Cât costă plecarea unui om dintr-o companie din IT
It-istul român a devenit pentru multinaţionale şi cel mai important activ, dar şi cea mai mare problemă, în contextul în care goana după bani îi face să schimbe locul de muncă extrem de des. Costurile, spun consultanţii, se cifrează la până de 20 de ori salariul unui angajat, în contextul în care soluţia propusă cel mai des de companii pentru a-i face pe salariaţi să rămână – creşterea salarială – nu este în multe situaţii necesară. Fluctuaţia de personal din IT este estimată la 10-15%.
"Am descoperit în piaţă foarte multe companii care spun că principala lor problemă nu sunt clienţii, pentru sunt foarte mulţi, ci forţa de muncă care nu este stabilă. Iar o problemă mare care apare permament constă în faptul că toată lumea se axează pe bani. Dacă un individ pe care il salarizezi cu 1.000 de dolari pe lună îţi pleacă, tu (ca şi corporaţie – n.red) pierzi între 20 şi 30.000 de dolari. Pierzi până aduci un individ în locul lui, pierzi pentru că trebuie să faci din nou training cu cel nou, pierzi pentru că îl plăteşti în perioada aceasta cât timp nu produce. Am făcut un calcul şi se poate ajunge la 8 până la de 20 de ori salariu", a declarat pentru ECONOMICA.NET Ovidiu Panea, senior partner în cadrul Asociaţiei pentru Coevoluţia Serviciilor Intensiv Bazate pe Cunoaştere CoEvolve.
Potrivit acestuia, în afară de personalul care pleacă, corporaţiile din industria IT trebuie să ţină cont şi de cei încă angajaţi, dar care se simt nemotivaţi. "În esenţă, un om pe care nu il motivezi îţi lucrează la 10-15% din performanţă. Un indivit motivat, căruia îi place ce face, poate ajunge la 90-95% din performanţă", explică consultantul care atrage atenţia asupra faptului că, în România, firmele IT nu măsoară şi indicatorii care ţin de motivaţia angajaţilor. "Nu ştiu nicio companie din Romania, în afară de cei care lucrează cu noi, care să fi făcut o analiză pe motivaţie. Ei fac analize de competenţe, de profil de personalitate. Nu se duc însă la cauza pentru care omul face sau nu treabă", mai explică Pantea.
Citeşte mai mult pe economica.net