Brexit: Planurile ministrului nostru de Externe – „Vom apăra drepturile muncitorilor români din Marea Britanie”
Într-un interviu acordat TVR, oficialul român a transmis că nu se pune problema ca drepturile românilor din Marea Britanie să fie subminate de Brexit.
"Una din liniile roșii pe care nu le vom putea niciodată depăși este cea care se referă la dreptul la liberă circulație și dreptul de muncă al cetățenilor români în Marea Britanie. Din acest punct de vedere, nu poate să fie niciun mesaj mai puțin clar decât acesta (…) Nediscriminatoriu față de toți cetățenii statelor Uniunii Europene", a precizat Meleșcanu.
Negocierile vor avea loc la nivelul Uniunii Europene, iar mesajul central va fi protejarea tuturor muncitorilor din blocul comunitar care îşi desfăşoară activitatea în Marea Britanie.
Cu toate acestea, Meleşcanu susţine că Guvernul nostru va interveni şi în paralele, dacă va fi cazul.
"Lucrurile se vor negocia de către Uniunea Europeană (…) Uniunea Europeană nu va negocia drepturile pentru români, ci pentru drepturile tuturor cetățenilor europeni. Așa se pune problema acuma. În ceea ce ne privește, evident că în paralel o să fim și noi preocupați să vedem dacă sunt și alte modalități pe care putem să le rezolvăm", a conchis ministrul Afacerilor Externe.
Declaraţiile lui Meleşcanu vin în contextul în care premierul britanic Theresa May a semnat azi scrisoarea către Bruxelles care declanșează ieșirea din UE, activând Articolul 50, cel care dă posibilitatea unui stat membru să se retragă din blocul comunitar.
După acest moment începe practic numărătoarea inversă pentru stabilirea condiţiilor în care Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană şi viitoarele relaţii pe care le va avea cu restul statelor membre.
Citeşte mai multe despre acest subiect: 29 martie 2017 va intra în istorie ca ziua în care începe divorţul Marii Britanii de UE
LOVITURĂ PENTRU PIAŢA FINANCIARĂ LONDONEZĂ?
Brexit pune în prima linie centrul financiar londonez, cel mai mare din lume, care ar putea pierde bani si locuri de muncă.
Şefii companiilor din domeniu, dar şi politicienii au cerut Guvernului sa asigure o tranziţie sigură pentru jucătorii industriei şi să împiedice migrarea către alte centre financiare de pe continent.
Dar Banca Centrală Europeană a avertizat că britanicii nu vor mai avea accesul la sistemul unic de pasapoarte, astfel că firmele nu vor mai putea face comerţ fără restricţii ca până acum, mai ales ca Theresa May a spus ca va retrage ţara din piaţa unică europeană şi că va limita migraţia.
Dacă premierul se va ţine de promisiune, atunci mişcarea va costa industria serviciilor financiare britanice 38 de miliarde de lire si va bate ultimul cui în coşciugul a 75.000 de joburi.
Citeşte şi Brexit: Divorţul de UE ar putea costa Marea Britanie peste 60 de miliarde de dolari