Câți români se împrumută pentru că nu le ajung banii din salariu
Salariul este insuficient în fiecare lună pentru mai mult de un sfert dintre angajații români. Iar cum nu se descurcă cu banii, aceștia ajung să se împrumute mereu de la familie sau prieteni. Prin urmare, nici vorbă de economisire!
Acest lucru reiese din datele unui sondaj remis Reistei CARIERE, care a fost efectuat de platforma de recrutare online BestJobs, în perioada 15 iulie – 5 august 2019, pe un eșantion de 922 de utilizatori de internet.
Cercetarea de piață mai arată că alți 27% dintre respondenți se găsesc și ei adesea în situația de a nu mai avea bani până la salariu și de a se împrumuta, iar 26% – doar uneori.
Asta în condițiile în care jumătate dintre respondenți câștigă mai puțin de 2.500 de lei pe lună net, aproape un sfert au un salariu de până la 3.500 de lei pe lună net, iar restul depășesc acest nivel.
Mulți bani se duc pe datorii
Nu ajută nici faptul că situația financiară în ansamblu a angajaților nu s-a îmbunătățit deloc sau chiar s-a deteriorat în ultimul an, deși costul de trai a crescut. Aproape 37% dintre respondenți spun că au aceeași situație financiară ca anul trecut, în timp ce 32% dintre respondenți susțin că situația lor financiară s-a înrăutățit în decursul ultimelor 12 luni, iar 10% afirmă chiar că a avut un declin major. Doar 20,7% au văzut o îmbunătățire a situației financiare în ultimul an.
Prin urmare, trei din zece respondenți spun că peste 45% din salariul lunar se duce, în mod obișnuit, pe datorii. Alți 25% susțin că dau între 25% și 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenți plătesc cel mult un sfert din salariu în acest sens.
Și cu toate că doar 12% spun că nu au datorii de achitat, nu toți reușesc să mai pună bani deoparte de la o lună la alta, în timp ce aceia care reușesc spun că sumele economisite lunar sunt foarte mici. Mai exact, aproape jumătate dintre respondenți nu pun niciun leu deoparte, o treime economisește sub 10% din ceea ce câștigă lunar și numai 11% dintre respondenți spun că reușesc să economisească ceva mai mult, de până la un sfert din salariu.
De unde „taie” românii ca să le ajungă banii
Pentru a se încadra în banii pe care îi câștigă lunar, românii taie cel mai mult din bugetul de călătorii (64% dintre respondenți), de haine (57,6% dintre respondenți), din cel de relaxare la teatru, film, concerte etc. (47,8% dintre respondenți).
De asemenea, aproape jumătate (47% dintre respondenți) reduc mesele luate în oraș. Totodată, mai sunt reduse cheltuielile pentru: sport (17,2%), alimente (13,5%), sănătate (12,7%), transport (8,9%), educație – cărți, studii etc. (7,20%), utilități (gaze, curent, apă, căldură) – 4,61%.
În ciuda îngrijorărilor sau problemelor financiare, românii nu pot sau nu vor să renunțe la anumite categorii de cheltuieli, precum: abonamentul de telefonie (66% dintre respondenți), abonamentul la internet (58,2%), abonamentul la cablu (41,8%), mașina personală (23,1%), țigări (15,8%), călătorii (15%), sport (11,2%), haine (10,9%), relaxare (8,07%).
Pentru a ajunge la etapa de emancipare, românii trebuie să ajungă la salariile din Vest
Mentalitatea românilor în raport cu munca depinde (și) de nivelul salariului. Prof. univ. Daniel David a explicat această relație într-un interviu acordat Revistei CARIERE. Acesta a menționat că românii trebuie să facă saltul de la valorile de supraviețuire la valorile de emancipare: ”Resemnarea vine din faptul că țara este încă în faza valorilor de supraviețuire. Ne mișcăm înspre faza valorilor de emancipare, dar încă nu suntem acolo! Oamenii dintr-o țară aflată în faza valorilor de supraviețuire, neîncurajați și ajutați spre emancipare, se mulțumesc cu ceea ce primesc.”
Românii nu au educația banului
Dar dincolo de salariile mici, care nu ne permit trecerea de la valorile de supraviețuire la cele de emancipare, noi nu avem nici educație financiară. Prin urmare, cheltuim iresponsabil, nu facem investiții inteligente și nici nu ajungem să economisim.
În fapt, România se află pe ultimul loc în UE la educație financiară. Indicatorul care măsoară nivelul acestei componente este de 21%, comparativ cu nivelul mediu al UE, de 52%, iar în Bulgaria de 35%, potrivit datelor publicate în 2018.
De altfel, doar 1% dintre români ar apela la un consilier financiar pentru a-și înțelege mai bine bugetul personal, în timp ce jumătate dintre aceștia susțin că sunt unicii responsabili de veniturile și cheltuielile personale, arată rezultatele unui studiu realizat la comanda Banometru, un program gratuit de educație financiară.
Bărbații se declară mai stăpâni pe gestionarea propriului buget de cheltuieli (55%) și apelează într-o mai mică măsură la părinți (13%), față de aproape ¼ dintre românce care declară că sunt ajutate de părinți.
Atunci când întâmpină dificultăți financiare, 65% dintre români spun că sunt mai atenți la felul în care își gestionează veniturile și cheltuielile, în timp ce 30% și-ar schimba locul de muncă. Împrumutul este o soluție pentru 37% dintre români, 22% le-ar cere bani prietenilor, iar 15% ar solicita un credit bancar.
Pentru a se redresa financiar, femeile sunt mai deschise decât bărbații să găsească activități suplimentare care să le completeze veniturile; 35% dintre acestea și-ar mai lua un loc de muncă, în timp ce doar 25% dintre bărbați sunt dispuși să facă acest efort.