Ce joburi se mai caută în pandemie și ce își mai doresc angajații de la angajatori
Imagine de Anemone123 de la Pixabay
Odată cu efectele negative generate de pandemie, piața muncii și cea a recrutării s-au schimbat semnificativ. Criza a făcut ca angajatorii să fie mai selectivi și să se orienteze pe roluri-cheie, în timp ce candidații și-au schimbat atitudinea și prioritățile și au devenit mai flexibili și deschiși la schimbare.
Chiar dacă au existat multe restructurări în această perioadă, din anumite domenii avem în continuare solicitări de recrutate pentru job-uri specifice.
Cererea pentru selecția rolurilor din domeniul financiar, precum director financiar, contabil-șef, controlor financiar, a crescut cu 50% față de anul trecut. Dintre acestea, 70% au reprezentat înlocuiri, iar 30% roluri noi.
Totodată, cererile de recrutare au fost numeroase și pentru manageri, specialiști din domeniul IT, directori de vânzări, operațiuni și de transformare, având în vedere că multe procese se automatizează sau funcționează în format digital.
Companiile caută angajați flexibili, adaptabili, inovativi, care pot oferi rezultate într-un timp cât mai scurt.
În procesul de recrutate, este foarte importantă și motivația candidaților de a se alătură companiei, iar referințele și experiența relevantă joacă, de asemenea, un rol important.
Candidații sunt nevoiți să treacă prin mai multe etape de interviuri și evaluări fiindcă angajatorii au devenit mai selectivi. Asta însemnă mai multe teste și evaluări cu instrumente proprii sau ale consultanților externi, teste tehnice pentru specialiști, teste în centre de evaluare pentru managerii de top.
În medie, procesele de recrutare durează în prezent cu 30% mai mult deoarece angajatorii sunt mult mai selectivi și caută să angajeze cei mai buni profesioniști pentru a trece mai ușor de perioada de criză.
De cealaltă parte, angajații își doresc acum mai mult o companie stabilă, care nu a fost afectată de criză sau care s-a adaptat și unde există mai multe șanse de a-și păstra locul de muncă.
Preferă un angajator care le oferă un program flexibil, posibilitatea de a munci de la distanță sau condiții sigure la locul de muncă. Planul oferit de companie în dezvoltarea profesională este, de asemenea, foarte apreciat de către angajați.
Managerul direct joacă un rol important, reprezentând 20% din decizia de a se alătura echipei, 30% contează locația companiei dacă nu se poate lucra de acasă, 30% salariul, 10% beneficiile și 10% cultura companiei și planurile companiei.
În această perioadă am observat și că există mai mulți candidați care ar accepta un rol inferior față de cel precedent sau un salariu mai mic decât cel avut anterior. Acest fapt este cauzat de numărul în creștere al șomerilor și de job-urile noi în scădere, concurența pe anumite roluri fiind și de trei ori mare.
Cererile de recrutare sunt în creștere, dar șansele reușitei sunt de partea celor cu experiență vastă, referințe bune și rezultate dovedite.