Care sunt efectele bullying-ului asupra unei companii?
Bullying-ul la locul de muncă are un preț mare pentru companii. Mai mulți adulți se confruntă cu maltratarea și ostilitatea la locul de muncă, transformându-se într-o problemă costisitoare pentru proprietarii de afaceri.
Presiunea, volumul de muncă excesiv, excluziunea socială și eșecul reglementărilor sunt semnale roșii. Dar efectele hărțuirii la birou influențează și locul de muncă mai larg, prin pierderea productivității, absenteismul crescut și cheltuielile implicate.
“Bullying-ul poate transforma un loc de muncă de vis în ceva de care te temi. Fie că este vorba de colegul tău de birou sau chiar de către un superior, a rezista intimidării la locul de muncă te poate face să ai în permanență o stare de nervozitate, frică și să te simți neajutorat”, explică psihologul Monica Popescu.
Specialistul avertizează că hărțuirea la locul de muncă are un efect dăunător asupra stării mentale generale a unui angajat, deoarece acesta suferă adesea o pierdere severă a stimei de sine și a încrederii în propria persoană.
Acest lucru, la rândul său, are un impact asupra capacității lor de a performa atât la locul de muncă, cât și în afara serviciului și poate cauza probleme precum:
– stres post traumatic;
– anxietate și îngrijorare;
– depresie;
– furie;
– neajutorare;
– dificultăți de concentrare;
– iar în cazuri severe, se poate lua în considerare sinuciderea.
De ce continuă să existe hărțuirea la locul de muncă
Din păcate, hărțuirea continuă să apară, deoarece organizațiile nu iau măsurile de protecție necesare, protejând adesea agresorul și marginizând victima. Bullying-ul la locul de muncă este acum listat ca o problemă de sănătate și siguranță la locul de muncă, care trebuie abordată atunci când este dezvăluită. Și totuși acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată.
Organizația Safe Work Australia definește bullying-ul la locul de muncă ca fiind un comportament repetat și nerezonabil îndreptat către un angajat, comportament care creează un risc pentru sănătate și securitate.
În Australia, agresiunea la locul de muncă costă companiile până la 36 de miliarde de dolari în fiecare an. Numai sancțiunile legale pot avea un preț mare. Dar chiar dacă cererile nu ajung în instanță, organizațiile totuși vor avea un impact negative asupra rezultatelor financiare, deoarece productivitatea suferă grav.
Câteva exemple de tipuri de bulliyng
– Critici sau plângeri nejustificate sau nerezonabile;
– Munca este monitorizată frecvent, acolo unde există îndoială sau dificultăți cu sarcinile obișnuite;
– Hărțuirea verbală, inclusiv umilirea, glumele, bârfele sau comentariile jignitoare;
– Vina greșită legată de performanța în muncă, sabotajul muncii, interferența sau luarea creditului pentru idei;
– Excluderea intenționată a unei persoane sau făcând-o să se simtă izolată social/fizic; exclusă intenționat de la decizii, conversații sau evenimente legate de muncă;
– Hărțuirea instituțională, atunci când un loc de muncă acceptă, permite sau încurajează să aibă loc agresiunea. Acestea pot include ore suplimentare forțate, evidențierea celor care nu pot ține pasul sau obiective de producție nerealiste.
Bullying-ul afectează performanța la locul de muncă
Productivitatea scăzută și absenteismul sunt consecințe directe ale agresiunii la locul de muncă. Cu toate acestea, “prezentismul” (a participa la serviciu atunci când nu este în măsură să facă acest lucru) a devenit noul normal în locurile de muncă nesigure din punct de vedere psihologic.
Potrivit Safe Work Australia, personalul care suferă din cauza bullying-ului a luat de patru ori mai multe zile de boală pe lună, cu o pierdere de performanță cu 154% mai mare la locul de muncă. Angajații agresați nu pot lucra la nivelul optim de performanță. Desigur, vor avea probleme de performanță care vă vor afecta rezultatul final, cum ar fi:
– Productivitate mai scăzută;
– Pierderea stimei de sine și a încrederii în propria persoană;
– Pierderea motivației;
– O incapacitate de a lucra sau de a se concentra;
– O creștere a zilelor de boală;
– Dificultate în luarea deciziilor;
– Sentimente de confuzie, neputință și dezorientare, care afectează calitatea muncii și capacitatea de a face munca în mod corespunzător.
Impactul bullyng-ului asupra sănătății
Bullying-ul are consecințe asupra sănătății care se vor răsfrânge până la urmă și în randamentul pe care o persoană hărțuită îl are la locul de muncă.
“Sănătatea unei persoane care este supusă bullyingului la locul de muncă (sau oriunde) poate avea de suferit. Hipertensiunea arterială, stresul, anxietatea, insomnia și durerile de cap severe pot fi toate un rezultat al bullying-ului. Alte simptome fizice, cum ar fi problemele digestive, ulcerele gastrice și diverse dureri sunt, de asemenea, frecvente, contribuind la mai multe zile de concediul medical”, atenționează psihologul despre pericolele la care este supus un angajat care este hărțuit la birou.
Impactul comercial
Studii recente au scos la iveală faptul că jumătate dintre angajații australieni vor experimenta bullying la locul de muncă în timpul carierei lor.
Dar afacerile suferă la fel de mult, confruntându-se atât cu consecințe directe, cât și indirecte. Acest impact comercial afectează negativ afacerile prin:
– Fluctuație mare de personal, cu costuri de recrutare și formare; angajații hărțuiți au mai multe șanse să renunțe la locul de muncă;
– Pierderea personalului valoros;
– Daune aduse reputației afacerii;
– Risc crescut de acțiune în justiție, cereri de despăgubire a lucrătorilor sau investigații;
Dinamica slabă a echipei;
– Încredere, efort și loialitate reduse din partea angajaților;
– Cultura de afaceri toxică;
– Absentism crescut;
Ce este un loc de muncă sănătos?
Potrivit Beyond Blue, există patru elemente cheie ale locurilor de muncă sănătoase și sigure din punct de vedere mental:
- Niveluri rezonabile de stress.O cantitate sănătoasă de stres este bună. Dar termenele limită nerealiste, incertitudinea locului de muncă, comunicarea slabă și limitele slabe între muncă și concediu nu sunt.
- Cultura pozitivă la locul de muncă. Personalul ar trebui să se simtă bine când vine la birou; un loc în care toată lumea se poate simți încurajată și sprijinită
- Toleranță zero față de discriminare.Persoanele cu probleme de sănătate mintală sau cu dizabilități pot avea mai multe probleme cu hărțuirea.
- Sprijin pentru personal. Sprijin oferit întregului personal, inclusiv celor cu probleme de sănătate mintală și/sau dizabilități.
Pentru a aborda problema în mod eficient, politicile la locul de muncă trebuie să includă toate tipurile de comportamente de agresiune. Trebuie implementate proceduri de tratare a reclamațiilor, cu o politică de toleranță zero față de bullying.
Angajatorii au obligația legală de a preveni bullying-ul la locul de muncă. Cu toate acestea, hărțuitorii la locul de muncă încă lasă o urmă de distrugere, scriu cei de la https://maxmyprofit.com.au/.
Photo by Jerry Zhang on Unsplash