Cand v-a mangaiat seful ultima oara pe crestet?
Mitul 1: Leadership-ul este o abilitate rara, pe care nu o au decat foarte putini
Exista perceptia ca leadership-ul ar fi innascut, ca ar fi o calitate pe care doar putini o au. Acei putini alesi au o mare sansa fiindca le-a daruit Dumnezeu aceasta abilitate deosebita. Ei pot intr-adevar sa se manifeste ca lideri. Am putea admite lucrul acesta, dar dintr-o alta perspectiva: aceea a faptului ca ne nastem cu totii cu un anumit set de calitati, dar ca unii dintre noi suntem preocupati sa le descoperim, iar altii ramanem blocati in ideea ca nu suntem nascuti pentru a fi lideri si nu facem nici un efort de dezvoltare a propriului potential. Din pacate, prea putini ne folosim acest dar.
Cine ar trebui sa descopere si sa puna in miscare acest potential?
Multi dintre noi ne asteptam sa primim tot felul de retete, de pilule care sa ne lumineze dintr-o data. Cum sunt cele de slabit sau cele care te ajuta sa-ti treaca durerea de dinti. Din experienta mea de trainer, mi-am dat seama ca una dintre asteptarile cursantilor este aceea de a primi niste solutii magice. Ori, schimbarea de perspectiva incepe tocmai cu renuntarea la aceasta prejudecata. In masura in care reusesti sa renunti la ideea ca exista solutii de-a gata ale succesului, incepi sa te dezvolti ca lider, incepi sa-ti largesti perceptia pe care o ai despre tine. Drumul catre leadership este un drum al autocunoasterii. Atata timp cat te lamentezi ca unii au un dar dintr-o sursa la care tu nu ai acces, nu vei reusi niciodata sa scapi de acest complex. Daca vrem cu adevarat sa fim lideri, este de dorit sa ne descoperim si sa ne intelegem pe noi insine, in evolutie, in transformare. Si acest efort este o alegere personala. Vreau sa fac aici o distinctie esentiala intre schimbare si transformare. Schimbarea se poate produce cu sau fara tine. Or, distinctia pe care o fac eu este ca transformarea este o schimbare deliberata, o schimbare in care constientizezi si te constientizezi pe tine insuti ca fiind intr-un proces de schimbare. A te transforma inseamna a te considera si a actiona deliberat ca parte a schimbarii. Schimbarea vine, de cele mai multe ori, din exterior, te conditioneaza, te pune intr-o situatie defensiva, de refuz. Aud mereu afirmatii de genul: „Sunt obligat, se schimba lumea, trebuie sa ma schimb si eu, n-am incotro”, ca pe o concesie. Daca vreau sa raman in priza, in competitie, trebuie sa-mi asum transformarea. Aceasta te prinde si te energizeaza. O faci cu gandul ca lucrurile nu vor iesi perfect din prima, dar ca vei evolua o data cu ele prin efortul propriu de a te schimba. Pentru ca cei mai multi dintre noi gandim in termeni de conditionare exterioara si mai putin in termeni de conditionare interioara. Leadership inseamna cat poti fi de stapan pe propria conditie. Leadership-ul este o masura a implicarii in propria transformare.
Nu vorbim despre seful din noi,
cat despre stapanul eu-lui nostru…
…Si a tot ceea ce generam prin existenta noastra, prin job, prin familie, prin sistemul nostru relational etc. Cand intra intr-un curs de leadership, omul nu vine dintr-o pozitie de middle si pleaca cu pasaportul de director. Ne straduim sa il reasezam pe om in relatia cu sine insusi. Cel mai adesea, oamenii vin la un curs de leadership pentru a afla daca ei au calitatile innascute de care vorbeam mai devreme. Vin cu sentimentul ca la un astfel de curs vor gasi niste formule magice care sa-i ajute sa descopere semintele leadership-ului din ei. Dar noi propunem o transformare mult mai radicala, a propriului sistem de gandire, de intelegere, de atitudine si comportament. Recunosc ca este o mare provocare pentru fiecare. Dar, daca reusesti sa faci o cat de mica transformare la nivelul propriei tale intimitati, a propriului tau mod de a intelege lucrurile, de a te intelege pe tine, sansele de a activa „calitatile” personale de leadership sunt mult mai mari.
Mitul 2: Liderul este acea persoana care detine functia sau pozitia cea mai inalta in ierarhie
Cu cat esti mai sus in ierarhie, exista prejudecata ca esti un lider mai bun sau esti cu adevarat un lider. Ceea ce incercam noi prin programul de Leadership Diamond este sa transmitem ideea ca leadership-ul nu este legat nicidecum de pozitia ierarhica. S-au vazut nenumarate cazuri in care, lideri pozitionati foarte sus au facut nefericiti multi oameni si au distrus multe afaceri. Toti cei care au ocupat la Enron pozitii in varful piramidei au acum milioane de dolari pusi deoparte, case minunate. Iar oamenii care au contribuit la bunastarea lor sau care au cumparat actiuni Enron, la sfatul „sefilor” lor, au o parere extrem de critica si de defavorabila despre calitatile lor de leadership. Sentimentul ca au fost pacaliti este extrem de acut. Referitor la faptul ca leadership-ul nu este conditionat de nivelul ierarhic, as vrea sa dau exemplul corporatiei americane WL Gore & Associates, cea care a inventat produsul GORE-TEX (material impermeabil folosit la imbracaminte sport, incaltaminte, corturi etc.). Lui Bill Gore, fondatorul ei, ii placea sa vaneze rate de balta. A constatat ca incaltamintea pe care o purtau si el si prietenii lui la vanatoare nu era confortabila in conditii de umiditate mare. Si-a propus sa descopere un material din care sa faca o talpa rezistenta la apa. De acolo a inceput viata produsului GORE-TEX si industria care s-a extins la imbracaminte, materiale plastice, medicamente etc. Aceasta companie, considerata una dintre cele mai creative firme din SUA, nu are structura ierarhica. Leadership-ul este lasat sa se formeze in mod natural, prin interactiunea dintre oameni. Chiar are un nume: „leadership by fellowship”. In organizatie sunt doua categorii de oameni: asociati si sponsori. Nu au subordonare ierarhica unii fata de ceilalti. Leadership-ul se naste in interactiunea dintre sponsori si asociati. Orice nou venit asociat in companie este sprijinit de sponsori pentru a-si dezvolta propriul proiect in afacere. Nici nu exista job description-uri. Asociatul este un fel de actionar, chiar daca nu aduce bani la capitalul companiei. In momentul in care are un proiect, se asociaza cu altii, devenind un fel de lider pe proiectul pe care l-a generat, fara sa fie „sef” sau „boss”. Sponsorii nu au autoritate ierarhica asupra unui asociat pe care-l sponsorizeaza. Au in schimb obligatia sa sfatuiasca, sa incurajeze, sa energizeze, sa transfere din knowledge-ul lor. In mod obligatoriu, cine nu respecta asta, se elimina singur din organizatie. Este o relatie absolut informala. Dar acesta este un exemplu la limita.
Este un fel de mentorat?
Daca vreti! Liderii autentici nu au dificultati in a ajuta oamenii sa se dezvolte, sa-si asume responsabilitati personale, sa devina la randul lor lideri. A fi manager in sensul formal al cuvantului, a detine o pozitie cu autoritate formala nu este acelasi lucru cu a fi lider. Dupa cum si reciproca este adevarata. In general, organizatiile care lucreaza cu un leadership puternic sunt relativ putin ierarhizate. Partea formala nu te determina sa fii mai responsabil. Leadership-ul este responsabilitatea asumata si asta nu mai tine de semnatura si de ierarhii, de structura departamentala. Organizatia nu te poate obliga sa devii responsabil printr-un inscris. Cand iti faci munca din obligatie, responsabilitatea dispare. Vei face totul ca sa te scuzi pentru nerealizari ori ca sa dai vina pe altii. Ca sa vina de la tine, trebuie sa te transformi tu insuti, sa cresti intelegerea ta fata de tine, de nevoile tale, fata de organizatie si nevoile ei. Aceste nevoi trebuie sa ajunga consonante.
Sunt organizatii care aleg mai degraba o buna gestiune a resurselor lor. Asta inseamna un bun management. Sunt organizatii care pe langa asta, isi doresc oameni care sa lucreze bine cu ceilalti. Atunci cand exageram in partea formala, de gestionare a resurselor, apare inevitabil frustrarea oamenilor ca nu sunt bagati in seama. Cati dintre noi nu am avut sentimentul ca munca noastra nu conteaza, ca facem niste lucruri strict formal, ca rapoartele pe care le facem ajung la niste superiori care nu tin seama de ele?! Cati dintre noi n-am suferit pentru ca nimeni nu ne-a spus vreodata „Ai facut o treaba buna”?! In astfel de organizatii nu exista leadership. Exista doar niste legaturi ierarhice in care oamenii bifeaza niste activitati. Partea formala este dominanta si oamenii se simt neluati in seama. Pierd sensul muncii lor. Echilibrul dintre autoritatea formala si angajamentul voluntar al oamenilor este una dintre cheile succesului in afaceri.
Mitul 3: Liderii au charisma
„Nu am charisma”, spun multi. „Si acesta este motivul pentru care nu pot fi lider”. Maica Tereza este unul dintre exemplele cele mai spectaculoase si mai adevarate de leadership. Era o fiinta total necharismatica. Dar exemplul ei ne invata ca foarte multi oameni necharismatici au ajuns excelenti lideri. In cele mai multe cazuri, charisma vine din increderea pe care o ai in tine, din forta interioara pe care o exteriorizezi, din perceptia clara a scopului pentru care existi pe lume si din curajul de a-ti afirma drumul. Maica Tereza a devenit o persoana extrem de charismatica, era impunatoare, iti era greu s-o refuzi. Se afla in Armenia, prin anii ’80, cand acolo a fost un mare cutremur si au murit zeci de mii de oameni. Era iarna, in ajun de Craciun. A sunat un mare prelat care locuia la Viena si i-a spus: „Ia-ti geanta si vino, te astept!” Desi promisese ca va petrece Craciunul intr-un anumit cadru, desi stia ca are de sustinut liturghiile de Craciun, prelatul marturiseste ca nu a putut-o refuza pe Maica Tereza si a plecat cu primul tren in Armenia. Se intreba si el pe drum: „Oare ce putere a exercitat asupra mea, incat am fost atat de decis sa plec la chemarea ei?”. Charisma ti-o da forta scopului pe care il urmaresti, determinarea, increderea pe care o ai in adevarul lucrurilor.
Cum lucreaza charisma?
Lucrand cu oameni charismatici, devii si tu charismatic intr-un fel. O calitate extraordinara este sa-i faca pe oamenii din preajma sa se simta importanti, sa simta ca ceea ce fac ei conteaza. O persoana de acest fel este unul dintre trainerii care m-au format, cu vreo 10 ani in urma. Era o englezoaica care pe parcursul intregului program de training si de coaching nu mi-a spus o data „John, ai gresit” sau „John, chestia asta n-a iesit bine!” Am invatat o gramada numai din aprecierile si laudele ei. Din ele mi-am inteles si greselile. Era extrem de abila in a sti ce sa aprecieze la tine. Tentatia noastra de a fi extrem de critici, de a vedea mereu doar ceea ce nu functioneaza este un sport national. Leadership-ul autentic tine ombilical de etic, de integritate. Marca pentru autenticitate in leadership este data de felul in care tratam oamenii, de felul in care construim relatii cu ei. Caracterul nostru influenteaza, vrand, nevrand, caracterul lor. Ii umilim sau ii ajutam sa se dezvolte. Ii tratam ca pe niste rotite neimportante ale angrenajului sau consideram impactul importantei muncii lor in organizatie. Si angajamentul lor ne va oferi masura intreaga a „calitatilor” noastre de leadership. Maica Tereza spunea surorilor sale: „Prefer sa gresiti cu gingasie, decat sa faceti minuni cu obraznicie.” Si asta pentru ca leadeship-ul autentic nu exclude greseala, dar valorizeaza succesul bazat pe incredere, buna credinta si integritate.