Ce trebuie să știi atunci când vrei să îți schimbi cariera
Cât la sută din viață ți-o petreci muncind? La birou, acasă, angajat, freelancer sau antreprenor, oricare ar fi rolul pe care îl joci în viața ta profesională, el îți ocupă foarte mult timp. Cu siguranță mai mult de 50%, poate chiar spre 70-75%. Mult, puțin, asta este relativ, depinde de la persoană la persoană, ce contează pentru fiecare dintre noi este să fie o parte din viață în care te simți împlinit.
Prima întrebare pe care le-o adresez clienților mei care vin la coaching în carieră este „Ce gând și ce emoție ai în fiecare dimineață când trebuie să te ridici din pat și să te apuci de muncă?”. Și de aici pornește totul. În funcție de răspunsul primit, pornesc cu ei într-o explorare a variantelor pe care le au în acest moment în viața lor. De cele mai multe ori, răspunsul vine singur, natural: „Trebuie să fac o schimbare de carieră, vreau să mă trezesc entuziasmat și dornic de muncă. Știu că se poate, am văzut la alții :)”.
Este perfect adevărat! Indiferent de vârsta pe care o ai, fie că ești la început de carieră sau deja ai ajuns un profesionist recunoscut în domeniul tău, schimbarea în carieră este posibilă și poate fi cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat vreodată. În regulă, decizia ai luat-o, dar cum pornești pe drumul acesta și la ce e bine să te aștepți?
În primul rând, trăiește emoția, trăiește bucuria și eliberarea pe care o simți în momentul în care ai luat decizia să schimbi ceva în viața ta profesională, închide ochii și imaginează-ți cum va fi când vei ajunge acolo unde îți dorești, acolo unde ai visat atât de mult că vei ajunge, dar n-ai îndrăznit să faci nimic în sensul acesta.
În pasul următor, acționează! Acționează repede, pornește pe drumul tău, fă primul pas și sub nicio formă nu lăsa teama ta sau neîncrederea celorlalți să te acapareze. Atunci când decizi să faci o schimbare de carieră și o comunici celorlalți, oamenii din jurul tău cel mai probabil vor veni cu tot felul de sugestii, sfaturi sau îți vor împărtăși din experiența lor. Așteaptă-te că aceste influențe, unele mai pozitive, altele mai negative, să te pună pe gânduri, să te determine să te îndoiești poate de decizia ta. Acesta este primul moment critic în care poți să renunți și să rămâi pe calea cunoscută sau îți faci curaj să explorezi ce se întâmplă în afara zonei tale de confort.
În cazul în care rămâi ancorat în decizia ta și treci de faza emoțională critică, este momentul să treci și către zona rațională. Ai nevoie de un plan, ai nevoie de răbdare și ai nevoie de perseverență! Accesează-ți emisfera stânga a creierului, cea rațională, și menține-ți atenția concentrată pe logică. Mai ai nevoie să știi că nu va fi ușor și este important să îți asumi asta. Să le luăm pe rând.
Citește articolul integral pe Revista PSYCHOLOGIES.
Sursa foto: www.shutterstock.com