemplu AIMS salary Map. Evoluând de la an la an, raportul final a continuat să se lărgească şi să includă tot mai multe date statistice pentru 216 de poziţii individuale-tip identificate în cadrul unei companii multinaţionale de producţie – de la poziţia de muncitor necalificat şi până la plant manager şi director financiar. Astfel, potrivit rezultatelor AIMS salary Map, nivelul de creştere a salariilor pentru poziţiile de management a fost în 2011 de 9,3% faţă de anul anterior, iar în 2010 de 13%. Pentru poziţiile de specialist creşterea a fost mai generoasă, de 16,8% în 2011 şi de 12,1% în 2010.
Concluziile studiului sunt interesante: de exemplu, nivelul mediu al salariului brut lunar pentru un Software Developer senior este de 6 711 lei în timp ce un junior developer câştigă în medie doar 2 994 lei brut/lună. Cu toate acestea, există companii care plătesc mai bine începătorii în domeniul programării, salariile acestora variind pe o plajă destul de largă, de la un minimum de 1 040 lei şi până la un maximum de 6 060 lei brut/lună. Aceste diferenţe pot fi justificate atât de nivelul de competenţă diferit de la caz la caz (un angajat începător talentat, cu competenţe tehnice foarte bune este valorizat întotdeauna mai bine ca unul fără aptitudini tehnice deosebite), dar şi de politicile salariale diferite (unele companii din domeniu au grile de salarizare diferite faţă de altele) sau chiar de capacitatea personală de a negocia un salariu bun în momentul angajării. Următoarea ediţie a studiului AIMS salary Map se va lansa pe piaţă în martie 2012.
Studiile de salarizare sunt un instrument util pentru marii angajatori – alinierea la aceste studii permite atingerea a două obiective: construirea unei grile de salarizare performante şi atractive, aliniată la nivelul pieţei, şi în acelaşi timp realizarea unor economii printr-o politică de creştere salarială sănătoasă, bazată pe realitatea din piaţă şi nu pe previziuni nerealiste.
Ce spun specialiştii
Daniela Necefor, Managing Partner Total Business Solutions, crede că nu poate fi vorba despre creşteri salariale în următoarea perioadă, doar cel mult despre o revenire la normalitate. „În principiu, singurul domeniu în care ar putea avea loc creşteri salariale este FMCG, foods şi non foods, acesta fiind şi singurul domeniu care ori s-a restructurat foarte mult, ori a angajat oameni, dar care a rămas un domeniu activ pe perioada crizei, comparativ cu bankingul, care a stagnat şi care s-a dus foarte mult înapoi. FMCG a rămas un domeniu activ.“
Nu trebuie să ne aşteptăm la o creştere senzaţională pentru că nu şi-a dat drumul încă piaţa. Nu au loc deocamdată foarte multe angajări pe posturi noi. Încă sunt reorganizări şi companiile încearcă să se repoziţioneze sau să-şi recâştige cota de piaţă, încearcă să acopere anumite porţiuni din piaţă, este deci încă o perioadă de instabilitate.
Fiecare companie caută să-şi crească business development-ul şi majoritatea firmelor au creat acest post, dacă nu-l aveau, de business development manager, fiind menit să aducă clienţi noi. „Este o poziţie care s-a căutat în multe domenii şi care este destul de bine plătită, mergând undeva până la 2000 de euro.“
Un alt domeniu, apărut de câţiva ani, în care au avut loc nişte creşteri minore, dar cu diferenţe faţă de alţi ani, este sectorul energie eoliană, energie regenerabilă în general. De ce? „Pentru că este un domeniu care abia se dezvoltă“, spune Necefor. Atunci, evident că inginerii sunt mai bine cotaţi, fiind din ce în ce mai puţini în domeniu în România; de la angajare, pachetul lor salarial este mult mai mare.
Pe de altă parte, Roxana Feregan, HR Consultant, Consulteam România se aşteaptă la creşteri salariale în aproximativ toate sectoarele de activitate, procentele variind între 4% şi 6%. În ceea ce priveşte creşterile pentru nivelurile de middle şi top management, cele mai mari procente vor fi înregistrate de sectoarele high-tech şi FMCG. De asemenea, creşteri de menţionat vor fi şi în servicii, precum şi în industria grea/ producţie. „Companiile pun în ultimii an accent pe stimularea angajaţilor din middle şi top management, precum şi pe anumite posturi de specialişti, deoarece se urmăreşte atragerea, motivarea şi retenţia angajaţilor-cheie. Focusul este din ce în ce mai mult pe angajaţii-cheie care pot livra performanţă şi rezultate imediate.“
„Piaţa a cunoscut o dramatică redimen-sionare, deci salariile celor care lucrează în companiile de print nu sunt străine de aceste schimbări. E limpede că angajările se vor face pe sume mai mici. Pentru poziţii medii salariile vor fi de câteva sute de euro, pentru poziţii de management cel mai probabil nu se vor face angajări“ spune Geo Bărăian, CEO Impression Global.
Concluzii
Studiile de salarizare reprezintă doar un indicator pe piaţa locală/ naţională şi per industrii. În funcţie de strategia fiecărei companii, modelul de business, segmentul de piaţă, o companie „poate folosi sau nu ca reper o grilă de salarizare“, după cum afirmă Marga Radu, Head of Permanent Placement Romania Adecco. Avantajele sunt evidente în special pentru angajatorii care-şi pot ţine sub control atent cheltuielile salariale argumentând continuu angajaţilor că „aceasta este piaţa actuală, grila de salarii“. Dezavantajele sunt mari întrucât există riscul de a pierde angajaţi valoroşi, respectiv business, din cauza unui studiu salarial care este doar un instrument de reper şi nimic mai mult.
Creşterile salariale în 2012 prevăzute pentru middle şi top management sunt bazate pe performanţa acestor manageri, performanţa generală a companiei în funcţie de strategie. Partea variabilă, bonusurile de performanţă, tind să crească, companiile devenind mai precaute în cazul unor eventuale derapaje“, atenţionează Marga Radu.
Nivelul salarial mediu brut în România este de 2 878 de lei pe lună, în Bucureşti de 4 051 de lei pe lună, iar în afara Capitalei ajunge la 2 487 de lei lunar. Jumătate din diferenţa de 40% dintre Bucureşti şi restul ţării este dată de nivelul real al pachetelor de beneficii. Cele mai mari salarii la nivel naţional sunt în Bucureşti. Astfel, salariul mediu brut din Capitală este de peste 4 000 lei, în timp ce în provincie este de sub 2 500 lei. La nivelul întregii ţări, salariul mediu brut este de circa 2 900 lei, pentru anul 2011. În acest an, cele mai mari creşteri salariale s-au înregistrat în domeniul producţiei auto, 8,9%. Pe locul doi vin cei care lucrează în industrie, 7,2%, iar pe locul al treilea cei care activează în industria farma, cu 6,3%. Aproape două treimi dintre companiile participante la studiul PayWell, efectuat de firma de consultanţă şi audit PwC, preconizează o creştere a salariilor pentru 2012 de aproape 7%. Firmele cu mai puţin de 500 de angajaţi au salarii medii lunare brute de aproape 3 800 lei, iar firmele cu 1 000 – 3 000 angajaţi oferă salarii medii de 2 865 lei.