Cine mai primeşte prime de Crăciun în 2012?
Dacă înainte de criză bonusurile consistente de Sărbători erau o constantă întâlnită în majoritatea companiilor, iar un al „al 13-lea” salariu se acorda la finalul anului, aceste practici s-au redus în ultimii ani. Astfel, locul bonusurilor în bani a fost luat de tichetele-cadou în valoare de până la 150 de lei de persoană, care pot fi oferite angajaţilor în condiţiile de deductibilitate impuse de Codul Fiscal.
Există însă şi companii care au rămas consecvente metodei de bonusare în bani. Conform studiului salarial şi de beneficii PayWell 2012, derulat de PwC pe un eşantion de 169 de organizaţii din 12 sectoare de activitate, mai mult de o treime (34%) dintre companiile participante au precizat că oferă prime fixe (independente de performanţa individuală sau de performanţa companiei) tuturor angajaţilor. Cele mai frecvent oferite prime fixe sunt cele de Crăciun, aproximativ un sfert din companiile participante la PayWell oferind această recompensare.
Primele variază între 200 de lei şi 1.000 de lei
„Primele de Crăciun sunt oferite ca sumă fixă pentru toţi angajaţii şi variază între 200 de lei şi 1.000 de lei, cu o valoare medie de 600 de lei. Tot cu ocazia Crăciunului, companiile obişnuiesc să le ofere angajaţilor cadouri în natură, 30% dintre companiile participante la studiul PayWell oferind acest tip de beneficiu. Valoarea cadourilor oferite în această perioadă variază de obicei între 50 de lei şi 300 de lei, beneficiul fiind oferit mai frecvent în sectorul bunurilor de larg consum”, afirmă Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.
Principalele sectoare de activitate în care primele de Crăciun sunt mai frecvente sunt fie producţie industrială – inclusiv automotive –, fie sectorul financiar.
„Dintre companiile în care se regăseşte acest beneficiu, mai mult de jumătate (57%) sunt companii de dimensiuni mari, cu peste 500 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro, în care, de cele mai multe ori, primele de Sărbători sunt negociate prin contractul colectiv de muncă”, mai precizează Horaţiu Cocheci. Acesta observă şi o scădere a companiilor care sunt dispuse să ofere bonusuri în această perioadă. „Conform studiului salarial şi de beneficii PayWell derulat de PwC în acest an, evoluţia bonusurilor fixe oferite angajaţilor cu ocazia Crăciunului a înregistrat o scădere faţă de anul trecut, doar un sfert dintre companii oferind prime de Crăciun în 2012, faţă de 40% dintre companii în 2011”.
60% dintre companiile multinaţionale acordă bonusuri de sărbători
Organizaţiile multinaţionale acordă, ca şi până acum, prime de Crăciun, în funcţie de contractele colective sau individuale de muncă, dar mai sunt şi companii care acordă aceste beneficii sau prime în baza unei cutume, în mod discreţionar, de regulă, în funcţie de rezultatele financiare ale companiei.
„În 2012, aproximativ 60% dintre companiile multinaţionale participante la Studiul Salarial Mercer – cu circa 5 puncte procentuale sub nivelul de anul trecut – acordă angajaţilor prime de Crăciun cu valori cuprinse între 200 şi maximum 1.000 de lei. Mai există şi varianta în care se acordă un procent din salariul lunar, acesta ajungând în jurul valorii de 50%”, afirmă Oana Datki, Country Manager Consulteam România, reprezentant al Tack & Mercer în România. Specialistul evidenţiază faptul că, faţă de anii precedenţi, se observă totuşi o uşoară scădere a valorii primelor, cu toate că acestea variază în funcţie de performanţa companiilor şi a angajaţilor. La studiul Mercer au participat peste 150 de companii, majoritatea multinaţionale.
În ceea ce priveşte tradiţionalul „al 13-lea” salariu, acesta este acordat într-un procent din ce în ce mai mic, astfel că tendinţa pieţei pentru acest tip de beneficii este în acest an una moderată şi conservatoare, fără modificări semnificative faţă de anul trecut. Ca şi pentru restul elementelor din pachetele de beneficii, alinierile semnificative au fost deja făcute în jurul anilor 2009–2010.
Tendinţe
„Se observă că tot mai multe companii îşi răsplătesc angajaţii fie prin acordarea de cadouri simbolice, de exemplu, coşuri cu produse tradiţionale/de sezon, fie prin acordarea de tichete-cadou. Totodată, o amploare tot mai mare o capătă organizarea de evenimente dedicate Crăciunului: petreceri cu diferite tematici, team-building-uri organizate în afara Capitalei, cu o durată de 2–3 zile, sau petreceri organizate special pentru copiii angajaţilor, în prezenţa lui Moş Crăciun. La nivel psihologic, aceste evenimente au un impact pozitiv, pentru că declanşează stimularea engagementului faţă de companie şi sudează echipele” adaugă Country Managerul Consulteam România.
Sodexo România, unul dintre cei mai mari emitenţi de soluţii pentru motivarea angajaţilor de pe piaţa locală şi-a anunţat deja intenţia de a-şi recompensa angajaţii în perioada Sărbătorilor. „Ca în fiecare an, Sodexo oferă angajaţilor săi libertatea de a-şi alege propriul cadou cu tichetele Cadou Pass. Tichetele cadou sunt oferite tuturor angajaţilor, în condiţiile de deductibilitate impuse de Codul Fiscal, în cuantum de 150 de lei de persoană”, declară Jean Istasse, director general Sodexo Soluţii pentru Motivare, care a precizat că valoarea bonusurilor de Sărbători este la acelaşi nivel ca şi în anii trecuţi.
Oficialul Sodexo anticipează şi o creştere a cererii pentru acest tip de tichete în următoarea perioadă în companiile interesate de acest tip de motivare a angajaţilor. Acest lucru se datoorează şi faptului că sărbătoarea Crăciunului este unul dintre evenimentele menţionate în Codul Fiscal, pentru care se pot acorda tichete-cadou angajaţilor, oferind, de asemenea, angajatorilor deductibilitate şi facilităţi fiscale.
În ceea ce priveşte sectorul bugetar, lucrurile sunt destul de amestecate. Dacă unele companii de stat, care au înregistrat rezultate bune pe parcursul anului, îşi vor recompensa angajaţii cu sume cuprinse între 250 şi 600 de lei, salariaţii care lucrează în companiile care se află pe pierdere îşi pot lua adio de la prime.
Nici funcţionarii de la Palatul Victoria nu au prea multe motive de bucurie în acest final de an. Premierul Victor Ponta a anunţat la mijlocul lunii noiembrie că angajaţii din ministere nu vor beneficia în acest an de prime de Crăciun, situaţia fiind similară cu cea din 2011.
Dintre companiile consultate de reporterii revistei Cariere, privind posibilitatea acordării unor bonusuri de Crăciun, indiferent de natura acestora, majoritatea au precizat ca nu şi-au definitivat încă strategia pentru această perioadă şi că, dacă vor decide să acorde bonusuri, anunţul va fi făcut în săptămâna premergătoare sărbătorilor de iarnă.
Şi, ca să încheiem într-o notă optimistă, vă prezentăm rezultatele unui alt studiu, care a avut ca scop identificarea unei tendinţe privind primele de Sărbători. Potrivit cercetării realizate de PayOut Payroll & Outsourcing şi Zucchetti România, 82% dintre cele 132 de companii naţionale şi multinaţionale respondente intenţionează să folosească diverse forme de recompensare a angajaţilor la sfârşitul acestui an.
Deci, să sperăm că Moş Crăciun va fi generos cu noi în acest an şi ne va aduce în dar recompensele binemeritate.
Articol preluat din Revista Cariere de decembrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici