Concedierile printre bugetari, impact minim in sectorul privat
Impactul fostilor angajati la stat asupra pretentiilor salariale in mediul privat va fi aproape inexistent, cred specialistii. „Nu cred ca disponibilizarile de la stat vor determina scaderea pretentiilor in mediul privat, deoarece acest lucru s-a intimplat deja inca din 2009. Companiile private au redus ele insele bugetele salariale, iar candidatii s-au adaptat din mers”, spune Liliana Mihai, Director de resurse umane la Humangest Group. Nici Romeo Cretu, Senior Consultant la HRD Dezvoltare Resurse Umane, nu crede ca un numar mare de bugetari intrati brusc pe piata de recrutare va afecta pretentiile salariale ale celor cu multa experienta in sectorul privat. „Daca o companie privata vrea sa ia oameni de la stat, poate sa o faca oricand”, spune acesta.
„Daca, de exemplu, vorbim de companii de productie si exista un contract colectiv la nivel de unitate, cu siguranta nimeni nu va incalca un contract colectiv pentru a angaja oameni pe bani mai putini. Situatia va fi similara pentru orice alt domeniu unde exista astfel de contracte colective – la nivel de unitate, ramura etc. In plus, s-ar crea disfunctionalitati si discriminare in randul angajatilor insisi, deoarece acest lucru ar presupune ca doua persoane cu aceleasi responsabilitati sa lucreze pe salarii diferite”, afirma Florin Ochiana, HR Operations Manager in cadrul Lugera.
Liliana Mihai este sceptica cu privire la capacitatea celor care lucreaza in sectorul de stat de a trece la un ritm de munca mai alert. „Competitivitatea se poate induce, la unii oameni, prin reconversie profesionala, prin consecventa si munca. Cu moralul, insa, vor sta mai rau, pentru ca cei care au lucrat la stat au dobindit un ritm mai lejer de lucru, obiceiul de a-si rezolva niste treburi personale in timpul programului, capabilitatea de a-si indeplini doar atributiile din fisa postului si nici acelea frecvent. Stilul de lucru de la patron e altul, impune mai multa flexibilitate in actiuni, disponibilitate pentru program prelungit, capacitatea de a fi multitasking, rapiditate in decizii si asa mai departe, fiindca timpul costa, the big boss pierde bani”, crede Liliana Mihai.
Schimbare radicala, in rau
Piata muncii va suferi o transformare importanta in acest an, afirma Florin Ochiana. „Pe termen scurt, evident, concedierile vor afecta bugetul de stat si vor ingrosa randurile somerilor din Romania. S-ar putea sa asistam si la o perioada de nervozitate extrema in randul celor ramasi in posturi, cel putin pana se redistribuie responsabilitatile in cadrul sectoarelor afectate. Vestile din sectorul public sunt extrem de contradictorii: pe de o parte, se vorbeste despre un aparat de stat greoi, supradimensionat, vetust etc., pe de alta, voci de aici afirma ca nu pot face fata solicitarilor cu personalul existent. Cert este ca piata muncii se va schimba radical in acest an, si nu in bine – cel putin nu in primele trei trimestre”, afirma acesta. „Este vorba de o schimbare de atitudine si mentalitate: cei din sectorul public vor trebui sa se adapteze unui mediu de lucru diferit, unde, in general, conteaza performanta si dedicarea. Daca vorbim de servicii, de exemplu, acolo se stie ca se lucreaza de multe ori in regim de program prelungit, iar plecarea acasa la terminarea programului nu este inca privita, din pacate, cu ochi buni de multi manageri (in timp ce in Europa de vest si chiar centrala este invers). Cu siguranta, trecerea de la mediul public la cel privat este extrem de provocatoare si va schimba multe persoane care o vor face”, sustine specialistul.
Cum ramane cu pregatirea morala a angajatilor de la stat de a se adapta la munca din companiile private? „Aici e problema. Cea mai mare problema. Cu unele exceptii, cei mai multi sunt contaminati de un anumit stil de lucru care nu prea se potriveste cu mediul privat. Cat despre competitivitate… Nu as da tare in cei de la stat pentru ca in actuala criza am auzit de cazuri de oameni disponibilizati de la multinationale, oameni care sunt foarte slab pregatiti”, afirma reprezentantul HDR.
Unde se pot duce cei disponibilizati de stat
Pentru unii dintre bugetari, tranzitia spre competitivitatea de la „privat” va fi mai usoara. „Daca vorbim de functii administrative, de resurse umane, de financiar-contabilitate, trecerea ar putea fi mai simpla decat trecerea spre vanzari, de exemplu, unde sunt necesare anumite abilitati, anumite competente, chiar o anume atitudine. La fel, imi este greu sa imi imaginez un programator din IT facand distributie, insa este posibil. Se pot urma si cursuri de reconversie profesionala. Companiile sunt intotdeauna dispuse sa primeasca persoane dedicate si competente, sau cu potential. Este adevarat ca si gradul de dinamism, puterea de adaptare, si, adeseori varsta conteaza foarte mult. Din cate stiu eu, trecerea de la sectorul privat la cel public este mai dificila. Fara indoiala ca si angajatii din sectorul public isi pot activa competentele latente si pot dobandi abilitati noi, care sa ii ajute sa isi gaseasca locul potrivit in companiile private”, spune Florin Ochiana.
„Vor razbi, mai degraba, cei tineri, capabili sa se adapteze mai usor cu un alt mod de lucru si cu un alt timp de reactie, cei care cunosc ceva limbi straine si care sunt macar putin public oriented. Se vor integra mai repede in FMCG, in zona de vinzari, horeca, distributie, doar daca vor avea o noua abordare”, crede Liliana Mihai. „Probabil ca va exista un interes pentru acele posturi care implica relationarea cu autoritatile statului. Fiind din sistem, stiu mai bine ce e de facut si cum sa vorbeasca si ce rotite sa invarta. Dar nu cred ca o se angajeze prea multi din acest motiv”, spune Romeo Cretu.
Ce diferente sunt intre angajatii de la stat si cei din mediul privat
Liliana Mihai, director de resurse umane, Humangest Group: ritmul de lucru, disponibilitatea de a face mai multe lucruri pe minut, timpul de reactie.
Romeo Cretu, Senior Consultant, HRD Dezvoltare Resurse Umane: angajamentul, entuziasmul, profesionalismul, stilul de lucru.