Câștigă „lozul cel mare”: pune mâna pe un job european!
Poate că v-ați pus întrebarea de ce atâția oameni își doresc o carieră europeană și care sunt plusurile pe care aceasta le aduce vis-à-vis de un loc de muncă în teritoriu, lăsând la o parte beneficiile financiare care, cu siguranță, sunt mult mai mari. „O carieră în instituțiile Europene îți oferă un mediu de lucru internațional și posibilitatea de a călători foarte mult, dar și dezvoltarea de noi abilități profesionale și de învățare a limbilor străine. Se adaugă ca un plus și activarea într-un mediu format din echipe multiculturale și evident și un pachet atractiv de salariu și alte beneficii materiale”, spune Mihaela Stroe, trainer al siteului euroconcurs.ro.
Cum arată candidatul ideal în „ochii” EPSO
Ca să aveți o șansă reală la un astfel de job, trebuie să știți și ce fel de oameni caută EPSO (Oficiul European pentru Selecția Personalului). „Caută persoane care sunt absolvente de studii superioare și care au următorul profil: să fie motivate să lucreze pentru Uniunea Europeană și să-și dorească să facă diferența în viața celor 500 de milioane de cetățeni europeni, să aibă abilități organizatorice, analitice și de comunicare sporite, să fie flexibili și să se adapteze ușor la mediul multicultural. În plus, aceștia trebuie să fie orientați către obținerea de rezultate, să fie dornici să învețe și să-și dezvolte abilitățile. Să își folosească și să-și perfecționeze limbile străine”, explică Alin Ghizășanu, project-manager al site-ului euroconcurs.ro.
Cât de ușor sau dificil este să lucrezi într-una dintre instituțiile UE?
O slujbă la UE sună tentant, dar trebuie să știți că nu se aseamană cu un loc de muncă la stat din România. Aici chiar trebuie să pui osul la treabă și să-ți îndeplinești îndatoririle din fișa postului. Chiar dacă se spune că poate fi un job pe viață și că este destul de greu să fii dat afară, dacă nu-ți îndeplinești atribuțiile la cele mai înalte standarde, s-ar putea ca visul frumos să se termine mai repede decât te-ai fi așteptat inițial. „Obținerea postului în sine nu este deloc ușoară pentru că vei fi nevoit să treci printr-un anevoios proces de selecție, diferit de ceea ce știm noi, românii, adică un proces bazat pe evaluarea competențelor. Însă, această tipologie de selecție a personalului este o practică des utilizată în țările occidentale. Pentru a reuși, este important să-ți cunoști propriul interes: dacă vrei o carieră europeană, înarmează-te cu perseverență, răbdare și pregătește-te intens. Apoi, după obținerea slujbei mult visate, fă-ți bine treaba!”, adaugă Mihaela Stroe.
Tipurile de posturi existente
– funcționari permanenți
– agenți contractuali
– agenți temporari – personal cu contract pe durată determinată
– stagiari
– experți naționali detașați
Ai o șansă acum să fii posesorul unei slujbe internaționale!
În perioada februarie-mai se scot la concurs poziții de funcționari europeni permanenți cu profilul AST , AD, specialiști și cast (agenți contractuali). Practic, se vor deschide nouă competiții, iar șansele să obțineți un loc de muncă european ideal sunt foarte mari. Tot ce trebuie să faceți este să fiți atenți dacă vă încadrați profilelor dorite și dacă răspunsul este afirmativ, să candidați. Dacă nu încercați, nu aveți cum să reușiți și va rămâne întodeauna un vis imposibil. Salariile nu sunt deloc de neglijat, acestea pornind de la 3.500 de euro. Pentru mai multe informații, accesați site-ul:euroconcurs.ro.