Când CV-ul NU este suficient. Întrebările care te ajută în faţa angajatorilor
Angajatorii au mai adăugat un element de care ţin cont atunci când te cheamă la interviu: interesul tău pentru companie. Acesta ar trebui să conteze la fel de mult ca înteresul pentru jobul pe care-l vânezi. Şi cea mai bună metodă pentru a arăta că eşti interesant şi interesat este de a pune întrebări.
Aici nu ne referim la întrebările legate de salariu sau cine ştie ce alte elemente care deranjează orice alt angajator, ci intrebări care să te scoată pe tine în evidenţă.
1. Întreabă de echipa cu care vei lucra.
Chiar dacă jobul nu va fi al tău, faptul că adresezi o întrebare de genul “Ce-mi puteţi spune despre cei cu care voi lucra?” denotă încredere. Arată că eşti un om care ştie ce vrea şi pe care îl interesează oamenii cu care va interacţiona zi de zi.
În plus, după/dacă vei lua jobul porneşti alături de noua echipă cu un mic avantaj: ştii deja câte ceva despre ei sau măcar despre o parte dintre aceştia. Aşa vei avea un punct de deschidere de conversaţii, iar socializarea va fi ceva mai uşoară.
2. Află dacă înlocuiești pe cineva sau ocupi un post liber
Deşi veţi spune că nu este nici o diferenţă între cele două, o nuanţă există. Este bine să întrebi câte ceva depre cel pe care îl înlocuieşti. Aşa vei afla dacă a plecat de bună voie, a fost avansat sau concediat. De aici, mai departe poţi trage alte concluzii care te vor ajuta în momentul în care te aşezi pe scaunul până nu demult ocupat.
Dacă era de vârsta ta şi a fost promovat atunci ştii că şi tu vei avea aceleaşi şanse sau chiar mai bune dacă eşti ceva mai performant, dacă nu, măcar ştii de ce să te păzeşti.
3. Marja de succes contează pentru tine
Cu toţii vrem să avansăm din poziţia pe care încă nu am primit-o şi ne visăm deja angajaţi şi apreciaţi de toată lumea. Dar pentru a trece la urmatorul nivel va trebui să inregistrezi ceva performanţe pe poziţia pe care te chinui să o “prinzi”. Aşa că, arată-le angajatorilor tăi că vrei realizări şi întreabă ce reprezintă succesul pe acea poziţie. Din nou vei arăta că ai ambiţie şi vrei să te afirmi pe postul respectiv.
În funcţie de răspuns vei putea întreba dacă se poate avansa de pe poziţia respectivă, dacă nu cumva ţi s-a spus acest lucru la întrebarea precedentă.
4. Ai sau nu calităţile pe care le caută compania?
Nu strică să întrebi şi cum arată candidatul ideal în viziunea angajatorului. De aici poţi fabula în completarea propriului CV pe care HR-ul îl are deja. Atâta timp cât ai cu ce sa te lauzi “go fo it!”, dar nu prea mult că devii suspect. Această întrebare va fi strâns legată de urmatoarea pe care ar fi bine să o scoţi din arsenal.
5. Există vreo reţinere cu privire la experienţa mea?
Este o întrebare care necesită ceva curaj, mai ales că se poate întoarce foarte uşor împotriva ta. Dar ca un bun şahist ce eşti, dacă răspunsul este NU, atunci chiar poţi să întrebi cu zâmbetul pe buze: “Bun! De când încep?”