Cercul magic
Human Synergistics este o consultanta americana fondata acum mai bine de 30 de ani de catre un psiholog non-conformist si vizionar, Dr. J. Clayton Lafferty. El a cercetat si fundamentat un model de comportament uman orientat cu precadere asupra nivelului valorilor si a stilurilor personale de interactiune. Clayton Lafferty sustinea ca intre dimensiunea personalitatii si cea a comportamentului exista un nivel intermediar, profund, generat prin experientele zilnice de viata, nivelul stilurilor personale. Experienta, personalitatea si viata ne-au invatat sa ne comportam intr-un anumit fel si incet-incet am inceput sa credem in el si sa-l adoptam in majoritatea situatiilor. In timp ce dimensiunile de personalitate sunt greu de schimbat, stilurile si valorile personale se schimba mai usor daca reusim sa intelegem de ce e nevoie ca sa ne schimbam si in ce directie.
Modelul conceptual in care Clay Lafferty a reprezentat rezultatele cercetarii sale se numeste Circumplex si este o diagrama circulara cu 12 sectoare grupate in trei grupe mari de stiluri: Constructive, Pasiv-Defensive si Agresiv-Defensive. Modelul e organizat pe doua axe: pe axa verticala sunt descrise stiluri orientate pe nevoi de tip securitate (la partea inferioara) si pe nevoi de tip satisfacere personala si auto-dezvoltare (la partea superioara). Prin securitate, aici nu intelegem doar securitatea fizica ci si, mai ales, pe cea emotionala, pornirea de a ne apara ego-ul si stima de sine. Pe axa orizontala, modelul diferentiaza intre stiluri de interactiune orientate pe sarcina (la stanga) si pe oameni (la dreapta).
In fiecare dintre cele trei grupe exista cate patru stiluri, astfel:
Stiluri Constructive:
- Rezultate
- Auto-dezvoltare
- Umanist-Incurajator
- Afiliere
Stiluri Pasiv-defensive
- Aprobator
- Conventional
- Subordonare
- Evitare
Stiluri Agresiv-defensive
- Opozitie
- Putere
- Competitiv
- Perfectionist
Ulterior, Clayton Lafferty s-a asociat cu un tanar si stralucit cercetator de la Universitatea din Michigan, dr. Robert Cooke. Impreuna au realizat si cercetat un mare numar de instrumente de masurare si dezvoltare in jurul Circumplexului. Principala dezvoltare adusa de acest parteneriat a fost identificarea faptului ca modelul este aplicabil nu doar indivizilor, ci si grupurilor. Astfel, a fost creat un set de instrumente care masoara stiluri si valori nu doar la nivel individual, ci si de grup si de organizatie, constituindu-se
intr-un sistem complet de diagnoza, analiza si dezvoltare organizationala. Astazi, toate marile scoli de afaceri din lume propun modelul Circumplex si instrumentele atasate lui ca cel mai valid model de reprezentare si conducere a culturii de organizatie. O aplicatie frecventa este dezvoltarea echipelor si a dinamicii de grup. Firma Human Synergistics a introdus in lume conceptul sinergiei de grup si a inventat conceptul simularilor de supravietuire, ca instrumente de masurare a acesteia, concept adeseori imitat si, din pacate, foarte des furat pur si simplu.
Modelul Circumplex isi datoreaza popularitatea catorva avantaje:
a. Formeaza un sistem complet. Una dintre cele mai mari probleme ale unui consultant de organizatie este ca, ori de cate ori schimba subiectul, trebuie sa schimbe si paradigma. Aceasta face ca partenerii sai clienti (interni sau externi) sa piarda rapid logica directiei de schimbare care li se cere si, o data cu ea, si interesul si respectul pentru consultant. Circumplexul uneste toate interventiile noastre intr-un tot coerent.
b. Cuantifica necuantificabilul. Oricine poate vorbi despre cultura organizatiei si oricine poate agrea ca ea trebuie condusa. Mai greu este sa o masori si sa o schimbi. Circumplexul masoara fenomene sociologice considerate, pana la el, nemasurabile si permite proiectarea unor actiuni corective concrete, masurabile.
c. E extrem de intuitiv, usor de inteles si explicat. Participantii la un program de schimbare nu au absolut nici o dificultate sa se recunoasca in descrierile generate prin metoda Circumplexului. Consultantii, la randul lor, nu au nevoie de pregatire psihologica pentru a-l administra si interpreta.
Aceste calitati au facut sa existe azi in Romania peste 20 de organizatii care folosesc modelul Circumplex pentru dezvoltarea organizationala, in numai doi ani de la lansarea lui, precum si o retea, in continua crestere, de peste 50 de consultanti acreditati, interni sau externi.
„Cunosc echipa Human Synergistics Dezvoltare Organizationala si am aflat de Circumplex anul trecut. Mi-au starnit interesul atunci si, cand am prins momentul, am demarat actiunea de acreditare.
Cele patru zile de prezentare a Circumplexului Human Synergistics mi-au adus, pe anumite zone, adevarate revelatii, insa, in mare masura, mi-au fost confirmate asteptarile. Am avut multe temeri, multe asteptari, multe suspiciuni. Sincer, ma simt mult mai increzatoare acum. Imi place ideea de a avea un instrument prin care poti ghida schimbarea pentru dezvoltare.
Managementul din RTC a fost intotdeauna foarte deschis catre investigarea si imbunatatirea culturii organizationale. Cu siguranta ca rezultatele aplicarii Circumplexului in companie se vor vedea intr-un an, cand, la o reluare a procesului, vom vedea schimbarea. Voi folosi informatiile acumulate aici atat pentru propria dezvoltare, cat si pentru dezvoltarea companiei. Cred ca aceste doua aspecte merg impreuna. In plus, HR Consultanta are si clienti externi grupului RTC. Nu vad de ce nu am oferi servicii de consultanta bazate pe aceste instrumente si altor clienti. Pentru scopul lui – dezvoltare individuala, de grup si de organizatie – instrumentul mi se pare foarte eficient. Folosind aceeasi paradigma, ne ajuta sa trecem de la nivel macro la micro si invers”.
„Circumplexul Human Synergistics este un instrument care ajuta in egala masura atat consultantul, cat si clientul sa primeasca raspunsuri clare si la obiect. Datorita minutiozitatii cu care a fost elaborat, este util pentru efectuarea unor analize destul de profunde la nivel de individ (persoana), de grup si de organizatie. „Pozeaza” starea actuala si „proiecteaza” o viitoare imagine. Se diferentiaza de alte instrumente prin felul in care a fost gandit si elaborat, datorita modului in care poate fi aplicat. Ma refer aici la colaborarea buna si de durata care ar trebui sa existe intre consultant si clientul lui. Datorita analizelor efectuate si a rezultatelor obtinute, Circumplexul duce la efectuarea unei adevarate activitati de consultanta. Elimina in mare masura subiectivismul si parerile de tip eu cred ca. Obiectivitatea ii este asigurata de faptul ca evaluarea cu aceeasi unitate de masura exclude interpretarile de orice natura. Firmele si companiile care il vor folosi pot avea certitudinea ca este cel mai precis instrument de pe piata in acest moment. Il voi folosi in activitatea de consultanta pe care o desfasor (training, coaching, dezvoltare). Instrumentul reprezinta masura practica a unor notiuni teoretice precum, self-actualizing, avoidance, competitive sau dependent la nivelul individului si la nivelul organizatiilor. Altfel spus, este o punte clara si usor de strabatut intre teorie si practica. Iar Adrian Stanciu, mai degraba un coach decat un trainer, prin stilul original de prezentare, a adaugat valoare produsului si acestor patru zile de curs”.