Aproape jumatate dintre romani vor sa-si schimbe locul de munca
In total, 17% din angajatii romani (40 de procente din cei 43%) cauta activ un loc de munca si alti 26% vor sa plece, dar deocamdata nu isi cauta in mod activ un job. Aproape o treime (31%) declara ca intentioneaza sa isi paraseasca actualul job imediat ce apare o oportunitate in alta organizatie si ceva mai putin de jumatate (46%) nu au ganduri de plecare.
“Studiul arata ca angajatii din companiile multinationale sunt cei mai inclinati sa caute in alta parte. Acest lucru sugereaza faptul ca a permite angajatilor sa lucreze peste hotare nu este doar un cadou, ci un instrument valoros de retentie”, afirma Anca Zamfirescu, Senior Research Consultant, expert GfK in studiile Employee Engagement.
Tarile care inca nu si-au revenit din recesiunea globala ar putea deveni "orase fantoma" din punct de vedere al ocuparii fortei de munca, tinand cont de faptul ca mai mult de un sfert dintre angajati spun ca sunt dispusi sa se mute in alta tara pentru a-si gasi un loc de munca mai bun, sunt de parere autorii cercetarii.
La nivel global, angajatii tineri si cei calificati sunt mai dispusi sa plecela 41% dintre cei cu varsta intr 18 si 29 fiind gata sa schimbe tara pentru a gasi un loc de munca mai bun. Dintre acestia, aproape o treime sunt detinatori de diplome universitare (32%), iar 37% sunt titulari de doctorat, in vreme ce acelasi fenomen este intalnit la doar o cincime dintre angajati cu studii gimnaziale (22%).
America Centrala si cea de Sud sunt cele mai afectate regiuni. Aproape 6 din 10 mexicani (57%), jumatate din forta de munca din Columbia (52%) si doua cincimi din numarul personalului in Brazilia si Peru (41%, respectiv 38%) sunt gata sa caute o cariera mai buna dincolo de frontiere. Turcia se plaseaza pe locul 3 cu 46% dintre angajati dispusi sa plece, Ungaria, pe locul 7 (33%), urmata de Rusia (29%) si – la egalitate – Portugalia si Marea Britanie cu cate 27 de procente fiecare.
Chiar si Statele Unite si Canada – tarile cunoscute in mod traditional pentru relativul lor dezinteres pentru viata in strainatate – se confrunta cu acelasi fenomen: o cincime din forta de munca spune ca ar fi gata sa se mute in alta tara pentru un loc de munca mai bun, cu 21%, respectiv 20%.
"Cercetarile noastre indica un risc crescut de "exod al creierelor" in anul urmator, ceea ce ridica probleme serioase companiilor si tarilor care asteapta sa isi revina din criza. Un sfert dintre muncitori, dar si din angajații din servicii sau care au munca de birou sunt dispuși sa isi caute de lucru in alte tari, aceasta cifra fiind chiar mai mare in cazul celor cu studii superioare. in plus, o treime dintre persoanele active in functiuni de cercetare și dezvoltare sunt de asemenea dornici sa lucreze peste hotare – functiuni considerate in foarte multe tari ca fiind cheia pentru redresarea economica", este de parere Anca Zamfirescu.
Studiul GfK International Employee Engagement a fost realizat de compania internaționala de cercetare a pieței GfK Custom Research. Include opiniile a 30.556 adulți angajați din 29 de țari, intervievați online, telefonic sau fata in fata in perioada 8 februarie – 4 aprilie 2011.