Angajatorii trebuie să-și revizuiască ofertele. Salariul nu mai este cel mai important criteriu de alegere a unui job
Candidații sunt din ce în ce mai atenți la oportunitățile profesionale oferite de angajator, la experiențe de învățare, traininguri și nu în ultimul rând la condițiile de lucru. În momentul în care nu le găsesc într-un loc de muncă, sunt dispuși să caute în altă parte ceea ce își doresc și să o ia de la capăt.
Pentru angajații seniori importanți, companiile acordă programe specializate de dezvoltare în carieră, MBA, cu valori de până la 35.000 de euro. Alți angajatori oferă pentru angajații performanți și loiali concedii suplimentare cum ar fi perioade sabatice de până la 1 an.
Pentru candidații tineri, cu vechime mai mică de 10 ani, expunerea la proiecte internaționale reprezintă o sursă suplimentară de motivare. Devin așadar, esențiale, pachetele de beneficii, proiectele la care lucrează, tehnologiile utilizate și locația angajatorului.
„Observăm că pentru categoria professionals, pachetele de compensații și beneficii se diversifică tot mai mult: mese de prânz gratuite, săli de sport cu personal trainer, mașina de serviciu sau loc de parcare gratuit. Acestea se adaugă la abonamentele de sănătate și decontarea transportului, care erau deja în oferta companiilor. În plus, devine tot mai importantă calitatea spațiului de lucru, distanța până la locul de muncă, posibilitatea de a lucra de la distanță. Împreună, aceste beneficii pot ajunge la 50% din valoarea salariului oferit candidatului”, afirmă Marga Radu, Head of Permanent Placement în Adecco România.
Piața recrutării crește cu 30% în prima jumătate a anului 2018
Specialiștii apreciază, pe baza tendințelor din 2017 și a semnalelor din piață din acest an, că 2018 va fi cel mai spectaculos an în industria de recrutare din ultimii 10, dar extrem de dificil pentru angajatori.
“Estimăm că piața de recrutare va crește cu 25 – 30% în 2018 datorită investițiilor anunțate de către companiile străine care acum intră pe piața din Romania, dar și pentru că angajatorii existenți sunt în curs de extindere. Din ce în ce mai multe companii folosesc forța de muncă specializată pentru livrarea proiectelor internaționale, iar acest lucru se simte pe piața noastră. România a devenit un centru regional de servicii și își consolidează poziția în domeniu”, mai afirmă Marga Radu.
Oficialul Adecco observă că în această perioadă companiile din SUA sunt cele mai active pe partea de IT și servicii suport și estimează că firma va opera peste 1.100 de plasamente în prima parte a anului, cele mai multe fiind în București.