Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca
Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru fiecare tip de afectiune, este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotit din prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 90-a zi, concediul se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei este mai mare in cazul unor boli speciale. Medicul primar sau, dupa caz, medicul specialist in afectiunea principal invalidanta poate propune pensionarea de invaliditate, daca bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca. In situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii, medicul poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, in scopul evitarii pensionarii de invaliditate si a mentinerii asiguratului in activitate. Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate. Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, in raport cu evolutia cazului si cu rezultatele actiunilor de recuperare.
In vederea prevenirii imbolnavirilor si a recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de:
- indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;
- concediu si indemnizatie pentru carantina;
- tratament balnear, in conformitate cu programul individual de recuperare.
Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor, care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca. Indemnizatia se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape. Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica. Asiguratii aflati in incapacitate temporara de munca pe o perioada mai mare de 90 de zile consecutive beneficiaza de tratament balnear si de recuperare a capacitatii de munca, pe baza prescriptiilor medicale, cu sau fara contributie personala, in conditiile prevazute in Contractul cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. In functie de tipul afectiunii si de natura tratamentului, durata tratamentului balnear este de 15-21 de zile si se stabileste de catre medicul expert al asigurarilor sociale.v In situatia suspendarii temporare sau a incetarii activitatii angajatorului prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile angajatilor asigurati, care s-au nascut anterior aparitiei acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate. Banii urmeaza a fi recuperati de catre casele de asigurari de sanatate de la angajator, dupa caz, conform legii.
Pentru persoanele care-si desfasoara activitatea la mai multi angajatori, fiind asigurate la fiecare dintre ei, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de catre fiecare angajator.
In cazul constatarii nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, vor fi sesizate comisiile de disciplina din cadrul colegiului medicilor de la nivelul fiecarui judet, respectiv Colegiul Medicilor Bucuresti, precum si unitatile cu care medicii se afla in relatii contractuale, pentru luarea masurilor legale ce se impun. Litigiile care au ca obiect modul de calcul si de plata a indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se solutioneaza de catre instantele judecatoresti competente, potrivit jurisdictiei asigurarilor sociale.
Concediul si indemnizatia de maternitate, respectiv de risc maternal, au fost prezentate intr-un numar anterior al revistei CARIERE.